Csaknem félszáz hallgató nyert el ösztöndíjat

Összesen 9,5 millió forint értékben adtak át ösztöndíjakat az Universitas-Győr Alapítvány ünnepségén hétfőn. A támogatások a Széchenyi István Egyetem 46 hallgatójának fejlődését segítik.

2019. október 29. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

„Eljutottunk odáig, hogy ott vagyunk a magyar felsőoktatás térképén. Kiválóan szerepelünk a hazai bajnokságban, megjelentünk a nemzetközi porondon, és megyünk tovább. Az új kihívások, megmérettetések teszik az egyetemet jóvá, híressé, élhetővé, ami miatt büszkék lehetnek rá azok, akik itt végeztek. Azt hiszem, a valahova tartozás érzése a mai este tovább erősödik azokban, akik itt ülnek” – erről beszélt dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora az Universitas-Győr Alapítvány ösztöndíjátadó ünnepségén, amelyet hétfőn tartottak az intézmény hangversenytermében. Hozzátette: az egyetemben sokan hisznek, nekik pedig az a feladatuk és kötelességük, hogy ezt a hitet, bizalmat megszolgálják és továbbadják a hallgatóknak.

Az Universitas-Győr Alapítványt 1990-ben hozták létre. Azóta katalizátorszerepet vállal az egyetem fejlődésének támogatásában, aminek egyik fontos pillére a 21 éve elkezdett ösztöndíjprogram. Ennek fontosságát hangsúlyozva felemelő ünnepségen vehették át az elnyert támogatásokat a hallgatók, s az esemény hangulatához a Művészeti Kar növendékeinek műsorai is hozzájárultak.

 

Az egyetem hangversenyterme megtelt az ösztöndíjátadó ünnepségre.

 

Halbritter Mátyás-ösztöndíj

Halbritterné dr. Raffai Judit az Universitas-Győr Alapítvány közreműködésével 2012-ben pályázattal elnyerhető Halbritter Mátyás-ösztöndíjat alapított a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon gazdálkodási és menedzsment alapszakon vagy kereskedelem és marketing alapszakon, nappali tagozaton tanuló hallgatók számára. Férje, a 2011-ben elhunyt Halbritter Mátyás az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár meghatározó személyisége volt, nagyapjához, apjához hasonlóan letette névjegyét Győr gazdasági életében. Csaknem két évtizeden át volt az Universitas-Győr Alapítvány kuratóriumi tagja. A 300 ezer forinttal járó ösztöndíjat Kovács Eszter gazdálkodási és menedzsment szakos, mosonmagyaróvári hallgató vehette át Halbritterné dr. Raffai Judittól.

Gardó Sándor-ösztöndíj

Prof. dr. Gardó Sándor a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász, humán genetikus, a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének alapító igazgatója, tanszékvezetője volt. Az ő emlékére alapította felesége, dr. Walawska Joanna és az Universitas-Győr Alapítvány 2013-ban a Gardó Sándor-ösztöndíjat, amely egyszeri 300 ezer forintos támogatást jelent. Ezt Simon Orsolya ápolás és betegellátás BSc szakos hallgató kapta, aki a határon túlról, az erdélyi Gyergyóditróról érkezett az egyetemre – neki dr. Walawska Joanna is gratulált.

Szabó Zoltán–Mojzes Ákos-ösztöndíj

A logisztikai és szállítmányozási tanszék két, az elmúlt években elhunyt oktatójának életútját, értékteremtő tevékenységét ösztöndíj alapításával kívánja ismertté, követendő példává tenni, amelyet második alkalommal adtak át. Két logisztikai mérnöki BSc szakos hallgató – a balatonlellei Horváth Eszter és a császári Lázár Kitti – vehette át az elismerést.

Pannon-Work-ösztöndíj

A Pannon-Work Iskolaszövetkezet alapítása óta elkötelezett a Széchenyi István Egyetem iránt. Vezetője egykor hallgatója volt az egyetem jogelőd intézményének. A cég az ösztöndíjat 2006-ban alapította meg, amelynek révén azóta csaknem 140 hallgató kapott tanulmányaihoz segítséget. Ezt azok a hallgatók nyerhetik el, akik jó tanulmányi eredményeik mellett az Iskolaszövetkezetben diákmunkát is vállalnak. A támogatást ebben a félévben négy hallgató érdemelte ki öt hónapra, havi 20 ezer forint összegben. A díjazottak egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek Molnár Albert igazgatósági tagtól: a kereskedelem és marketing BSc szakos Fűzfa Lilla (Győrújbarát) és Pete Dorottya (Nagykanizsa), valamint a tanító BSc szakos Jenei Gyöngyi (Győrújbarát) és Küplen Fanni (Szentgotthárd). Molnár Albert köszöntőjében azt hangsúlyozta: az ösztöndíjat azért hozták létre annak idején, hogy elismerést nyújtsanak azoknak, akik tanulmányaik mellett diákmunkát is vállalnak, amely a mai világban már nem a megélhetésről, hanem a szakmai kihívásokról és a pályaorientációról szól.

