Csaknem háromezer gólya a Széchenyi István Egyetemen

Közel háromezer elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok 10–15 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. Újdonság, hogy akit most nem vettek fel, az augusztus 6-ig tartó pótfelvételi időszakban államilag finanszírozott helyekre is jelentkezhet.

Győr, Mosonmagyaróvár, 2020. július 23. – Hancz Gábor, SZEhírek

A felsőoktatásba felvételizők július 23-án este nyolc órától a korábbi évek gyakorlatának megfelelően SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, s ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Közülük csaknem háromezren örülhetnek olyanok, akik a Széchenyi István Egyetemre nyertek felvételt.

„A minőségre törekedtünk: átlagpontszámaink tíz-tizenöt százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, ami azt mutatja, hogy jól felkészült fiatalok kezdik meg tanulmányainkat nálunk. Bízunk abban, hogy ennek hatására a lemorzsolódás kisebb lesz, ami azért is fontos, mert egyetemünk célja végső soron az, hogy minél többen szerezzenek diplomát. Tapasztalataink és adataink szerint a cégek, intézmények keresik az itt végzetteket, és nagyon sokan még egyetemi éveik alatt, a szakmájukban találnak jól fizető munkahelyet” – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt. Az egyetem főigazgatója hozzátette: a pótfelvételi eljárásban az előző évekkel ellentétben ezúttal államilag támogatott képzésekre is lehet jelentkezést benyújtani. A másik fontos változás, hogy az egyetemek olyan diákokat is felvehetnek, akik az általános felvételi eljárásban meghatározott ponthatárt nem érték el, de a központilag meghatározott minimumponthatárt igen.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg be sem adta a jelentkezését, fontolja meg a pótfelvételi lehetőségét” – mondta dr. Kovács Zsolt. A fiatalokat többek között vonzó kollégiumi szolgáltatás és campus, modern infrastruktúra, a Közép-Európában egyedülálló laborháttér várja a Széchenyi István Egyetemen.

 

Dr. Kovács Zsolt (fotó: Májer Csaba József)

A felvételi számokból látszik, hogy a három műszaki kar közül az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés továbbra is érdeklődésre tart számot, nemcsak a magyar, hanem a külföldi hallgatók körében is. Újdonság, hogy elkezdődik a logisztikai mérnök alapszakon is az angol nyelvű képzés. A magyar nyelvű képzésekben javult a hallgató-oktató arány, s a remények szerint tovább emelik az oktatás színvonalát.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon jó hír, hogy minden szakot megfelelő létszámmal tudnak elindítani, beleértve a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök és a villamosmérnök szakot is. A mérnökinformatikus szakon, amely igazi slágernek számít, 150-nél több elsőéves lesz.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar megőrizte egyetemen belüli meghatározó súlyát. Külön kiemelendő az építészképzés, ahol érzékelhetően nőtt a felvettek száma. Emellett a mesterképzések nem vesztettek hallgatót, pozíciójuk erős.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra több mint 700-an nyertek felvételt, ami a legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen. Az adatokból a minőségi irányba elmozdulás látszik. Erre példa a legnépesebb alapszak, a gazdálkodás és menedzsment, amelyen az elsőévesek több mint 60 százaléka 400-nál több ponttal érkezik. Fontos kiemelni, hogy az angol nyelvű képzések is indulhatnak.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon a tavalyinál jelentősen több, csaknem 80 állami ösztöndíjas hallgató – az átlagpontszámok alapján kitűnő gárda – kezdi meg tanulmányait jogász szakon. A másik két – a munkaerőpiacon rendkívül keresett oklevelet adó – alapképzési szak, az igazságügyi igazgatási, valamint a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak népszerű maradt, csakúgy, mint a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási mesterszak.

Az Apáczai Csere János Karon az alapszakoknál a közösségszervezés és a nemzetközi tanulmányok esetében jelentősen növekedett az érdeklődés. Ennek köszönhetően idén levelező munkarendben is lesz nemzetközi tanulmányok képzés. A szociális képzési területen a korábbi évekhez hasonlóan elindulhat a szociológia és szociálpedagógia szak, míg pedagógusképzési területen az országos jelentős csökkenés ellenére stabil létszámú maradt a gyógypedagógia és tanító szak. A mesterképzéseknél nőtt az érdeklődés a kulturális mediáció, valamint a közösségi és civil tanulmányok iránt, míg az emberierőforrás-tanácsadó szak kimagasló létszámmal kezd az új tanévben.

A Művészeti Karon jelentősen nőtt a felvettek száma, de ennél is fontosabb az a szerencsés eloszlás, ami mind az alap-, mind a mesterképzést jellemzi. Országosan hiányt jelentő szakokra – nagybőgő, oboa, fagott, mélyhegedű – is jelentkeztek és kerültek be hallgatók, ami jó alapot ad a kar zenekarainak, kamaracsoportjainak működéséhez, szakmai fejlődéséhez.

A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon valamennyi alapszak és az osztatlan agrármérnök szak is elindulhat, több mesterszakkal együtt. Az adatok alapján a felvettek a tavalyinál magasabb pontszámokkal érkeznek.

Az Egészség- és Sporttudományi Karon a sport- és rekreációszervezés alapszak most is népszerű volt a felvételizők körében, míg a rekreáció mesterszak számai stabilak nappali és levelező tagozaton egyaránt. Az ápolás- és betegellátás szak ápoló szakirányán a többi hazai képzőhelyhez hasonló mértékű csökkenés következett be. A kar további erőfeszítéseket kíván tenni az országosan hiányszakmának számító szülésznői hivatás népszerűsítésében.

 

Felvétel a tavalyi gólyahétről. Idén csaknem háromezren örülhetnek, hogy a Széchenyi István Egyetemen kezdik meg tanulmányaikat. (fotó: Májer Csaba József)

Események

Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.