Harminc év után felújítják a gyakorlóiskolát

Kerek három évtized telt el azóta, hogy az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolát utoljára felújították. Ezalatt több fenntartója volt a patinás oktatási intézménynek. Mióta a Széchenyi István Egyetemhez tartoznak, odafigyelést kapnak, és megkezdődhettek a felújítások is.

Győr, 2018. április 23. - SZEhírek

Az iskola igazgatónőjével, Dr. Ruppertné Hutás Kingával a napokban már beszélgettünk arról, mit is jelent gyakorlósnak lenni, és röviden említést tettünk arról az egyetemi portálon, hogy hamarosan felújítási munkálatok kezdődnek az intézményben: http://uni.sze.hu/hirek-1/olyan-iskolat-csinalhat-amilyet-szeretne-1 Azóta a munkaterületet részben már át is adták a kivitelezőknek. A 150 millió forint támogatási összegű EFOP projektről H. Mészáros Nóra, a Széchenyi István Egyetem Infrastruktúra Üzemeltetési Központjának vezetője ad tájékoztatást.

 

Az iskola belső udvara már munkaterület. Sportolásra is alkalmas új rekortán burkolatot kap.

„Valóban nagyon várták már a gyakorlóiskolában, hogy ne máló vakolatú, kopott parkettájú környezetben kelljen dolgozniuk. Az integrációt követően a lehető legrövidebb időn belül, tavaly nyújtottunk be pályázatot a felújításra. A támogatási szerződés november 15-én lépett hatályba. Azóta kiválasztottuk a közbeszerzési tevékenységet végző céget, a tervezőt, elkészült a kiviteli szintű tervdokumentáció, lefolytattuk a közbeszerzési eljárást, március végén aláírtuk a szerződést a kivitelezővel, és két hete részlegesen át is adtuk a munkaterület”- sorolja az elmúlt hónapok fejleményeit H. Mészáros Nóra.

A beruházás ugyan nem építési engedély köteles, viszont örökségvédelmi engedély szükséges hozzá, mivel az iskola régészeti területen fekszik, és maga az épület is helyi védelem alatt áll. Ezért miután a belső udvar aszfalt burkolatát feltörik, meg fognak jelenni a régészek. A kivitelező a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal kötött együttműködési megállapodást.

„A belső udvarra vezető kijáratokat a gyerekek biztonsága érdekében lezárták, hiszen az udvar gyakorlatilag már munkaterület, és nem szeretnék, hogy baleset történjen. Remélhetőleg annál nagyobb lesz az öröm, amikor a tervek szerint a gyerekek szeptember közepén újra birtokba vehetik a megszépült, sportolásra is alkalmas, korszerű rekortán borítású udvart. Addig pici türelmet kérünk mindenkitől, a diákoktól, az oktatóktól, és az iskola környezetében élőktől is, hiszen a munkálatok zajjal, apró kellemetlenségekkel járnak. Ilyen például, hogy néhány óraközi szünet kényszerűen rövidebb lesz, egy viszont hosszabb, hogy a gyerekek a közeli ligetben levegőzhessenek” – mondja H. Mészáros Nóra.

Természetesen az elnyert 150 millió forintból nemcsak az udvar újul meg, hanem az épületbelső is. Ott a munkálatok június 20-án, már a nyári szünet ideje alatt kezdődnek, és a tervek szerint augusztus közepéig be is fejeződnek. Javítják a homlokzatokat, szigetelik tornaterem tetejét. Komplett vizesblokkokat, a tantermekben padozatokat újítanak fel. Az egész épületben lesznek villamos és gépészeti munkák.

 „A projekt eszközbeszerzést nem tartalmaz. Az épület teljes, komplett felújítására a rendelkezésre álló pályázati összeg sajnos nem elegendő, de az oktatási terek megszépülnek, az udvarra pedig rá sem lehet ismerni majd. Modernebb, élhetőbb lesz a gyakorlóiskola” – ígéri az Egyetemi Infrastruktúra Üzemeltetési Központ vezetője.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.