Empátiát merítenek a kerekesszékből

Átérezhetik a hallgatók, mivel jár a kerekesszékhez kötött élet, és később, a munkájuk során fel tudják használni a most szerzett tapasztalatokat. A Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén immáron második alkalommal tartanak kerekesszékes hetet.

Győr, 2018. február 21. - SZEhírek

„Az első percekben talán játéknak tekintik néhányan, de ez nagyon gyorsan átfordul komoly, meghatározó tapasztalattá. Diákjaink meglátják, mit is jelent egy küszöb, egy ajtónyitás, a lift, vagy a mellékhelyiség használata, ha kerekesszékkel közlekednek. Én is kipróbáltam, megtapasztaltam, és rá kellett döbbennem, hogy minden egyes addigi, rutinszerű mozdulat a sokszorosára nyúlhat el így. Azt reméljük ettől a demonstrációtól, hogy akik most szolidaritást vállalva átélik a mozgáskorlátozottak helyzetét, később, a munkájuk során tudatosabban átgondolják például a folyosók, fordulókörök, mozgássérült vécék, közösségi terek tervezését. A zsigereikbe ivódik, hogy mire kell figyelniük” – mondja Nagy András, az Épülettervezési Tanszék oktatója.  

Horváth Gergő, Gyurós Ákos, Nagy András és Kovács Krisztina is át akarta érezni, milyen nehézségekbe ütközhetnek a kerekesszékesek.

Az egyetem néhány évvel ezelőtt kapott kölcsön először kerekesszékeket az Életfa Fogyatékkal Élőket Támogató Egyesülettől. Most megismétlik a kezdeményezést, öt kerekesszék áll egy hétig a hallgatók rendelkezésére. Az építész Műteremházban egyénként többször adnak helyet a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének is, ők rendszeresen készítenek felméréseket a győri helyzetről a kerekesszékesek szemszögéből, így az építészek elsőkézből kaphatnak visszajelzéseket a városi tapasztalatokról. Három építész pedig, Horváthné Korinek Judit, Németh Edina és Simon Beatrix már korábban TÁMOP pályázaton nyert támogatást. A hallgatókat dr. Eke Zsolt egyetemi docens közreműködésével megismertették mindazzal, hogy a jövendő építészek miként tehetik élhetőbbé a mozgáskorlátozottak mindennapjait empatikusabb tervezéssel. Ez a kurzus olyan sikeres volt, hogy választható tantárgyként a pályázat lezárása után is, a mai napig folyamatosan bent maradhatott az órarendben.

Kezdődik az előadás, az oktató, Nagy András, és hallgatói közül többen is kerekesszékkel érkeznek. Kovács Krisztina, Horváth Gergő és Gyurós Ákos is meg akarta tapasztalni, hogy milyen nehézségekbe ütközhetnek a mozgáskorlátozottak a mindennapok során. Ákos szerint könnyebb lesz úgy megtervezni például egy rámpát, ha maguk is kipróbálják, milyen feladatot jelent feljutni rajta. Tapasztalatból egyszerűbben meghatározhatják, mekkora az optimális dőlésszög. 

„Szeretnénk, ha nemcsak a Műteremházon belül használnák a kölcsönkapott kerekesszékeket a hallgatók, hanem a tágabb környezetben is, és felfedeznék az egyetem többi épületét. Hála istennek a győri egyetem kerekesszékkel is megközelíthető, ebből a szempontból is jó helyzetben vagyunk. Ha nem is mindig a legrövidebb úton, de mindenhová el lehet jutni mozgáskorlátozottként is a campuson” – mondja Nagy András, hozzátéve, hogy az előadásokon persze mindig elmondják a hallgatóknak, mire kell figyelni, mik az előírások ezzel a területen, de ez az egy hét, az elő tapasztalat nagyon jól ráerősíthet erre.  Így már tudat alatt is úgy tervezik majd a középületeket a Széchenyi Egyetemen végzett építészek, hogy a kerekesszékesek is akadálymentesen használni tudják azokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a babakocsis anyukáknak is a kedvében járhatnak így.  

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.