Elrugaszkodott az egyetemi Sárkányrepülő

(www.gyorinap.hu,2009. November 24.)

A Széchenyi-egyetemen folyó látványos beruházásnak köszönhetően szinte teljesen megújul a kampusz területe. Az igazgatási épület előtt álló szobor sem marad a helyén – november 21-én bontották el, egy év múlva állítják fel újra.

Az áthelyezést az egyetem aktuális fejlesztési programja és az új híd építése indokolja. Merthogy a felsőoktatási intézmény megújulását célző beruházás és a város által végzett munkálatok épp Varga Imre szobránál, a Sárkányrepülő egykori helyénél érnek össze. Itt vezet majd az új út a Kálóczy tér felől az Aranypart irányába, s erre a területre épül az a kétszintes parkolólemez (az alsó szint fél emelet mélyen süllyed majd a föld szintje alá, a felső, fedetlen szint pedig épp ezért csak kis mértékben emelkedik ki a környezetből), amellyel Győr vezetése támogatja az egyetemi beruházást.

A helyszínen tartózkodó Lipi László egyetemi főépítésztől megtudtuk, a szobor nem lesz mellőzve, sőt, méltóbb helyre kerül a mostani, félreesőnek mondható területtől, ahol éppen három évtizedig állt. A két újonnan felhúzandó épület, az Új-Tudás-Tér és az INNO-Share között kap majd helyet, így jobban szem előtt lesz, többször találkozhatunk vele, ezáltal visszanyerheti a kezdeti főiskolai években fontos szerepet játszó, a mostaninál jelentősebb szimbólum-jellegét.

Ennek kapcsán a bontásnál szintén jelen lévő Szilasi Péter Tamás stratégiai és fejlesztési igazgató kiemelte: ez a szobor, s annak áthelyezése a jelenleg zajló egyetemfejlesztés jelképe is egyben, hiszen a tízmilliárdos összköltségvetésű beruházás első kapavágásai egyfajta elrugaszkodásnak tekinthetők, amelyet jó eséllyel szárnyalás követ.

A Sárkányrepülő egyik darutól a másikig szállva jutott el ideiglenes pihenőhelyére, ahol türelmesen várja a jövő nyár végét, amikor ismét felállítják, immár az új főbejárat közelében.

Képek a Sárkányrepülő szobor költöztetéséről: Galéria/ Egyetemi életképek/ Egyetemi Sárkányrepülő szobor költöztetése - www.gyorinap.hu

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.