Egyetemek a megújuló energia hasznosításáért

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Tóth Gyula, 2007. március 6.)

A megújuló – bio- és geotermikus – energiaforrások kutatása és fejlesztése terén kíván együttműködni a győri Széchenyi-egyetem, a szlovák, valamint az izraeli műszaki egyetem. Hétfőn Győrben kezdődött projektindításon szóba került az uniós támogatások lehívásának lehetősége.

A kapcsolatfelvételen túl egy közös fejlesztési és oktatási központ létrehozása is célként merült fel a három egyetem – a Széchenyi István Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem és az Izraeli Műszaki Egyetem –, valamint a Széchenyi Tudományos Társaság tegnapi győri megbeszélésén.

A környezetvédelemmel szorosan összefüggő bio- és geotermikus energiaforrások kutatása és fejlesztése Magyarország és Szlovákia számára egyaránt fontos. Ahhoz azonban, hogy ezen a téren eredményeket érhessenek el, pénz kell, amit uniós forrásokból kívánnak elérni. A tegnapi megbeszélés fő témája volt, hogy kész közös elképzelések, projektek álljanak rendelkezésre, mire Brüsszel felszabadítja a pályázati pénzeket.

A fejlesztések, kutatások irányát nagyban meghatározhatják azok a tapasztalatok, adatok, amelyekkel már az Izraeli Műszaki Egyetem rendelkezik, s továbbadhatja azt a partnereknek. A Széchenyi Tudományos Társaság (SZTT) ugyancsak jelentős háttértámogatást nyújt az együttműködőknek.

A tegnapi találkozó a Magyar–izraeli Baráti Körök Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Sipőcz Ernő szervezésében jött létre, a Széchenyi-egyetemet dr. Rechnitzer János dékán képviselte. A megbeszélésen részt vett Izrael magyarországi nagykövete, David Admon, a Szlovák Miniszterelnöki Hivatal tanácsnoka, Veszprémi Imre és gróf Széchenyi Mihály, az SZTT elnöke. Győrt Ottófi Rudolf alpolgármester és dr. Papp László jegyző képviselte.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00