Dinamikus gazdaság, biztos jövőkép

Interjú Borkal Zsolttal, Győr Megyei Jogú Város polgármesterével.

- Az elmúlt időszakban milyen fejlesztések történtek a város életében, különös tekintettel azokra, amelyek gazdasági szempontból fontosak lehetnek?

- Győr az elmúlt esztendőkben óriási fejlődésen ment és megy keresztül. Megvalósult a peri repülőtér fejlesztése, és további nagyszabású célok lebegnek a szemünk előtt. Sikeresen pályáztunk a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére, és többek között új versenyuszoda, atlétikai központ, torna- és küzdősportcsarnok valamint teniszcentrum épül a városban. Elkészül ezenkívül még a győriek által régóta áhított Multifunkcionális Csarnok is. Mindehhez a magyar kormány 15 milliárd forinttal járul hozzá. Soha ilyen mértékű támogatást nem kapott még a városunk egyszerre egy kormánytól sem, amiért köszönettel tartozunk. Ezek a fejlesztések új távlatokat nyitnak számukra, a szolgáltatói szektor erősítése, valamint a turizmus. a sport, a kultúra területén kínálkozó lehetőségek kiaknázása pedig a mi feladatunk. A Győri Nemzetközi Ipari Park a hetedik bővítésén esett át, es több mint száz vállalatnak ad otthont. Folyamatosan jelennek meg új cégek, vállalkozások, és többek között ennek köszönhetően a munkanélküliség 4 % alatt van a városban. Ma Győrben lehet munkát találni, és ez a jövő generációjának Is biztonságot jelent.

- Az önkormányzat mit tud tenni a vállalkozások „életének megkonnyítése" érdekében?

- Időben átalakítottuk az oktatási rendszerünket, mégpedig azzal a céllal, hogy legyen szakképzett munkaerő a térségben. Együttgondolkodunk a helyi gazdaság minden szereplőjével azért, hogy ki tudjuk szolgálni a munkaerő-piaci Igényeket Évek óta építjük a győri járműipari életpályamodellt, aminek köszönhetően életre szóló perspektívát vázolunk fel a Győrben élő, itt tanuló és később itt dolgozni kívánó fiatalok elé. A Széchenyi István Egyetem hazánk legdinamikusabban fejlődő egyeteme, ahol több tanszék, mintalabor szolgálja a hallgatók célirányos képzését. Célunk, hogy minél többen tanuljanak a városunkban, azonnal és helyben találjanak maguknak munkát, majd itt alapítsanak családot is. Folyamatosan fejlesztjük Győr Infrastrukturális adottságait, hiszen ott, ahol vonzó és szép a környezet, ahol színvonalas kulturális és sporteseményeket rendeznek, ahol odafigyelnek a város tisztaságára, mindenki igazi otthonra lelhet. Célunk, hogy Győr egyre tovább fejlődjék, hiszen „A jövő Győrben épül!".

Megjelenés helye:
Heti Világgazdaság, 2014. február 8.

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00