Edutax Kft.-ösztöndíj

A győri székhelyű Edutax Kft. 15 éve nyújt komplex ügyviteli szolgáltatást partnereinek, amelyek között kis- és középvállalatok és multinacionális cégek is találhatók. A társaság társadalmi felelősségvállalása részének tekinti a tehetséges fiatalok támogatását. Ennek jegyében alapított ösztöndíjat, amelyet most először nyújtottak át két gazdálkodási és menedzsment BSc szakos hallgatónak, a szilasi (Brestovec, Szlovákia) Győriová Erikának és a kiskunlacházai Kiss Eszternek. Ez öt hónapra havi 20 ezer forintot jelent. Szilai László, a kft. ügyvezetője beszédében örömét fejezte ki, hogy segíthetik a jövő szakembereit azért a szorgalomért és kitartásért, ami eddig is jellemezte őket.

Magyar Telekom-ösztöndíj

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként több millió kapcsolattal kötődik ügyfelei életéhez. A vállalat innovatív megoldásaival arra törekszik, hogy áthidalja a távolságot ember és ember között, állandó fejlesztésekkel növelje az egyén lehetőségeit, így az ország versenyképességét. Hálózata a világ legjobb és leggyorsabb mobilhálózatai között van. Idén második alkalommal került sor a Magyar Telekom Nyrt. ösztöndíjainak átadására. Két mérnökinformatikus BSc szakos hallgató tíz hónapon keresztül havi 35 ezer forintban részesül: a győri Papp Ádám és a herendi Schöffer Fruzsina Zsuzsanna. Az MSc szakos hallgatók havi 40 ezer forintos ösztöndíjat kapnak tíz hónapig. A győri Lukács Balázs és a szombathelyi Takács Olivér Zoltán nyerte el ezt a támogatást, mindketten villamosmérnöknek tanulnak. A vállalat külön ösztöndíjjal ismeri el a PhD-tanulmányokat folytatók munkáját. A keszthelyi Busznyák Tibor Ferenc, a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója tíz hónapon keresztül havi 50 ezer forintban részesül. Az elismeréseket Szilágyi György, a Magyar Telekom hálózattechnológiai üzletágának ágazatvezetője adta át, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalat és az egyetem, illetve jogelődje kapcsolatát sok közös projekt, siker kísérte eddig, emellett kiváló mérnökgárdát és több vezetőt is kaptak Győrből.

A Magyar Telekom öt hallgatót részesített ösztöndíjban.

 

Universitas-ösztöndíj

Az Universitas-Győr Alapítvány a személyi jövedelemadó számára felajánlott egy százalékaiból rendre támogat hallgatókat. Idén ezt az összeget kiegészítette, így húsz helyett 25 egyetemista életét könnyíti meg tíz hónapig havi 20 ezer forinttal: Ágoston Mátéét (villamosmérnök MSc, Budapest), Benke Dánielét (járműmérnök MSc, Szentgotthárd), Bíró Istvánét (járműmérnök BSc, Budapest), Doffkay Rékáét (előadóművészet, klasszikus hegedű BSc, Zalaegerszeg), Egresits Zsófiáét (tanító BSc, Kópháza), Fazekas Henrikét (ápolás és betegellátás, ápoló szakirány BSc, Abda), Fejes Nóráét (építész MSc, Berettyóújfalu), Fekete Katalinét (szociálpedagógia BSc, Adásztevel), Földes Tímeáét (vezetés és szervezés MSc, Csicsó), Gönczy Balázsét (vezetés és szervezés MSc, Komárom), Herkovits Tibor Péterét (gazdálkodási és menedzsment BSc, Győr), Horváth Bence Tamásét (műszaki menedzser BSc, Zalaszentgrót), Horváth Dorináét (emberi erőforrás tanácsadó MSc, Celldömölk), Horváth Hannáét (járműmérnök BSc, Szombathely), Jobb Ildikóét (mérnöktanár, Oroszlány), Kocsis Rékáét (jogász, Berhida), Martin Eszterét (élelmiszermérnöki BSc, Pecöl), Mihály Laura Dominikáét (jogász, Győr), Nagy Milánét (járműmérnök MSc, Kalocsa), Paulik Eliza Glóriáét (előadóművészet, klasszikus gordonka BSc, Szombathely), Radics Katalin Adélét (jogász, Tét), Ritzl Nikolettét (gyógypedagógia BSc, Sződliget), Szabó Líviáét (jogász, Győr), Szili Dánielét (mérnökinformatikus BSc, Törökkoppány) és Tulok Fanny Fruzsináét (tanító BSc, Tapolca). Dr. Földesi Péter rektor, az Universitas-Győr Alapítvány kuratóriumi tagja az ösztöndíjak átadása után köszönetet mondott Tóth Eszternek, amiért olyan sokat tesz az alapítvány működéséért.

