Egyetemistákat is várnak az Ideathon 2.0 ötletversenyre

„Ha van ötleted, azért, ha nincs, azért” – így bíztat mindenkit Tüske Tamás, hogy vegyen részt az Ideathon 2.0 ötletversenyen. A StartITUp Győr kezdeményezés egyik alapítója azt ígéri, hogy aki eljön a március 22-től 24-ig tartó megmérettetésre, egy hétvége során többet tanulhat és több kapcsolatot szerezhet, mint mások évek kitartó munkájával összesen. Az eseményen egy ötletből kell használható üzleti modellt kidolgozni, majd prezentálni ezt egy szakmai zsűri előtt – mindezt alig másfél nap alatt. A pizzát és a kávét ők állják.

Győr, 2019. március 11. – SZEhírek, Horváth Márton

 

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósul meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.„Mi az az Ideathon? Egy olyan egy 3 napos esemény, ahol a versenyzők csapatokba tömörülve egy ötletből kidolgoznak egy MVP-t, majd bemutatják egy szakmai zsűri előtt” – foglalja össze röviden a verseny lényegét Tüske Tamás, a StartITUp Győr mozgalom egyik beindítója, szakmáját tekintve startup tanácsadó.

 

Tüske Tamás szeretné, ha minél több egyetemista venne részt a versenyen. (Fotó: Májer Csaba József)

A hétvége első programja egy ötletbörze, ahol mindenki bedobhat valamit a közösbe. Mindegyik ötlet egy-egy startup koncepcióját takarja. Ezeket összegzik, átbeszélik és végül csak a zsűri által legéletképesebbnek tartott ötletek maradnak fenn a rostán. A következő lépés az, hogy csapatokat kell alakítani. Ez történhet úgy is, hogy már valaki rögtön egy csapat tagjaként érkezett, de úgy is, hogy a helyszínen ismerkedve, spontán verbuvál egy ad hoc team-et, esetleg csatlakozik valahova.

Tamás szerint az sem baj, ha valaki csapat nélkül érkezett vagy épp nincs ötlete. Az ilyen résztvevők számára jelenti a legnagyobb ismerkedési és tanulási lehetőséget a viadal.

„Sokszor kérdezik tőlünk, hogy mi van, ha egyedül vagyok. Semmi gond, fogsz találni még olyan embereket, akik szintén egyedül vannak, vagy egy olyan csapatot, akiknek pont olyan kompetenciákra van szükségük, ami neked megvan. A másik, ami gyakran felmerül, hogy mi van, ha nem hoztam ötletet. Semmi. Úgy is el lehet menni, hogy csak érdeklődsz. Egyrészt lehet, közben eszedbe jut valami, hiszen ez egy rendkívül inspiratív közeg, másrészt jó eséllyel valakinek pont rád van szüksége az ötlete megvalósításához” – hangzik a biztatás Tamástól.

Természetesen olyan eset is előfordulhat, hogy valakinek nagyon is van egy ötlete, de nem szeretné elárulni a nagyközönség előtt - hiszen mi van akkor, ha valaki más megvalósítja? Tamás szerint ez a legnagyobb baklövés lenne. „Ez rossz gondolkodás. Ha tényleg így lenne, hogy a mások gyorsabban, hatékonyabban, magasabb színvonalon képesek megvalósítani az ötletet, akkor valószínűleg jobb is, hogy ők csinálják meg. Ugyanakkor nincs erről szó. Ha valaki megszellőzteti az ötletét, azzal nem veszíthet. Kaphat visszajelzéseket, kipróbálhatja a gyakorlatban illetve végre nekiláthat a dédelgetett koncepció megvalósításának. Itt kap hozzá csapattagokat, mentorokat, sőt, még a pizzát és a kávét is mi álljuk. Szóval a legrosszabb dolog, ami az ötleteddel történhet, hogy nem osztod meg másokkal” – vallja a startup világ szakértője.

Azok számára, akik fontolgatják a részvételt, bizonyára érdekes lehet, hogy nagyjából mire számíthatnak. Szerencsére tudunk mihez viszonyítani, hiszen az első Ideathont tavaly augusztus végén rendezték meg az iparkamara épületében. Az 55 résztvevő 40 ötletet „termelt”, ezek közül kiemelkedett az iBookr csapata, amely a könyvelés megreformálásán dolgozott, illetve a Balkon Design, amely egy fenntartható lakásberendezési koncepcióval meg is nyerte a versenyt. Van olyan csapat, amely azóta is együtt dolgozik, páran céget alapítottak és akad olyan projekt is, amely azóta befektetést is kapott.

 

A 2018 augusztusi első Ideathon mezőnye. (Forrás: kisalfold.hu)

Ezúttal olyan szponzorokat vontak be a szervezők, akik lehetővé teszik, hogy pénzdíjas legyen az esemény. Az első helyezett félmillió forintot kap, a második 300.000 Ft-ot, a harmadik 200.000 Ft-ot. Az összeget átutalják a csapatok számlájára, amelyet az ötlet gondozására, fejlesztésére használhatnak fel. Emellett egy komplett mentor stábbal készülnek az eseményre. A mentorok folyamatosan visszacsatolást nyújtanak majd a versenyzőknek: elmondják nekik, mekkora potenciál rejtőzik az ötletükben, felhívják a figyelmet a buktatókra és segítenek, ha bármi kérdés felmerül. De a legfontosabb, hogy aki eljön, Tamás szerint olyan kapcsolati tőkére tesz szert, amit máshogy nem tudna elérni, továbbá annyit tanulhat egy hétvége alatt, mint egyébként egy év munkájával összesen.

Végül megkérdeztük Tamást, hogy mi motiválja; miért dolgozik azért, hogy ez a második Ideathon akkorát szóljon, mint még soha semmi Győrben. „Szeretném, ha Győrben maradnának az újító fiatalok. Be szeretném bizonyítani, hogy Győr igenis jó hely arra, hogy megvalósítsd az ötletedet és ehhez nem kell elmenni Budapestre vagy Bécsbe. Épp ezért hoztuk létre az Ideathon ötletversenyt, a már két éve futó Startup Szerda rendezvényeink mellett. Fontos megemlítenem, hogy ezt nem egyedül csinálom, hanem egy nagyon szuper csapattal. Egy-egy ilyen rendezvényen nagyjából 10-12 ember dolgozik a szabadidejében. Nélkülük itt semmi sem lenne. Nagyon örülök, hogy egy ilyen csapat részese lehetek” – zárta szavait.

 

Ideathon 2.0

Az Ideathon a Dunántúl legnagyobb ötletversenye, hasonló kategóriában a tágabb régióban csak Budapesten illetve Bécsben rendeznek ennél nagyobb presztízsű megmérettetést. Az eseményt a StartUp Szerda csapata szervezi, de legfőbb partnereik között van a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, a Széchenyi István Egyetem és az INPUT program. További támogatók (a teljesség igénye nélkül): Szintézis-NET, Heineken Hungária, Burn.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://ideathon.ticketninja.io/

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.