Energetikai fejlesztés indul a Széchenyi István Egyetemen: Korszerűsítik a JÁI épületét

Újabb nagyszabású beruházás kezdődött meg a Széchenyi István Egyetemen. A Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió és magyar állam támogatásával felújítják az intézmény Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének épületét. A projekt keretében többek között szabályozhatóvá teszik a fűtést, szigetelnek, illetve kicserélik a nyílászárókat.

A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Intézete pillérvázas, vasbeton épület 40 évvel ezelőtti technológiával, az akkori előírásoknak megfelelő színvonalon készült. A megnövekedett energiaárak és a vasbeton szerkezet elhasználódottsága miatt szükségszerűvé vált az épület felújítása, és teljes energetikai korszerűsítése.

A beruházás több mint 540 millió forintba kerül, aminek 92,53 százalékát pályázati forrásból fedezik. "A győri Széchenyi István Egyetem, Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének leválasztása és szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése megújuló energia felhasználásával" című, KEOP-5.3.0/B/09-2010-0090 azonosító számú projektet az Európai Unió és a magyar állam támogatásra érdemesnek ítélte.

A fejlesztés során szigetelik a homlokzatot és a tetőt, valamint kicserélik a nyílászárókat.
Az épület fűtési rendszere kötött kialakítású, a távhőről történő leválást a pályázat nem támogatja. A fűtési rendszer primer és szekunder része – kialakítását tekintve – alapjaiban nem változtatható. Az építészeti átalakítás által érintett homlokzati fal elbontása helyén lévő korszerűtlen bordás csőradiátorokat – elsősorban a közlekedőterekben – szabályozható lapradiátorokra cserélik. Az új radiátorokat ez idáig hiányzó visszatérő torlószelepekkel és termosztatikus szabályozószelepekkel látják el. Az intézmény fűtési rendszere szárnyanként észak-déli tájolás szerint leválasztott, az egyes köröket időjárás-követő automatikával és hőmérséklethatárolással látják el. A használati meleg víz hőigényét 60 m2 napkollektoros rendszer kiépítésével egészítik ki. A világítási rendszer részleges szabályozását a folyosókon mozgásérzékelők felszerelésével kívánják biztosítani. Mivel a fűtési rendszerből származó költségmegtakarítás nem biztosítja a forrásgazda által elvárt megtérülési mutatókat, ezért az elektromos energia egy részét megújuló forrásúra cserélik: 170 kW teljesítményű inverteres napelem-rendszert telepítenek részben a laboratóriumi épület tetejére, részben a tanulmányi épület déli homlokzatára, illetve az épület ferde árnyékolóira is, így azok az árnyékolás mellett energiatermelési funkciót is betöltenek, ezzel csökkentve az épület nyári hőterhelését is.

A beruházás keretében elsődlegesen az épület energiahatékonysági fejlesztését végzik el, abból kiindulva, hogy az itt megtakarított energiával a későbbiekben már nem kell számolni, nem kell megújuló energiával kiváltani. Második lépésben a fűtési rendszer fejlesztését végezik el. Az energiahatékonysági fejlesztés után pedig a maradó fosszilis energiaigény kiváltását végzik megújuló energia hasznosításával.

A fejlesztés megvalósításával mintegy évi 30 millió forintos költségmegtakarítás várható. A beruházás megújuló energiaköltség-része eléri a projekt összköltségének 25 százalékát. A projekt megvalósításának célja a környezeti fenntarthatóság biztosítása, a közvetlen környezet, a levegő tisztaságának védelme, globálisan az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklése. A projekt egyfajta mintaprojektként is kívánja szolgálni a régió további környezetvédelmi beruházásait.

A beruházás jelenlegi állása:

  • I. ütem: 1-3. emeleti tantermek munkálatai 2013. szeptember 2-ig elkészültek.
  • II. ütem: A nyílászárók cseréi ("C" és "D" épület) a teljes mértékben befejeződtek.
  • III. ütem: A tetőszigetelés víz- és hőszigetelése, homlokzat szigetelése, napelemek és napkollektorok felszerelése beüzemelése történik, várható befejezése 2014. első negyedév.

A beruházás befejezésének tervezett időpontja 2014. júniusa.

Széchenyi István Egyetem
Lipi László, főmérnök
9026 Győr, Egyetem tér 1.
tel.: 06-96/613-598
e-mail: lipi@sze.hu

2013. október 30.

Jelen sajtóközlemény letöltése PDF formátumban

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00