Elkezdődött a fesztiválszezon - sportprogramokkal, élő társassal és Dér Henivel indult a SZEN

Kell egy hét együttlét! – akár ez a régi Sziget szlogen is lehetne a mottója az idei egyetemi napoknak a Széchenyi István Egyetemen. A SZEN ideje alatt ugyanis a campus egy hatalmas fesztiválhelyszínné válik, hogy egy utolsót lehessen lazítani a félév végi ZH-k és a vizsgaidőszak előtt. A -1. és a 0. nap révén a bemelegítésen már túl is vagyunk, ám a SZEN még csak szerdától pörög fel igazán: három estén keresztül az ország legmenőbb fellépői és DJ-i érkeznek egyetemünkre. A hétfőtől péntekig tartó rendezvényt Borkai Zsolt, Győr polgármestere nyitotta meg.

Győr, 2019. április 17. – Horváth Márton, SZEhírek

Idén különleges a Széchenyi Egyetemi Napok, hiszen most először mondható el a hallgatóság legnagyobb éves rendezvényéről (ami nem mellesleg korai előfutára a hazai fesztiválszezonnak), hogy valóban egy hetet ölel fel, hiszen a különleges időzítés miatt az esemény ezúttal – a húsvét közelsége miatt – hétfőtől péntekig tart. Ezzel együtt a programokat is úgy találták ki a szervezők, hogy ne lehessen unatkozni, így minden eddiginél több nappali aktivitást sűrítettek bele ebbe a pár napba.

 

Hétfőn röplabdával, focival, sakkal kezdődtek a heti sportprogramok. (Fotó: Májer Csaba József)

Ugyan a különböző sportprogramokkal és a sörpong-versennyel már hétfőn elrajtolt a SZEN, a hivatalos megnyitóra kedd délutánig kellett várni, amikor is – rendhagyó módon – Borkai Zsolt, Győr polgármestere köszöntötte a hallgatókat. Az Elixir előtt tartott rövid beszédében a város első embere kiemelte a város és az egyetem évek óta tartó, kiváló együttműködését és arra kérte a fiatalokat, egyetemi éveik után itt vállaljanak munkát és itt alapítsanak családot, Győr szeretettel várja őket.

Borkai Zsolt ezután visszatekintett karrierjére a közönség előtt, bízva abban, hogy egy sportoló sikerei és (főleg a) kudarcai kellő inspirációval szolgálnak majd az ifjúság számára. Felelevenítette, hogy annak idején több ízben is abba akarta hagyni a tornát, amelyben később, 1988-ban olimpia bajnok lett Szöülban. Az első edzésén még cigánykereket sem tudott vetni, mivel 4-5 hónapos lemaradásban volt kortársaival szemben, és csak a szülei unszolására tartott ki. 6 éves volt ekkor. Már serdülőként egy csúnya baleset érte, szekrényugrás közben teljes erővel az akadálynak csapódott. Ekkor pár hónapra fel is hagyott választott sportágával és inkább a labdarúgó edzéseket kezdte látogatni. Végül azonban edzője, Röck Samu unszolására visszatért, és a Rába ETO-tól a Budapest Honvédhez kerülve először Európa-bajnok, majd világbajnok és 1988-ban olimpiai bajnok lett. Állítása szerint későbbi karrierjében, polgármesterként is a korábbi sportolói tapasztalatok segítik át a nehéz pillanatokon a mai napig is.

 

Borkai Zsolt sportkarrierje sikereiről és kudarcairól beszélt a hallgatóknak. (Fotó: Horváth Márton)

A megnyitó után rögtön el is kezdődtek a különböző programok. Délelőtt falmászás, labdarúgó-kupa és tollaslabda volt a választék a sportok szerelmeseinek, délután mindez az ősszel felélesztett és most újra megrendezett SZE Hero akadályversennyel folytatódott. A bátor játékosok feladata az volt, hogy végigfussanak egy pályán, ahol olyan feladatokkal kellett megbirkózniuk – többek között a Honvédség közreműködésével -, mint a paintball lövészet, a kúszás vagy épp a medicinlabda-dobás. Az erőt próbáló megmérettetésen sokan részt vettek, hogy teszteljék állóképességüket, ügyességüket.

