Együtt kutat négy ország egyeteme

Kiss Szimóna - Kisalföld Napilap
2011.02.03.

Belga–magyar–lengyel–osztrák együttműködést indított el a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) logisztikai és szállítmányozási tanszéke. A közös munka eredményeként új európai uniós, csomagolásra vonatkozó szabványok születhetnek.


Olyan modellt próbálnak kidolgozni az együttműködés során, amellyel egyszerű matematikai számítás után meg lehet mondani, milyen szilárdságú csomagolóanyagra van szükség bizonyos termék biztonságos szállításához. Ehhez figyelembe veszik a tárolás hosszát, a várható időjárási viszonyokat, a szállítás módját (közút, vasút, hajóút, légi út), a termék tulajdonságait és mennyiségét is. Ezzel jelentősen csökkenthető lenne a vállalatok árukárának mértéke – tájékoztatott dr. Pánczél Zoltán, a SZIE laboratóriumának vezetője.

A győri egyetemisták megismerhetik a másik három intézmény laboratóriumát, illetve városunkba látogathatnak a belga, a lengyel és az osztrák résztvevők is.

A másik kutatási pont a szabványosítás, felülvizsgálják a csomagolások EU-s szabványait. "Sokból hiányzik a szakszerűség, ezért új szabványokat szeretnénk közösen kidolgozni" – mondta a laboratórium vezetője, majd hozzátette: javaslataikat szeretnék majd beterjeszteni az EU-nak is. Többek között emiatt is jó, hogy több ország működik együtt, s hogy országokon átívelő a projekt, hiszen így könnyebben átmehetnek az EU jóváhagyási procedúráján.

A közös munka kezdeményezője a Löveni Katolikus Egyetem Műszaki Kara, amelyet egy belgiumi, logisztikai hatásokat szimuláló intézet kért arra, hogy nyújtson kutatásaihoz tudományos hátteret. Az iskolában azonban nincs az ilyen vizsgálatoknak hagyományuk, ezért a győri egyetemmel közösen kezdték meg a munkát a csomagolásfejlesztés területén. Ehhez a projekthez csatlakozott egy lengyel és egy osztrák egyetem is – mesélte dr. Pánczél Zoltán.

A kutatásban természetesen részt vesznek a Széchenyi-
egyetem csomagolási szakirányos tanulói is, sőt, a későbbiekben akár "hallgatócserére" is sor kerülhet: a győri egyetemisták megismerhetik a másik három intézmény laboratóriumát, illetve városunkba látogathatnak a belga, a lengyel és az osztrák résztvevők is – mondta dr. Pánczél Zoltán.

Események

MÉK Nyílt Nap - Auditorium 2018. december 14. 10:00 - 14:00
Szenátusi ülés 2018. december 17. 14:00 - 16:00