Dupla címvédés az egyetemi kézibajnokságban: a „TE”-s fiúk és az egri lányok is újráztak

Sorban hatodik alkalommal rendezték meg Győrben, a Széchenyi István Egyetemen az egyetemi kézilabda bajnokság döntőjét. A fiúknál – csakúgy, mint egy évvel ezelőtt - a Testnevelési Egyetem (TE) zárt az élen; a fináléban 27-22-re múlták felül a házigazda Széchenyi István Egyetem (SZE) csapatát. A nőknél ugyancsak címvédés történt: a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Eszterházy Károly Egyetem (EKE) diadalmaskodott, zsinórban harmadszor hódítva el a bajnoki trófeát.

Győr, 2019.05.31. – Horváth Márton, SZEhírek

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) által kiírt Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) kézilabda döntőjében mind a férfi, mind a női kategóriában hatos fináléval végződik a bajnokság: a hármas csoportok első helyezettjei vívják a döntőt, a másodikak a bronzmeccset, a harmadikak pedig az 5. helyért zajló helyosztóban vehetnek részt.

Nézzük az idei eredményeket! A nőknél az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) uralta a mezőnyt, végig hatalmas fölényben játszva meneteltek a bajnoki címig. A csoportmérkőzések végeredménye jól tükrözi az egri lányok dominanciáját: a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) csapatát 44-22-re verték, a szegediek felett pedig elképesztő arányú, 57-29-es (!) győzelmet arattak, amely a kézilabdában még ezen a szinten is ritkán látott gólparádét jelent.

Az egriek teljesítménye aligha meglepetés, ha a jelenlegi erőviszonyokból indulunk ki: az alakulat ugyanis tavaly feljutott az NBI-be, így az első osztályban pallérozódhatott az elmúlt szezonban. Mindezt tisztán egyetemi csapatként érték el, azaz a 18-as keret minden tagja az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója. Nem csoda, hogy a döntő megnyitó ünnepségén Auer Károly, a SZESE kézilabda szakosztályának vezetője külön tapsot is kért az egrieknek, hiszen ritka – bár nem példa nélküli – referenciaként szolgálnak az egész egyetemi kézilabdasport számára. (A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az Eszterházy KESC nem tudott gyökeret verni az élvonalban, jövőre alacsonyabb osztályban folytatják – ott viszont komoly bajnoki esélyekkel.)

Színvonalas mérkőzések jellemezték a tornát. (Fotó: Májer Csaba József)

A fiúknál kiegyenlítettebb volt a mezőny - itt is voltak esélyesek, de az egri lányokhoz hasonló egyértelmű favorit nem igazán. Az csoportküzdelmekből a Testnevelési Egyetem és a Széchenyi István Egyetem került ki győztesen, ők mérkőzhettek meg egymással a döntőben. A találkozó első félideje szoros párharcot hozott, a második játékrészben azonban a „TE” egy ötgólos rohammal akkora előnyt szerzett, amit a hazaiak a hátralévő negyed órában már nem tudtak ledolgozni. Így elmaradt a trónfosztás, a Testnevelési Egyetem megvédte bajnoki címét; a széchenyisek ezüstéremmel vigasztalódtak.

„A Testnevelési Egyetemnek is mindig presztízskérdés a győzelem, nekik „hivatalból is” esélyes csapatuk kell legyen” – értékelt Bartha Zsolt, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kézilabda referense, majd így folytatta: „Bár nagyon sok élsportoló tanul náluk, még a TE sincs olyan helyzetben, hogy mindig nyer, nekik is vannak hullámvölgyeik. Volt olyan időszak, amikor be sem kerültek a döntőbe. Most erős csapatuk van, kiváló játékosokkal, akiknek a rutinja kellett a győzelemhez” – tette hozzá.

 

Az ezüstérmes győri csapat. (Fotó: Májer Csaba József)

Bartha Zsolttól azt is megkérdezte portálunk, hogy meddig fejlődhet az egyetemi kézilabdázás Magyarországon.

„Én látom a perspektívát az egyetemi kézilabdában. A szövetség (Magyar Kézilabda Szövetség – a szerk.) egyre inkább figyel minket, a döntőn részt vett Zsiga Gyula sportszakmai igazgató illetve Danyi Gábor, a BL-győztes Audi-ETO edzője. Ezen túl nagy előrelépés számunkra, hogy az egyetemi bajnokságot már jegyzik a TAO-rendszerben, amely komoly lehetőségeket tartogat számunkra a jövőre nézve. Most azon dolgozunk, hogy a kosárlabdához hasonlóan a kupa-jellegű rendezésből át tudjunk állni egy igazi bajnoki lebonyolításra, őszi-tavaszi felbontásban, fordulókkal. Ez elsősorban a sok utazás miatt anyagi nehézségekbe ütközik, de igyekszünk minden akadályt elgördíteni az útból” – fogalmazott Bartha Zsolt.

