Folytatódik a belvárosi rehabilitáció

A Lüktető Belváros projekt nyitó rendezvényét 2014. február 4-én tartották abban az Esterházy Palotában, ahol már meg is valósult a program egyik eleme, az épület léghűtéses rendszerének kialakítása. A több mint hétszázmillió forintos program révén számos belvárosi utca és épület újul meg…

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nyugat-dunántúli Operatív Program Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” meghirdetett pályázati konstrukción sikeresen pályázott a „Lüktető belváros” – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” címmel. A projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 százalék. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott program keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével folytatja a Belváros integrált funkcióbővítő rehabilitációját.

Borkai Zsolt polgármester a projektnyitó rendezvényen hangsúlyozta, az önkormányzat célja, hogy a gazdaság növekedése mellett a város élhetősége, vonzereje is tovább javuljon. Az elmúlt években ennek érdekében összességében több mint hétmilliárd forint értékben történt fejlesztés a belvárosi rehabilitáció kapcsán, amelyek keretében megújult a Széchenyi tér, számos sétálóutca és épület rekonstrukciója valósult meg, és a Dunakapu tér építése is megkezdődött. A mostani, több mint hétszázmilliós beruházás révén újabb utcák újulnak meg. Kiemelte, az önkormányzat törekvése, hogy a várost programokkal, pezsgő élettel töltse meg, így a mostani projekt is tartalmaz olyan programelemeket, amelyek révén a győriek jobban megismerhetik városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, hiszen ezen ismeretek birtokában érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak.

A projektnyitó rendezvény helyszínén, az Esterházy Palotában már meg is valósult a projekt egyik eleme, itt az épület léghűtéses rendszerét alakították ki. Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kiemelte, Győr egyik legszebb barokk palotájában található a Radnai gyűjtemény és rangos időszakos kiállításokat is szerveznek itt. A fejlesztés révén az intézmény minden évszakban alkalmassá vált magas színvonalú rendezvények megtartására. Hozzátette, a léghűtéses rendszer nem csak komfortosabb körülményeket teremt a látogatók számára, de műtárgyvédelmi szempontból is nagy segítség.

A program keretében megújul továbbá a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos utca (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, a Zsák köz útburkolata, a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca pedig új közvilágítást is kap. A projektpartnerek fejlesztéseként megtörténik a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 4. szám alatti épület komplex rekonstrukciója és a LaMaréda étterem átalakítása.

A projekthez kapcsolódó „soft „elemek révén olyan programokat valósítanak meg városunkban, mint a tematikus idegenvezetés, a győri legendák felelevenítése, a város szépségeit bemutató fotókiállítás,vagy éppen a Belvárosi információs tér kialakítása, a győri találmányok, a város híres szülötteinek táblákon történő bemutatása, de a program keretében készül el a Győri Meséskönyvem harmadik része is . A belvárosi funkcióbővítő városrehabilitáció második üteme a tervek szerint 2015 februárjában fejeződik be.

Forrás: http://hirek.gyor.hu/cikk/folytatodik_a_belvarosi_rehabilitacio.html

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55