Diákhitelek: hatályba lépett a törlesztési moratórium

Diákhitelek: hatályba lépett a törlesztési moratórium

A Diákhitel Központ a koronavírus-járvány miatt március 27-ig meghosszabbította a Diákhitel1 és a Diákhitel2 termékének igénylési határidejét. A már meglévő ügyfeleket az év végéig törlesztési moratórium segíti, de önkéntesen természetesen lehet tovább fizetni.

A Diákhitel Központ 2020. március 19-én hatályba léptette a 47/2020 számú kormányrendeletben foglaltaknak megfelelő törlesztési moratóriumot a fennálló diákhitelek tőke- és kamattartozás kapcsán mind a 166 ezer ügyfele számára 2020. december 31-ig. Ez kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése automatikusan hatályba lépett, ahhoz külön nyilatkozatra nincs szükség. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve az idén március 18-ig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31-ig nem mond fel szerződéseket. A kormányrendeletben elrendelt moratóriumon túl a Diákhitel Központ a 2020. március 19. és december 31. között folyósított diákhitelekre is felfüggeszti a törlesztési kötelezettséget.

Ugyanakkor önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthető a fennálló tőke- és kamattartozás. A beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ a szokott rendnek megfelelően elszámolja, s ehhez sem vár el külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztéseket az ügyfelek a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik.

A koronavírus-járvány okozta helyzet egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, ezért a Diákhitel Központ rendkívüli intézkedésként meghosszabbította a szabad felhasználású Diákhitel1 és a kamatmentes Diákhitel2 termékének 2020. március 16-án lejárt igénylési határidejét. Azon hallgatók, akik 2020. március 27-ig, péntekig – a Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással, elektronikus formában – igénylik a szabad felhasználású Diákhitel1 terméket, már április 15-én megkapják az igényelt, legfeljebb 350 ezer forintos összeget. Az önköltséges képzésben részt vevők a Diákhitel2-vel pedig akár teljes önköltségük kifizetését is igényelhetik a meghosszabbított határidőig.

A diákhitel igénylésére és a szerződéskötésre hosszú idő óta igénybe vehető egy a személyes megjelenést teljesen nélkülöző folyamat, amelynek esetében az igénylést a Neptun rendszerből szükséges indítani. Ügyfélkapus eléréssel a Diákhitel e-szerződés formájában, az adatlapok intézményi leadása nélkül megköthető.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.