 

Danyi Gábor, a BL-győztes Audi ETO vezetőedzője adja át a legjobb edzőnek járó díjat Debre Viktornak, az egri lányok edzőjének. (Fotó: Májer Csaba József)

Viszonylag ritka a MEFOB-döntők történetében, hogy ilyen hosszú ideig egy helyszínen legyen a rendezés, mint a kézilabda esetében Győrött. 2014 óta ugyanis megszakítás nélkül a Széchenyi István Egyetem ad otthont a bajnokságot lezáró hatos finálénak. Mindebben szerepe van a győri kézilabda presztízsének is (ami nyilván komoly lobbierőt jelent), de elsősorban az ideális körülmények azok, amelyek miatt újra és újra a Folyók Városa lehet a házigazdája az eseménynek.

„Hatalmas előny, hogy itt minden egy helyszínen van. 50 méterre van egymástól a kollégium, az étterem, a csarnokok… Ilyen máshol nincs. Ezen kívül a szervezés első osztályú, kiemelkedő az itteni kollégák hozzáállása, az egyetem és az önkormányzat is maximálisan támogatja a rendezvényt. Én mindig jól érzem magam Győrben, szeretünk ide járni” – mondta érdeklődésünkre Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, aki előre bocsátotta, minden valószínűség szerint Győrben lesz a folytatás is; máshol nem is tudnák lebonyolítani a rendezvényt ilyen rövid idő alatt.

 

Bartha Zsolt, a MEFS kézilabda referense, Auer Károly, a SZESE kézilabda szakosztályának vezetője, Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Dr. Gyömörei Tamás, a Testnevelési és Sportközpont vezetője a döntő megnyitóján. (Fotó: Májer Csaba József)

A MEFOB-döntő kapcsán végül Auer Károlyt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézilabda Szövetség elnökét, a SZESE kézilabda szakosztályának vezetőjét idézzük, aki az esemény után tartott fogadáson arról beszélt, milyen jövőt lát a győri férfi kézilabda előtt és ebben milyen szerepe lehet a Széchenyi István Egyetemnek.

„A győri kézilabda nagyon erős. A női vonal világszintű, évek óta szárnyal. Az ETO-SZESE-nél mi azt szeretnénk, hogy a férfi vonal is ilyen legyen” – jelentette ki a szakosztályvezető. „Az egriek példája mutatja, hogy tisztán egyetemi csapattal sajnos nincs esély tartósan bent maradni az első osztályban. Viszont, ha csupán a keret harmada olyan játékosból állna, akik már közelről ismerik az NBI légkörét, akár a középmezőnyről is lehetne beszélni. Nekünk ez az álmunk, ez a küldetésünk” – jelölte ki a célokat, majd a hallgatói utánpótlás-bázis fontosságáról beszélt.

„Az egyetemmel közösen építkezünk már évek óta. Szeretnénk elérni, hogy a sportolók mind többen válasszák a Széchenyi István Egyetemet és úgy általában, bátran válasszanak maguknak valamilyen szakmát. Az élsport és a tanulás ugyanis összeegyeztethető egymással. Az egyetemmel közösen olyan környezet kialakításán dolgozunk, hogy aki ide jön, mindkettőre tudjon koncentrálni. Ennek elősegítésére egy mentorálási rendszert szeretnénk kialakítani. Abban bízunk, hogy ezáltal egyrészt sikerül Győrbe vonzani sok kiváló sportolót, aki gondol a karrierje utáni időkre is, másrészt szeretnénk segíteni a versenyzőket a visszavonulást követő civil pályájukon” – fejtette ki Auer Károly.

 

Végeredmény

Bridge Kupa - Férfi Kézilabda Döntő

1. Testnevelési Egyetem

2. Széchenyi István Egyetem

3. Eszterházy Károly Egyetem

4. Debreceni Egyetem

5. Pécsi Tudományegyetem

6. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Pannonwork Kupa - Női Kézilabda Döntő

1. Eszterházy Károly Egyetem

2. Pécsi Tudományegyetem

3. Testnevelési Egyetem

4. Szegedi Tudományegyetem

5. Károli Gáspár Egyetem

LEGJOBB KAPUS

Férfi: Mlinkó Gábor (TE)

Női: Győrffy Alexandra (EKE)

GÓLKIRÁLY

Férfi: Hans Johann Schmidt (BME – 31 gól) // Pethő Ákos (DE – 31 gól)

Női: Borbély Márta (EKE – 35 gól)

LEGTECHNIKÁSABB JÁTÉKOS

Férfi: Menyhárt Máté (EKE)

Női: Szűcs Dalma (SZTE)

LEGJOBB EDZŐ

Férfi csapat: Adorján Gábor (TE)

Női csapat: Debre Viktor (EKE)

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00