Energetikai fejlesztés indul a Széchenyi-egyetemen: Korszerűsítik a JÁI épületét

Újabb nagyszabású beruházás kezdődött meg a Széchenyi István Egyetemen. A Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió és magyar állam támogatásával felújítják az intézmény Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének épületét. A projekt keretében többek között szabályozhatóvá teszik a fűtést, szigetelnek, illetve kicserélik a nyílászárókat.

A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Intézete pillérvázas, vasbeton épület 40 évvel ezelőtti technológiával, az akkori előírásoknak megfelelő színvonalon készült. A megnövekedett energiaárak és a vasbeton szerkezet elhasználódottsága miatt szükségszerűvé vált az épület felújítása, és teljes energetikai korszerűsítése.

A beruházás több mint 540 millió forintba kerül, aminek 92,53 százalékát pályázati forrásból fedezik. „A győri Széchenyi István Egyetem, Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének leválasztása és szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése megújuló energia felhasználásával" című, KEOP-5.3.0/B/09-2010-0090 azonosító számú projektet az Európai Unió és a magyar állam támogatásra érdemesnek ítélte.

A fejlesztés során szigetelik a homlokzatot és a tetőt, valamint kicserélik a nyílászárókat.
Az épület fűtési rendszere kötött kialakítású, a távhőről történő leválást a pályázat nem támogatja. A fűtési rendszer primer és szekunder része – kialakítását tekintve – alapjaiban nem változtatható. Az építészeti átalakítás által érintett homlokzati fal elbontása helyén lévő korszerűtlen bordás csőradiátorokat – elsősorban a közlekedőterekben – szabályozható lapradiátorokra cserélik. Az új radiátorokat ez idáig hiányzó visszatérő torlószelepekkel és termosztatikus szabályozószelepekkel látják el. Az intézmény fűtési rendszere szárnyanként észak-déli tájolás szerint leválasztott, az egyes köröket időjárás-követő automatikával és hőmérséklet-határolással látják el. A használati meleg víz hőigényét 60 m2 napkollektoros rendszer kiépítésével egészítik ki.
A világítási rendszer részleges szabályozását a folyosókon mozgásérzékelők felszerelésével kívánják biztosítani.

Mivel a fűtési rendszerből származó költségmegtakarítás nem biztosítja a forrásgazda által elvárt megtérülési mutatókat, ezért az elektromos energia egy részét megújuló forrásúra cserélik: 170 kW teljesítményű inverteres napelem-rendszert telepítenek részben a laboratóriumi épület tetejére, részben a tanulmányi épület déli homlokzatára, illetve az épület ferde árnyékolóira is, így azok az árnyékolás mellett energiatermelési funkciót is betöltenek, ezzel csökkentve az épület nyári hőterhelését is.

A beruházás keretében elsődlegesen az épület energiahatékonysági fejlesztését végzik el, abból kiindulva, hogy az itt megtakarított energiával a későbbiekben már nem kell számolni, nem kell megújuló energiával kiváltani. Második lépésben a fűtési rendszer fejlesztését végezik el. Az energiahatékonysági fejlesztés után pedig a maradó fosszilis energiaigény kiváltását végzik megújuló energia hasznosításával. A fejlesztés megvalósításával mintegy évi 30 millió forintos költségmegtakarítás várható. A beruházás megújuló energiaköltség-része eléri a projekt összköltségének 25 százalékát. A projekt megvalósításának célja a környezeti fenntarthatóság biztosítása, a közvetlen környezet, a levegő tisztaságának védelme, globálisan az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklése. A projekt egyfajta mintaprojektként is kívánja szolgálni a régió további környezetvédelmi beruházásait.
A munka befejezésének időpontja 2014 júniusa.

Széchenyi István Egyetem
Lipi László, főmérnök
9026 Győr, Egyetem tér 1.
tel.: 06-96/613-598
e-mail: lipi@sze.hu

2013. június 18.

Jelen sajtóközlemény letöltése PDF formátumban

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00