Főszerepben az egyetem a kamarai évadnyitón

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projekt és a Széchenyi István Egyetem volt a főszereplője, központi témája a megyei kereskedelmi és iparkamara évadnyitójának. Dr. Földesi Péter rektor tartott előadást az egyetem, a gazdasági szereplők és az önkormányzatok együttműködéséről. Bemutatkoztak hallgatói csapatok, és a FIEK-hez kapcsolódó nyitott laborokkal, alprojektekkel is megismerkedhettek a résztvevők.

2018. február 7. - SZEhírek

Virtuális térben megjelenő prezentációval szemléltette Dr. Földesi Péter, milyen is egy újdonságba belefogni, és arra kérte a hallgatóságot, a kis- és középvállalkozások vezetőit, hogy az egyetemmel együtt vágjanak neki az ismeretlennek.  A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ vízióját úgy írta le, mint a Széchenyi István Egyetem, az Audi Hungária és Győr, Mosonmagyaróvár városok együttműködésén alapuló nyitott, kooperációs platformot kis és középvállalatok számára.

Dr. Földesi Péter rektor virtuális térben tartott elődásban szemléltette, miért lehet fontos a FIEK a helyi kis- és középvállalkozásoknak. 

 A Széchenyi István Egyetem stratégiájáról szólva a rektor elmondta, hogy a célkitűzés a nemzetközi porondra lépés, mert a felsőoktatás és a tudomány nemzetközi műfaj. „Nem elég, ha világhíresek vagyunk Győr Megyei Jogú Város határain belül. Azon kívül is világhíresek akarunk lenni. Ehhez olyat kell letennünk az asztalra, ami máshol nincs meg. Nem tudunk versenyezni többszáz éves nyugat-európai egyetemekkel abban, hogy ki az idősebb. Nem tudunk versenyezni tőkeerős észak-amerikai egyetemekkel abban, hogy kinek van több pénze. A mi hozzáadott értékünk az, hogy az ipar felé fordulunk, a polgárokhoz, a kis- és középvállalkozásokhoz. Átalakítottuk a szervezeti működésünket, mert a mindennapi kérdésekre mátrix- és projektszerű működésben lehet ma megoldásokat találni. Az ipari gondolkodást, a projektszemléletet kellett behozni az egyetemre. Mert ebből mindannyian profitálni tudunk, és így lehetünk végül nemzetköziek” - vázolta fel Dr. Földesi Péter az egyetem fókuszait, hozzátéve, hogy a campus a FIEK-en keresztül képes olyan tudást, módszertant, lehetőséget adni a régió kkv-inek, amivel nemzetközi versenyképességüket javíthatják. Ehhez az innovációs képesség fejlesztése és a kutatás-fejlesztés potenciális növelése egyaránt fontos.

Pintér-Péntek Imre, a megyei iparkamara elnöke, mielőtt a pódiumra szólította Dr. Palkovics László államtitkárt, arról beszélt, hogy a hazai kkv-k általában elsőgenerációs vállalkozások. Nekik kell felvenniük a versenyt az öt-hat generáció óta működő nyugat-európai cégekkel. Evolúciós úton nem fogják utolérni őket. Ehhez egy olyan katalizátor kell, mint a Széchenyi István Egyetem. A FIEK projektből pedig csak akkor profitálhatnak a vállalkozások, ha aktívan igénybe veszik a szolgáltatásait. Sikeres együttműködés esetén az egész régió jól járhat a kamarai elnök szerint.

A magyar felsőoktatásról szólva Dr. Palkovics László elmondta, hogy olyan rendszer kívánatos, ahol az intézmények nem feltétlenül vetélkednek egymással, hanem együtt is működnek. Képesek hálózatban dolgozni, és biztosítják az intézmények közötti átjárhatóságot. Az államtitkár szerint a Széchenyi István Egyetem élen jár ezen a területen, sokrétű együttműködést épített ki a többi intézménnyel.

Dr. Palkovics László államtitkár szerint az egyetem képes a kkv-k fejlesztésére. Hozzáadott szellemi érték nélkül nem gyarapodhat egy vállalat. Az egyetem egyrészt példákat tud mutatni, másrészt támogatást tud adni.

Palkovics László bátorította a kis- és középvállalkozásokat, hogy forduljanak bizalommal az egyetemhez. Beszélt a FIEK projektről, a duális képzésről és az együttműködés legújabb formájáról, a kutatási tudományos parkról. Az állam, az önkormányzatok, a piaci szereplők, és az egyetemek együttesen jelennek meg egy ilyen tudományos parkban. A kormányzat azt várja, hogy az oda betelepülő vállalatok kutatás-fejlesztési és hi-tech képesége jelentősen növekedjen. Két Science Park megvalósítása már megkezdődött Magyarországon, Szegeden, és Pécsen. Az államtitkár bejelentette, hogy Győrben, a Széchenyi István Egyetemhez kacsolódóan is terveznek Science Parkot, ahol nemcsak szolgáltatásokat vehetnek igénybe, hanem be is települnek oda a vállalkozások.

A kamara évnyitóján felszólalt Borkai Zsolt győri és Dr. Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, valamint Parragh László, az iparkamara elnöke. A meghívott vendégek között volt Kara Ákos államtitkár és Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A részvevők az előadások után megismerkedhettek a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatai közül az Arrabona Racing Teammel és a SZEngine csapatával. Bemutatkoztak a FIEk projekthez kapcsolódó egyetemi nyitott laborok, a Menedzsment Campus és az alprojektek. A kamarai évnyitó a FIEK projektkommunikációs rendezvénye is volt egyben.

Az Arrabona Racing Team is bemutatkozott a rendezvényen.

 

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00