Épületeket vásárol a Széchenyi István Egyetemtől Győr városa

(forrás: www.edupress.hu, 2009.03.23.)


 
Új parkolóhelyekkel és utakkal bővül a győri egyetem. Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem (SZE) rektora a Révfalu-Sziget városrészeket összekötő közúti híd építésével szükségessé váló adás-vételekről, pénzeszköz-átadásról, feladat finanszírozásról írt alá szerződést március 23-án.

A híd létesítése egy régóta húzódó probléma megoldását jelenti. Az önkormányzat és az egyetem által fél éve megalakított koordinációs bizottság folyamatosan egyeztette a hídépítés és az egyetemfejlesztés során felmerülő érdekeket, melyeket mostanra formált közös programmá. A híd a városrészek kapcsolata szempontjából alapvetően fontos, a tervek pedig a lehető legkisebb átmenő forgalmat generálják, és a két szomszédos terület értékeinek feltárása mellett javítják a város közlekedését - értékelte Borkai Zsolt polgármester a város és az egyetem együttműködését.

Az adásvétel keretében a SZE vagyonkezelésében lévő ingatlanokból 485 millió forint értékben vásárol a város: az eladandó és lebontandó épületek között szerepel a Káldy-villa és az egykori Holler-ház is. A csaknem félmilliárd forint jelenti a fedezetet az egyetem parkolóházainak építéséhez - tájékoztatta az intézmény az Edupress-t. A pénzátadási szerződés keretében a város ellentételezi az egyetem számára a híd létesítése miatti plusz költségeket, mely 97 millió forintos összegből az egyetem a parkolóház program előkészítési, mint a tervpályázat eljárási, engedélyezési, közbeszerzési, közműkiváltási és rekultivációs kiadásait fedezi. A város anyagilag hozzájárul a módosított rendezési terv elkészítéséhez, az Ikarosz szobor áthelyezéséhez, az új útkapcsolatok kialakításához, a lebontandó épületek bontási terveinek elkészítéséhez,valamint a környezet rehabilitációjához.

Az egyetem tájékoztatott: a város és az egyetem fejlesztési programja területileg és időben is összeér. A megoldandó feladatok, mint a híd nyomvonalának kijelölése, az egyetemi parkolóhelyek egy részének megszűnése és ezzel együtt a parkolói kapacitás biztosítása, a zöldterület arányának megtartása, folyamatos egyeztetést igényelnek. "Egyetemünk a közforgalom számára is megnyitja az igazgatási épület mellett létesítendő, az egyetem kampuszán áthaladó utat" - mondta el dr. Szekeres Tamás rektor a szerződéskötés alkalmából.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.