Ezer mosoly a Famulusban, nemcsak nőnapon

Több mint ezer hallgató tölthette eddig gyakorlatát a Széchenyi István Egyetem oktatószállodájában, a Famulus Business Hotelben. A 2007 óta működő négycsillagos hotel gyümölcsöző szimbiózisban él az egyetem Turizmus Tanszékével. Segítik, kiegészítik egymást. A hallgatók teljeskörű képet kaphatnak így a szállodaiparról.

Győr, 2018. március 8. - SZEhírek

„A mosoly nagyon fontos, mindig legyünk kedvesek az emberekkel. Elsősorban ezt viszem haza magammal a gyakorlatról” – mondja a vendéglátás szakirányon tanuló harmadéves Tendli Réka, amikor a Famulusban eltöltött hetek tapasztalatairól kérdezzük. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyakorlati képzést akár szélesre is tárhatnák a Famulusban. Biztosan sokan szeretnének mosolyt, derűt tanulni a campus falain kívül is.

 

Nagy-Keglovich Júlia a Széchenyi-egyetemről érkező hallgatókkal, Farkas Anitával, Tendli Rékával és Molnár Anettel.

A Hotel Famulus volt Magyarország első oktatószállodája. Nagy-Keglovich Júlia már a nyitás előtt a hotel munkatársa lett, és másfél éve igazgatja is az intézményt. „Igyekszünk minden részletet megmutatni a hallgatóknak az itt töltött gyakorlati idő alatt. A konyhát, az éttermet, a recepciókat, a konferencia üzletágat, az értékesítést. Tréningeket, például whiskey-kóstolást, és szakmai kirándulásokat is biztosítunk számukra. Az a célunk, hogy nálunk még jobban megszeressék a vendéglátást, és valóban bele tudjanak látni abba, hogyan is működik egy szálloda. Az sem mellékes talán, hogy a gyakorlati időért fizetés is jár, egy hónapra körülbelül nettó százezer forintot kapnak a diákok” – mondja a hotel vezetője, aki munkatársaival maga is oktat a Széchenyi-egyetemen. Így a hallgatók már az előadásokon képet kaphatnak a Famulusról.  

Oktatószállodának lenni rangot jelent, azzal is jár, hogy még jobban figyelnek a szolgáltatások színvonalára. Talán ennek is köszönhető, hogy a nyitás óta folyamatosan magas a Famulus kihasználtsága. A vendégek elsősorban az üzleti életből érkeznek, például az Audiból és beszállítói köréből. Így a Famulus az elmúlt években nemcsak az oktatásban, hanem az üzleti vendéglátásban is egyfajta hiányt pótolt, hiszen nem volt a városban ilyen jellegű négycsillagos szálloda. Fő profiljuk a szállásszolgáltatás mellett a konferencia üzletág. Hét rendezvénytermük van, a kisebbtől egészen a 180 fősig. Pódium éttermük pedig hangulatos találkozóhellyé vált a városban. A nőnaphoz kapcsolódóan például szombatig élőzenével várják esténként a vendégeket. A’la carte étlapjuk is megújult, és a napi menüsorban is még inkább a minőségre, a bisztró jellegre helyezték a hangsúlyt.

 „Ami pedig a jövőt illeti, designfrissítést tervezünk, és funkciójában is célszerű lenne bővíteni a szállodát. Szeretnénk átalakítani a jelenlegi lobby teret és a drinkbárt. Hiánypótló lehetne Győrben egy 500 férőhelyes konferenciaközpont kialakítása, a hétvégék forgalmát pedig wellness szolgáltatások bővítésével növelhetnénk” – sorolja Nagy-Keglovich Júlia a terveiket.

A Famulusban jelenleg is több olyan főállású munkatárs dolgozik, aki a gyakorlati idejét Széchenyis hallgatóként töltötte a szállodában, és olyannyira megtetszett neki a légkör, hogy a diploma átvétele után is ott ragadt. Jelenleg is több hallgató tölti gyakorlati idejét a Famulusban. Farkas Anita, Tendli Réka és Molnár Anett a vendéglátó-, illetve a turizmus szakirányon tanulnak. Anita például éppen azért döntött a Famulus mellett, mert az egyetem oktatószállodájaként felkarolja a diákokat. Vonzó számára, hogy Győr egyik legjobb szállodája, és ha lehetőséget kap rá, szeretne itt elhelyezkedni az egyetem után. Réka nagyon jónak tartja, hogy az egész szálloda működését megismerheti a gyakorlat alatt. Minden részlegen lehetőséget biztosítanak számára, hogy betanuljon a munkafolyamatokba, belekóstolhasson a vendéglátás igazi ízébe. Hogyan kell tökéletesen felszolgálni, precízen megteríteni, hogyan zajlik a reggeliztetés, hol, mire kell különösen odafigyelni. Anett is csak jót hallott a Famulusról, diáktárai közül többen voltak már itt gyakorlaton, ezért döntött ő is így. Amikor ott jártunk, az volt az első napja a szállodában, éppen a drinkbárral ismerkedett.  

Mindhárom hallgató kedvesen mosolyog, amikor beszélgetünk. A mosoly az egyik olyan fertőző dolog, amitől nem kell félni, ha elkapja az ember. Az a jó, ha mindenkire átragad. A Famulus a mosolyok szállodája szeretne lenni továbbra is.

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.