A női mezőnyben kimagaslott Punk Adrienn, aki az őszi verseny után idén is első lett. Adrienn elsőéves sport- és rekreációszervezés szakon és 10 éve atlétikázik. „Minden nap rendszeresen vannak futóedzéseim, de a sima pálya unalmas. Az akadályfutás egy új kihívás volt, ahol kizökkenhettem a komfortzónámból” – mondja Adrienn.

 

A SZE Hero verseny alaposan próbára tette a játékosokat. (Fotó: Horváth Márton)

Pantelics Bence épphogy lecsúszott a dobogós helyezésről (3 másodperccel előzték meg), de nem csalódott. Az egyébként profin karatézó, kereskedelem és marketing szakos hallgató most próbálta ki először a SZE Hero-t. A barátaival úgy gondolták, jó móka lesz. Egyébként Bence a falmászáson is részt vett még délelőtt és annyira kedvet kapott hozzá, hogy valószínűleg visszatérő vendég lesz az órarendi foglalkozásokon.

Persze nem mindenki rutinos sportolóként vág neki egy ilyen kalandnak. Jobb Gábor, gépészmérnök hallgató szerint nem szükséges gyakorolni vagy edzeni előre, ő csupán jól akarta érezni magát. Bátran ajánlja, hogy mindenki próbálja ki a pályát, hiszen nem veszíthet. „A püspökerdei futást már próbáltam kétszer, de nagy a távolság, elfáradok az esti koncert előtt. Pedig kell minden erő estére” – mondja mosolyogva.

 

Ambrus Norbert, Punk Adrienn, Pantelics Bence, Jobb Gábor - mindannyian részt vettek a SZE Heron - helyezést csak Adrienn ért el közülük. (Fotó: Horváth Márton)

A délután folyamán került sor a papírrepülő-hajtogató versenyre is a P2-es parkolóház tetején. Itt végre egyszer s mindenkorra kiderült, ki milyen ügyesen tud repülőt hajtogatni. Voltak, akik előre készültek, voltak, akik telefonról nézték a rajzokat és voltak, akik spontán állították össze járgányaikat. A program során nem csupán a legmesszebb szálló repülőt díjazták, hanem a legötletesebb alkotásokat is, így a tréfás kedvű konstruktőröknek is termett babér ezen a délutánon.

 

A papírrepülő-hajtogató versenyen a repülők díszítését is értékelte a zsűri. (Fotó: Horváth Márton)

Az esti koncertek előtti utolsó program a hagyományos csillagvizsgálás volt, amelyre ezúttal nem a kollégium tetején lévő távcsőnél, hanem – hasonlóan a Kutatók Éjszakájához - az egyetem előtti füves területen került sor. A győri amatőr csillagászok és érdeklődő fotósok is tiszteletüket tették az eseményen, ahol ezúttal csak a Holdat lehetett megfigyelni. Jelezvén, hogy a SZEN nyitott a városiak felé is, sokan kisgyerekkel érkeztek, akik csillapíthatatlan tudásvággyal szemlélték az égboltot a teleszkópokon keresztül. Jópár hallgató is ellátogatott a rendezvényre, kíváncsiak voltak, milyen látványban lehet részük. A műszereket lenyűgözőnek tartották.

 

Sokan kíváncsiak voltak a csillagvizsgálásra is az esti órákban. (Fotó: Horváth Márton)

Ezek után már nem maradt más hátra, csak az esti buli, így a nap a Bridgeben zárult az Animal Cannibals és Dér Heni koncertjével, majd az alsó szinten folytatódott egészen kifulladásig, többek között Pixa vendégszereplésével.

 

Az esti koncerteken megtelt a Bridge nagyterme. (Fotó: Májer Csaba József)

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.