Egy életmű a műszaki felsőoktatás szolgálatában

Nyugdíjba vonult a Széchenyi István Egyetem jogelődjének első alkalmazottja, aki legendás rektorként búcsúzott munkatársaitól.

Aligha lehetne felróni a következő nemzedékeknek, ha a helyesírás szabályainak ellentmondva Szekeres Tamás nevének mindhárom kezdőbetűjét kapitálisan írná a hálás utókor. A Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola első kapavágásától a Széchenyi István Egyetem, vagyis a SZE színvonalas járműipari képző- és kutatóintézménnyé fejlődéséig bő négy évtized telt el, ám kevés olyan jelentős dolog történt ez idő alatt a győri kampuszon, amelyhez ne lett volna köze az idén nyugdíjba vonult vezetőnek.

Nem véletlen, hogy a Széchenyi István születésnapja alkalmából Győrben hagyományosan, immár huszadik alkalommal megrendezett Akadémiai Nap ezúttal egy különleges programpontot is tartalmazott: a délután folyamán családias körben búcsúztak az intézmény egykori és jelenlegi munkatársai, a hallgatók képviselői, valamint az egyetem céges partnerei Szerekes Tamástól.

Földesi Péter, a néhány hónapja kinevezett új rektor humorral fűszerezett bevezetője után bemutatták és a címzettnek át is nyújtották az „egyetlen olvasónak” ajánlott, „Életműve a győri egyetem” című könyvet. Ebben közel száz kolléga, cégvezető tiszteleg a valóban meghatározó életmű előtt.

Nemcsak Győrben tette le ugyanis névjegyét Szekeres Tamás - tevékenysége az egész hazai műszaki felsőoktatás fejlődésére hatással volt. Sőt, jövő időben is megállja a helyét a kijelentés, ugyanis a 2012-ben Pannonhalmán megkötött, jórészt általa kezdeményezett megállapodás alighanem hosszú távra meghatározza a műszaki képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézmények és a velük együttműködő kutatóközpontok, nagy-, közepes és kisvállalatok közös fejlődési pályáját.

Habár egyetlen ünnepi példányban készült az említett kiadvány, levéltárakban, könyvtárakban találkozhatunk majd a könyv másolataival. Érdemes fellapozni a kötetet, amelyből kiderül, hogy az nem is Szekeres Tamásról szól talán, hanem arról az ügyről, amelyet egész életében szolgált.

A nyugdíjazással egy korszak lezárult ugyan, ám a fáradhatatlan, fiatalos lendülettel, rendkívüli kreativitással bíró professzor aligha fog teljesen visszavonulni. A szíve bizonnyal továbbra is a győri egyetemért és az egész magyar műszaki felsőoktatásért dobog, az eddig általa vezetett intézmény pedig az értékes örökségnek köszönhetően bátran nézhet szembe a jövő kihívásaival.

Megjelenés helye:
Egy életmű a műszaki felsőoktatás szolgálatában
http://www.autopro.hu/oktatas/Egy-eletmu-a-muszaki-felsooktatas-szolgalataban/6957/

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55