Családbarát munkahely a Széchenyi István Egyetem

Bronzplakett-matrica jelzi a Széchenyi István Egyetem bejáratánál, hogy az intézményt immár hivatalosan is családbarát munkahelyként tartják számon. A bronzos csillogás valódi fényét az egyetem vezetői és a szakszervezet által kínált gondoskodó intézkedések és lehetőségek adják. Cikkünkből kiderül, miért érdemelte ki az egyetem ezt a minősítést.

Győr, 2020. június 17. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

A Családbarát Munkahely Tanúsító Védjegy bronz fokozatával is kitűnhet a Széchenyi István Egyetem, miután a napokban lezárult pályázat nyomán kiérdemelte ezt. A védjegy viselésének jogát alapos eljárás előzte meg, amely alapján már most érdemes lenne az intézmény az ezüst-minősítésre is, azonban erre csak jövőre adható be a pályázat.

Némethné Farkas Kata: Örülök, hogy munkatársaim, akik szerényen, név nélkül járultak hozzá ehhez az elismeréshez, most csendesen és büszkén elmosolyodnak. Fotó: Májer Csaba József

„A Széchenyi István Egyetem felismerte, hogy a munka, a tanulás, illetve a család egymást kiegészítő fogalmak, hiszen a stabil munkahely vagy a munkaerőpiacon kamatoztatható tudás megszerzésének lehetősége mellett könnyebb kiteljesedni a családban. A biztos családi háttér pedig nélkülözhetetlen a jó munkahelyi, illetve a jó tanulmányi teljesítményhez” – emelte ki az egyetemen kézzelfogható családbarát légkör megvalósításának fontosságát Némethné Farkas Kata, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete egyetemi alapszervezetének titkára.

Hozzátette: ez a plakett több évtizedes munka és a falak közti szellemiség mérföldköve. A felsőoktatási intézmény számára a családbaráttá válás folyamata kettős kihívást jelent: egyrészt mint munkaadó, másrészt mint képzési hely szembesül a családok igényeivel. A Széchenyi István Egyetem döntéshozói pedig szem előtt tartják, hogy a családbarát intézkedések ösztönzőként mind a munkavállalóik, mind a hallgatóik elégedettségét növelhetik.

 

Ez a plakett több évtizedes munka és a falak közti szellemiség mérföldköve. Fotó: Májer Csaba József

Ezer szállal kötődnek a családokhoz

A pályázatot dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja is támogatta. Ez nem csoda, hiszen a kar képzési kínálata, melyet a pedagógus-, a szociális, illetve a társadalomtudományi képzés határoz meg, ezer szállal kötődik a családokhoz.

„Büszkeség a bronzosan csillogó védjegy, megerősíti, hogy folytassuk törekvéseinket, melyeket alátámasztanak a témában írt tudományos publikációink is. Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy az egyetem kiemelten kezeli társadalmi szerepvállalását, melyet a családbarát lehetőségekkel is megerősít. Karunk számos családokról szóló konferencián képviselteti magát, és több olyan szervezettel vagyunk kapcsolatban, amelyek ilyen témákat karolnak fel. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Családbarát Vállalat Díj zsűrijének például jómagam is tagja vagyok, de számos, a témába vágó kutatásban, illetve a Házasság Hete elnevezésű programsorozatban szintén részt veszünk” – sorolta dr. Pongrácz Attila, aki örömmel említette azt is, hogy nagyon jó visszajelzéseket kap például az intézménybe járó családos hallgatóktól a Liszt Ferenc utcai épületben található baba-mama szobával kapcsolatban. Ez a gyermekbarát tér ugyanis lehetővé teszi az édesanyák nyugodt óralátogatását, vizsgázását anélkül, hogy a szülő túlságosan hosszú ideig távol legyen kisgyermekétől. Talán ennek is köszönhető, hogy a győri karra egyre több édesanya jelentkezik már nappali képzésre is.


Nyári táboroktól a lakáshoz jutási támogatásig

És most lássuk, milyen családbarát szolgáltatások és lehetőségek érhetőek el az egyetem hallgatói és munkavállalói számára!

 

Az egyetemi dolgozók általános iskolás gyermekei számára több tábort is szerveznek, amelyek idén sem maradnak el.

„Az intézmény által kínált családbarát lehetőségek sokszínű palettáján a védjegy vizsgálóbizottságának munkatársa is elámult, ezek közül most csak néhányat emelek ki. Az Apáczai Csere János Kar szociális és ifjúsági munka szakos hallgatói például a nyár folyamán, projektgyakorlatuk keretében két tábort is szerveznek az egyetemi dolgozók általános iskolás gyermekei számára, akiknek kedvezményes részvételt ajánlunk a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban lebonyolított táborra is. Ha már a nyárnál tartunk, érdemes megemlíteni a balatonalmádi nyaralót, amelyet minden munkatársunk igénybe vehet családjával. A gyesről visszatérő kismamáknak pedig részmunkaidős és/vagy rugalmas alkalmazást is felajánlunk, melyet a jövőben a távmunka lehetőségével bővítenénk. Nőnap alkalmából az egyetem vezetése egy nap rendkívüli távollétet biztosított az intézmény minden női munkatársának. Ezek mellett dolgozóinknak angol nyelvű kurzusokat, lakáshoz jutási támogatást is kínálunk” – szemezgetett a palettáról Némethné Farkas Kata.

A Széchenyi István Egyetemen a már említett baba-mama pihenőszobán kívül a könyvtár épületében gyermekmegőrzőt is fenntartanak az Apáczai Csere János Kar hallgatói közül kijelölt felügyelőkkel. Amint azt a szakszervezeti titkártól megtudtuk, a jövőben szűrővizsgálatokat is szerveznének a munkatársaknak, illetve bevezetnék az őszi és tavaszi szünetet, amely egybeesne a közoktatási szünettel, támogatva, hogy a szülők otthon maradhassanak gyermekeikkel.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.