Fókuszban az élelmiszeripar: MÉTE TDK az agrárkaron

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelemiszertudományi Kara adott otthont tegnap a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának. Az eddigi huszonkettőből immáron az ötödik, professzionális szervezésű konferenciát rendezték Mosonmagyaróváron.

Győr, 2018. május 11. - SZEhírek


Ötödik alkalommal volt a házigazdája a MÉTE Országos Tudományos Diákköri Konferenciának a Széchenyi István egyetem kétszáz éves fennállását ünneplő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara.

A MÉTE TDK a bicentenáriumát ünneplő óvári gazdászképzés színvonalas rendezvénysorozatába illeszkedett. A résztvevőket, tizenkét intézmény hallgatóit, fiatal kutatóit Dr. Szalka Éva egyetemi docens, dékán, Dr. Zsarlóczay Gabriella egyetemi docens, MÉTE-elnök, Dr. Nguyen Duc Quang egyetemi tanár, az Agrártudományi Szakmai Bizottság alelnöke és Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta egyetemi docens, a Széchenyi-egyetem TMDK elnöke köszöntötte. A konferencia szervezésében sokan szerepet vállaltak, közöttük Dr. Zsédely Eszter és Dr. Gulyás László, az Állattudományi Tanszék egyetemi docensei.

Idén egy új szekció, a vendéglátás csatlakozott az élelmiszeripart átölelő hét szakterülethez. A Széchenyi István Egyetemet képviselő hallgatók témaválasztásában a növénytermesztés, az állattenyésztés, az élelmiszeripar egyaránt megjelent. Kutatási területük volt például a réz és cink lombtrágyázas hatása a búza mennyiségi és minőségi mutatóira, a tejsavbaktériumok klonalitásvizsgálata molekuláris marketekkel, probiotikus baktériumtörzsek szelektálására alkalmas in vitro kísérleti rendszer egyes elemeinek kidolgozása. A surlókór rezisztencianemesítés hatása a lacaune fajta hús- és tejtermelő tulajdonságaira, a Hereford és Angus állomány szaporulati és választási eredményeinek vizsgálata. Az aeroponikus növénytermesztés technológiai paraméterei, vagy éppen az alacsony teljesítményű mikrohullám hatása a tej fizikai és mikrobiológiai tulajdonságaira.

  

Pereszlényi Krisztina (témavezetői Dr. Molnár Zoltán egyetemi docens és Dr. Kerényi Zoltán tudományos főmunkatárs) a Tejsavbaktériumok klonalitásvizsgálata molekuláris marketekkel címmel tartott előadást a Dr. Szigeti Jenő professor emeritus elnök vezetésével felálló bíráló bizottság előtt.  

A szakemberképzés és a kutatói utánpótlás szempontjából is fontos, tudományos igényességű előadásokat láthatott és értékelhetett a zsűri. Az Élelmiszeripari gazdaságtan, élelmiszer-marketing kategóriában Szabó Zsolt különdíjat kapott. Témavezetői Dr. Gulyás László egyetemi docens és Németh Attila PhD hallgató. Az Élelmiszer-mikrobiológia és élelmiszer-biztonság szekcióban Pereszlényi Krisztina I. helyezett lett. Felkészítő tanárai Dr. habil Molnár Zoltán egyetemi docens és Dr. Kerényi Zoltán tudományos főmunkatárs, MTKI. Varga Karolina ugyanebben a szekcióban III. helyezést szerzett. Témavezetői Dr. Varga László egyetemi tanár és Dr. Süle Judit tudományos munkatárs. Az Élelmiszer-technológia és műveletek I. (állati eredetű élelmiszerek) szekcióban Vargáné Sándor Szidónia III. helyezett lett. Témavezetője Dr. Szabó Ferenc egyetemi tanár.

Események

II. Egyetemi jótékonysági est 2018. október 16. 16:00 - 20:00
Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00