Fordul a kocka az egyetemi idegennyelv-oktatásban

A hazai diákok és az egyetemi polgárság kiszolgálásán túl egyre nagyobb szerepet kap a Széchenyi István Egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának mindennapjaiban a nemzetközi hallgatók felkészítése a magyar nyelvű környezetre és kultúrára. Fordul a kocka. Az angol mellett a magyar is fókuszba kerül. Több energia juthat emellett a térségből érkező piaci igények ellátására is.

Győr, 2019. február 7. – SZEhírek, Nyerges Csaba

„Új helyzet teremtődött számunkra azáltal, hogy immáron több mint négyszáz külföldi hallgatója van az egyetemnek, és ez a szám meredeken tovább fog emelkedni a következő években. Emellett a hazai hallgatók idegen nyelv tudása is egyre magasabb szintű, ráadásul 2020-tól már csak azok nyerhetnek felvételt a felsőoktátásba, akiknek legalább középfokú nyelvvizsgájuk lesz. Ezek a változások jelentősen átalakítják a munkánkat” – mutat rá Dr. Csendes Ferenc egyetemi docens, az egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetője.

 

„A központ célja, hogy mindenkinek személyre szabott, igényekre reagáló kiszolgálást biztosítson” – mondja Dr. Csendes Ferenc. Fotó: Májer Csaba József

A központ alapvető célkitűzése a kezdetekben még az volt, hogy a hazai hallgatók nyelvtanulási igényeit kiszolgálja. Ez a feladat ma már a tevékenységi körük kis szeletét adja. Az eredményes nemzetköziesítési folyamat elengedhetetlen részévé vált közben az oktatók és az ügyintézés, a szolgáltatás területén dolgozó munkatársak felkészítése a nemzetközi hallgatók fogadására.

A külföldről, gyakran a világ nagyon távoli pontjairól érkező diákok egyrészt nívós oktatást várnak az angol nyelven meghirdetett kurzusoktól. Másrészt az ügyintézésben is magas színvonalú szolgáltatáshoz szeretnének jutni, és szabadidejükben sem szívesen ütköznének nyelvi nehézségekbe. Ezért a központ aktív szerepet vállal továbbra is az egyetemi polgárság angol tudásának szinten tartásában, továbbfejlesztésében.

„Ugyanakkor azt látom, hogy a külföldi hallgatóink képzésében is sok teendőnk lesz. Fontos, hogy hazánkba érkezve tisztában legyen például azzal, hogy milyen kultúra vár rájuk, milyen szokások, emberi kapcsolatok jellemzik ezt az országot. Szeretnének legalább annyira megtanulni magyarul, hogy „ne vesszenek el”, a legszükségesebb élethelyzetekben tudjanak magyarul is kommunikálni. Ugyanígy meg akarják ismerni a Kárpát-medencei kultúrát” – világít rá Csendes Ferenc. Ez a rendkívül fontos munka kiváló kollégám, Szabó Gábor értő keze alatt formálódik. Ezen túl az itt végzett külföldi hallgatók közül többen hosszabb távon szeretnének kapcsolatban maradni Magyarországgal. Ők alaposabb magyarnyelv-oktatást igényelnek. Mások pedig jellemzően német nyelvterületen akarnak munkát vállalni, ők értelemszerűen németül tanulnának. Eközben a külföldi hallgatók szakmai angolnyelvtudását is folyamatosan fejleszteni kell annak érdekében, hogy tökéletesen értsék a tanórákon elhangzottakat.

A központ célja, hogy mindenkinek személyre szabott, igényekre reagáló kiszolgálást (Demand Responsive Attitude) biztosítson, az egyetemi polgároknak, a hazai és a külföldi hallgatóknak egyaránt. Az elmúlt években nem kevesebb, mint félezer egyetemi munkatárs fejleszthette rajtuk keresztül angoltudását. Nagyon népszerűek például Vargáné Dr. Kiss Katalin Academic writing kurzusai, ahol az oktatók, kutatók a tudományos publikációk angol nyelvű megfogalmazásában tökéletesíthetik tudásukat.

Ezzel párhozamosan Idegen Nyelvi Szolgáltató és Vizsgaközpontként (SZE-LINGUA) Győr kulturális és ipari környezetével is szorosabbra fűzték kapcsolatukat. Megismertették szolgáltatásaikkal a közoktatási intézményeket, és együttműködnek az ipari szereplőkkel. A nyelvvizsgáztatáson túl ide tartozik például az angol nyelvű pályázatok írásához szükséges ismeretek átadása, a prezentációs, előadási technikák bemutatása, vagy az angol nyelvű weboldalak, promóciós és marketing anyagok készítésében nyújtott támogatás. Ugyanígy, ha valakinek gyors, pontos fordításra van szüksége, biztos lehet abban, hogy az egyetem nyelvi központjától megkaphatja.

„Egyre többen megismernek bennünket és fordulnak hozzánk a térségből. Nap mint nap érnek bennünket apró örömök. Ilyen például, amikor Bánfalvi Szilvia kolléganőnk angol kurzust tart gyerekeknek, és a szülők is jelzik, hogy ők sem szeretnének kimaradni az angoltanulásból. Tudjuk, hogy rugalmasság és alkalmazkodóképesség kell ahhoz, hogy igazodni tudjunk a változó igényekhez. Ahogy a kocka fordul, úgy vehetik igénybe mind újabb és újabb szolgáltatásainkat nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a térségben élők egyaránt” – hangsúlyozza az egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetője.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.