Felsőfok környezettudatosságban is

Ha mérnék az egyetemek ökológiai lábnyomát, a Széchenyi István Egyetem biztosan nagyon előkelő helyen szerepelne a felsőoktatási intézmények környezettudatossági világranglistáján. A Campus napelemes rendszere mára az ország egyik legnagyobb komplex napelemes kiserőművévé vált.


Győr, 2018. január 25. - SZEhírek

Az épületek homlokzatára és tetőszerkezetére kihelyezett napelemek nemcsak zöld energiát termelnek, hanem szebbé és komfortosabbá is teszik azokat. Az ablakok előtti ferde síkú, kék színű, polikristályos napelemek árnyékolóként is működnek, a homlokzatokon lévő, barna, vékonyrétegű napelemek modernebbé teszik az összhatást.

A laborépület tetőszerkezetét szinte teljes egészében beborítják már a napelemek. 

 „A Széchenyi István Egyetem közel öt éve folyamatosan és sikeresen vesz részt környezeti, energetikai pályázatokon. Ezek többsége százszázalékos finanszírozású, támogatottságú pályázat. Biztosítják az alapvető forrást a rendszer kiépítéséhez” – mondja H. Mészáros Nóra, a Pályázati Iroda ügyintézője. Merthogy az energetikai projekteknek még koránt sincs vége. Decemberben is adott be pályázatot az egyetem, az Inno-Share, az Új-Tudástér épület és az új Edzőcsarnok tetejére helyeznek ki nyertes pályázat esetén új napelemeket. Ezekben a hetekben pedig az igazgatási épületen, a mosonmagyaróvári kar sportcsarnokán, az Apáczai kar sportcsarnokán fejeződik be a napelemek rendszerre kötésre, és a laborok tetőszerkezetére is helyeztek ki újabb egységeket.

„A napelemes rendszer teljesítményét néhány konkrét adattal is érdemes szemléltetni. A 2016 és 2017 májusa közötti mérésekből az látszott, hogy például a J épület, vagyis a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi kar ingatlanára kihelyezett napelemek 43 ezer kWh áramot termeltek egy év alatt. Ugyanígy a Bridge épületén lévő napelemek is hasonló nagyságrendben adtak le áramot, 44 ezer kWh-t. Ezen épületeknél havonta átlagosan 2-6 ezer kWh áramot termel az időjárás függvényében a rendszer. A laborépületen elhelyezett napelemek esetében ez a szám éves szinten közel 270 ezer kWh. A beruházásoknak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 22 millió forintos megtakarítást értünk el”- mondja H. Mészáros Nóra.

A beszédes számok is igazolják a Széchenyi István Egyetem környezettudatosságát, elkötelezettségét, szerepvállalását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Mindez a Szigetközi Tájvédelmi Körzet szomszédságában még nagyobb jelentőséget kap, és természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy Győr és a Campus levegője is tisztább lett a környezetbarát energetikai rendszer kiépítésével. 

 

Az épületek homlokzatára és az ablakok elé is helyeztek ki napelemeket. Ez utóbbiak árnyékolóként is funkcionálnak.  

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.