Elhunyt Kázmér Tibor, a legendás győri professzor

(www.kisalfold.hu, 2009.11.28.)

Gyászol a Széchenyi István Egyetem: meghalt Kázmér Tibor, a győri közlekedés gépészeti képzés legendás professzora.
A harminchárom éves dr. Kázmér Tibor 1962-től, a budapesti Gépészeti Felsőfokú Technikum igazgatójaként egy új, a műszaki főiskolai képzés kereteit, szakmai tartalmát kezdte szervezni. 1991. december 31-ig, nyugállományba vonulásáig az általa is szorgalmazott új  oktatási szint és intézmény, a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésgépészeti Intézetének igazgatójaként, az Autógépész Tanszék vezetőjeként, főiskolai tanárként dolgozott. Kapcsolata azóta is folyamatos volt az intézménnyel, szakterületével, egykori kollégáival.

1975-ben az áttelepülési tervnek megfelelően Győrben megalakult a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésgépészeti Intézete, ezzel párhuzamosan Budapesten megszűnt a dr. Kázmér Tibor által vezetett Gépjárműközlekedési Tagozat. A jogelőd intézményben az autógépész és a gépjármű üzemi szakokon üzemmérnököket képeztek, s ez Győrött a vasúti, járműgyártási területtel bővült, az üzemi szak egy másik intézethez került. Az új intézet vezetőjére várt a feladat, hogy a folyamatosan alakuló győri tanszékek, laboratóriumok képzési feladatait, helyi és országos szakmai kapcsolatait, oktatói és munkatársi csapatát szervezze.

Dr. Kázmér Tibor igazgatóként, tanszékvezetőként az oktatás feladatainak megoldását az ipari kapcsolatok hátországának szervezésével is végezte. A győri Magyar Vagon- és Gépgyár mellett a gépipari szakma több meghatározó vállalata a tantárgyak programjának folyamatos korszerűsítési igényével, a munkaerő felvételi paraméterek közvetítésével határozta meg az intézet, s egyúttal az intézmény munkáját.

Huszonkilenc év a felsőoktatásban. A Széchenyi István Egyetem jogelődjének 1968-as alapítása négy intézmény valóságos, jól szervezett integrációját, Győrbe költözését jelentette. A tradíciók alakítása, az elvégzett munka ma is értékes része a győri Széchenyi István Egyetem működésének, s dr. Kázmér Tibor ebben meghatározó munkát végzett.

Az egyetem egykori és mai oktatói, munkatársai, hallgató ma már legendás professzorunkat gyászolják.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00