Egyetemi docens a TEDXGyőr szervezőcsapatában

Szeptember végén második alkalommal rendezik meg a nagysikerű TEDXGyőr konferenciát. A szervező csapat egyik önkéntese, Dr. Buruzs Adrienn, a Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszékének oktatója elmondta, hogy az előadók sorában idén ott lesz a világ győri kötődésű, TOP-10-be tartozó szupermodellje ugyanúgy, mint az Irakot és Afganisztánt megjárt NATO-ezredes, vagy a motorfejlesztés világelitjében sokáig dolgozó győri egyetemi oktató, és az olimpiai bajnok győri polgármester is.

Győr, 2019. szeptember 28. – SZEhírek, Nyerges Csaba

„A TED mozgalomra még az angoltanárom hívta fel a figyelmemet. Az ideális hosszúságú, kiváló és érthető angolságú, ha kell, feliratozással is választható videókra. Segítségükkel nagyon érdekes előadásokból gyakorolhatja, tanulhatja az angolt az ember, miközben a tájékozottsága is szélesedhet. Így tudtam meg, hogy valójában mit is jelent a TED mozaikszó, és rögtön beleszerettem ebbe a világba. Ráadásul tavaly nyáron, amikor a Facebookon felfedeztem, hogy az egyik kollégám, Feszty Dániel is előadó lesz a győri TEDX konferencián, a férjemmel együtt elmentünk megnézni a rendezvényt. A helyszínen pedig kiderült, hogy a program kurátora, licenc-tulajdonosa régi ismerősünk. Gratuláltam Lósz Józsefnek azért, hogy egy hiánypótló rendezvényt tudott Győrbe hozni.  Érezhette, láthatta a szememben a csillogást, és attól kezdve magam is részese lettem a szervezőcsapatnak. Nagyon nagy lelkesedéssel fogtam bele a közös munkába” – idézi fel a kezdeteket Dr. Buruzs Adrienn.

Dr. Buruzs Adrienn egyetemi docens önkéntesként dolgozik azért, hogy a TED küldetése Győrben is kiteljesedhessen. Fotó: Májer Csaba József

A Környezetmérnöki Tanszék egyetemi docense, ha maga adna elő TEDX-konferencián, természetesen a környezetvédelemmel kapcsolatban beszélne. Kevés ember tud elbújni manapság a klímaváltozással kapcsolatban ránk zúduló hírek előtt. Naponta hallunk az ezzel kapcsolatos problémákról, az amazonasi esőerdőket sújtó, óriási kiterjedésű tüzekről például. Az egyetemi oktató, aki tudományos munkájában egy különleges, fuzzy kognitív térképet is bevont a hulladékgazdálkodás modellezésébe, felhívná a figyelmet arra, hogy nem jól gazdálkodunk az erőforrásainkkal. Most jellemzően kitermeljük, használjuk, eldobjuk azokat, hegyeket építve belőlük. A környezet terhelése helyett az értékes alapanyagok újrahasznosítására kellene helyezni a hangsúlyt, a bölcsőtől bölcsőig terjedő körforgásra a termelésben, vagyis a tervezéstől az újrahasznosításig átgondolva egy-egy termék útját.

„Kezdetben a TED a technogy, az entertainment és a design területekre fókuszált, mára viszont már minden olyan témát átölel, ami a világ népességét foglalkoztatja. Nagyon sok motivációs, önfejlesztő és természetesen környezetvédelmi vonatkozású előadás is van a kínálatban. Ezekből tudok megjeleníteni az óráimon is, illetve gyakran ajánlok hallgatóim figyelmébe konkrét témaköröket a projektmenedzsment oktatásában. Hiszen a kompetenciafejlesztés szinte minden egyes területére ugyanúgy lehet találni hozzá kapcsolódó videókat. Az előadások nagyon tömören, jó témákat felütve, fontos üzenettel zárva járulnak hozzá az érdeklődők tájékozottságának növeléséhez” – mutat rá Dr. Buruzs Adrienn.

A TEDXGyőr szervezőcsapatában nyolcan vesznek részt önkéntesként, mindenki a saját kompetenciáit, kapcsolati tőkéjét viszi a közösségbe. A környezetvédelmi tanszék oktatójához a szervezési feladatok tartoznak. A TED-es licencszerződés nagyon szigorú feltételeket szab, még az is szabályozva van, mennyi jegyet adhatnak el. Ugyanakkor nagyon színvonalas rendezvénnyel készülnek Győrben,  ami nemcsak intellektuálisan, tudományosan, hanem remélhetőleg kulturálisan is kielégíti a résztvevők igényeit.  Az előadásokon túl táncművészeti produkció, a digitális világ jellegzetes velejárói, például robottechnológia övezi az ötórás időtartamúra tervezett rendezvényt.

A TED brandje egyébként ismert is, meg nem is a régióban. Sokan hallottak már róla, akik pedig nem, azoknak a szponzorgyűjtés közben a szervezők rávilágítanak arra, hogy a nonprofit szervezet által indított amerikai konferenciasorozat lehetővé teszi független, helyi rendezvények szervezését is. A TEDXGyőr is ilyen. Eddig minden egyes cég, intézmény elsőre vállalta a támogatást, köztük a Széchenyi István Egyetem.

„Az idei konferenciát szeptember 28-án rendezzük a Richter Teremben, Győrben. Nyolcan tartanak előadást, és két, eddig már nagyon sok felhasználót elért videót is lejátszunk a közönségnek. Amikor szerveztük a programot, vadabbnál-vadabb ötletekkel álltunk elő a „hozzuk le a csillagokat az égről!” felkiáltással. Mégis sikerült megnyerni szinte mindenkit, akit elképzeltünk a konferencia színpadára. Így példádul ott lesz a győri kötődésű Axente Vanessa, aki a világ TOP10 szupermodellje között van, és Békési Brigitta, a Beautyrobic brand megalkotója.  Előadást tart Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Gergely István, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Irakot és Afganisztánt megjárt Porkoláb  Imre ezredes. Az akadémiai szférát, a győri egyetemet Dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja képviseli, aki sokáig a világ motorfejlesztési elitjében dolgozott. Cseh András DLA, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki kar korábbi dékánhelyettese jelenleg a vállalkozására koncentrál. A csapata által megálmodott mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont terveit beválasztották a világ legjobbjai közé. A nyolcadik előadó pedig egyelőre maradjon meglepetés” – sorolja Dr. Buruzs Adrienn, arra bíztatva mindenkit, hogy fogadják be a TED nyitott világát.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00