Erős alapokat adott a Kautz Kar a végzett közgazdászoknak

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a műszaki karok diplomaosztójának délelőttjén vehették át oklevelüket a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar mostani végzősei. 142 friss diplomát bocsátott ki az intézmény, ennyien kezdik meg karrierjüket a munkaerőpiacon vagy folytatják tanulmányaikat további szakokon. A végzett hallgatókat Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő és Dr. Papp Ilona dékán köszöntötte.

Győr, 2019. február 9. – SZEhírek, Horváth Márton

Szombat délelőtt zajlott a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar diplomaosztója a Széchenyi István Egyetemen. Ebben a félévben 142 hallgató végzett a kar különböző szakjain, legtöbben az országos jelentkezési listák elejéről évtizedes viszonylatban kirobbanthatatlan gazdálkodás és menedzsment szakon. Rajtuk kívül többek között kereskedelem és marketing, logisztikai menedzsment alapszakon illetve vezetés és szervezés, valamint marketing mesterszakon vehették át diplomájukat az alma matertől búcsúzó egyetemi polgárok, de a már évek óta nem indult közszolgálati szak utolsó évfolyamáról is akadt egy „ballagó” végzős.

 

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar diplomaátadó ünnepélye a Városi-Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Kun Zoltán)

A nap ünnepeltjeit elsőként Simon Róbert Balázs, győri országgyűlési képviselő köszöntötte, aki kiemelte: a gazdaságtudomány az egyik legdinamikusabban fejlődő oktatási terület. „A gazdaságtudományi diploma munkaerőpiaci értéke jellemzően magas, a pályakövetési mutatók tanúsága szerint a végzettek a legjobban kereső diplomások közé tartoznak. Az oktatás magas színvonala Győr város és a régió további fejlődése szempontjából egyaránt fontos. A munkaadók ugyanis keresik a fiatal, jól képzett szakembereket, az álláskeresők aránya a főváros után Győrben a legalacsonyabb, tartósan 2% alatt van.” – mutatott rá a győri gazdaság helyzetére.

A végzősökhöz fordulva azt mondta, rohanó világunkban most egy pillanatra meg kell állni, örülni, de ez nem lehet több pár boldog napnál, hétnél. Újabb célokat kell megfogalmazni, kitűzni, újabb és újabb tudást kell szerezni életünk végéig. A tudás ugyanis furcsa szerzet: ahogy gyarapszik az ismeret, annál inkább szembesülünk a magunk korlátaival. Mégsem a tudásszerzés feladata a megoldás, hanem a szellem folyamatos csiszolása. Ezért a tudásunk megújítása életformává kell, hogy váljék – üzente a hallgatóságának.

 

Simon Róbert Balázs aláhúzta: Győrben az egyetemi infrastruktúra bővítése gőzerővel zajlik, befejezéséhez közeledik a FIEK építése. (Fotó: Kun Zoltán)

Ezt követően Dr. Papp Ilona dékán gratulált a frissdiplomásoknak tanulmányaik sikeres befejezéséhez, majd - nagyobb perspektívába emelkedve - a 30 éves múltra visszatekintő kar fejlődését hangoztatta. „Ahogy Ady írja A Tűz csiholója című versében: „csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek”. Egyetemünket és karunkat mindig is jellemezte a jövőbe mutató gondolkodás. Tanulmányaik során is érezhették, hogy az intézmény folyamatosan fejlődik, változik, építkezések zajlottak és zajlanak. Most került átadásra itt a szomszédban az egyetem keleti kapujaként is megjelenő új épületegyüttes, ami impozáns teret ad karunknak és a Menedzsment Campusnak egyaránt. Múlt héten költöztünk be. A fejlődésnek ezek a fizikai megvalósulásai persze csak szimbólumok. Szimbólumai azoknak a változásoknak, amik az Önök agyában történtek az egyetemi évek alatt. Valódi, piacképes kompetenciákat szereztek, jól védhető tudás alapozza meg a jövőbeli sikerességüket” – emlékeztetett.

Végül a következő gondolatokat csúsztatta az életbe kilépő egykori hallgatók képzeletbeli tarisznyájába: „A diploma megszerzése egy fontos állomás az életben. Annak bizonyítéka, hogy a közgazdász szakma rejtelmeinek, földi játékszabályainak elsajátítása megtörtént. Einstein szavaival szólva: „akkor most már csak játszaniuk kell”. Persze mindenkinél jobban. Úgy gondolom, hogy az egyetemünk erős alapot adott Önöknek, éljenek ezzel a tudással és ne felejtsék, hogy az élet folyamatos tanulás. A nyitottságot maga az élet fogja kikényszeríteni Önökből, hiszen itt vagyunk az Ipar 4.0 kapujában és soha nem látott kihívások elé néz az egész Földünk” – zárta szavait.

Dr. Papp Ilona dékán H. Jackson Brownt idézte: „A folyó és a szikla összecsapásánál mindig a folyó kerül ki győztesen, de nem az erejének, hanem a kitartásának köszönhetően.” (Fotó: Kun Zoltán)

Az ünnepség alkalmával kiosztásra kerültek a Hallgatói Önkormányzat által alapított Pro Auditoribus díjak is. A mai alkalom legelőkelőbb, bronz minősítését (arany, ezüst, bronz, oklevél, emléklap a sorrend – a szerk.) ebben a kategóriában Sári Anna, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának egykori elnöke vehette át. A rövid méltatások után ünnepélyes eskütétellel fejeződött be az esemény.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.