 

Az Universitas-Győr Alapítvány 25 egyetemistát támogat tíz hónapig havi 20 ezer forinttal.

 

Antenna Hungária-ösztöndíj

Az Antenna Hungária száz százalékban állami tulajdonban lévő távközlési vállalatként és a vezeték nélküli technológiák nemzeti kompetenciaközpontjaként meghatározó szerepet tölt be a hazai műsorterjesztési és távközlési piacon. A cég portfóliójában számos szolgáltatás elérhető, a fő tevékenységként számon tartott tévé- és rádióműsorszórás mellett üzleti távközlési, multimédia- és wifiszolgáltatást kínál ügyfeleinek, emellett állami és sportrendezvények teljes körű technikai lebonyolítását vállalja. Az Antenna Hungária és a Széchenyi István Egyetem 2017-ben együttműködési megállapodást kötött, melynek részeként a társaság ösztöndíjjal segíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók munkáját. Négy villamosmérnök BSc szakos hallgató öt hónapon keresztül havi 30 ezer forintban részesül: a ravazdi Molnár Bence József, a körmendi Pataki Péter, az öttevényi Puter Gergő és a nyúli Varga Zsombor. A villamosmérnök MSc szakos hallgatók közül havi 40 ezer forint ösztöndíjat kap öt hónapon át a tatai Bakonyi Antal és a dudari Kovács Bence. Dr. Mándi Gábor, az Antenna Hungária vezérigazgatóhelyettese arra biztatta a jelenlévőket, hogy keressenek gyakornoki programokat, olyan lehetőségeket, amelyek révén megismerkedhetnek a cégek életével, és használni tudják az egyetemen megszerzett tudást.

A friss ösztöndíjasokat két egykori ösztöndíjas is köszöntötte. Dr. Borsos Attila egyetemi docens, az Építő- és Közlekedésmérnöki Kar tudományos dékánhelyettese egykor a Széchenyi István Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait műszaki menedzser és közgazdász szakokon. Doktori tanulmányait 2011-ben summa cum laude minősítéssel fejezte be. Elnyert ösztöndíjai révén lehetősége nyílt Hollandiában az úthálózat közlekedésbiztonsági kezelésének tanulmányozására, Fulbright-ösztöndíjjal pedig kutatóként dolgozott az Egyesült Államokban. 2013-ban az Universitas-Győr Alapítvány Vendégoktatói Ösztöndíjának támogatásával a floridai Atlantic Egyetemen töltött fél évet, majd a Nemzeti Kiválóság Program Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjasa lett. 2017-ben elnyerte az Universitas-Győr Alapítvány Dr. Hegedűs Gyula Tudományos Ösztöndíját, emellett két alkalommal vehette át a Széchenyi István Egyetem publikációs díját. „Az ösztöndíj lehetőség: nézzenek rá úgy, mint egy építőkockára. Mellé oda kell tenni saját építőkockáikat, kockázatvállalalásukat, valami pluszt, és akkor összejön valami csoda, amire úgy gondolnak vissza sok év múltán, hogy megérte” – tanácsolta a fiataloknak.

Rehoregh Szilárd, a Porsche Bank főosztályvezető-helyettese 1992-ben kezdte meg tanulmányait Győrben közlekedésmérnöki szakon, majd ennek elvégzését követően közgazdász szakra jelentkezett. Universitas-ösztöndíjat négy, a Köztársasági Ösztöndíjat három, Rába-ösztöndíjat egy alkalommal nyert el. „Nagyon fontos, hogy ne legyetek elégedettek azzal, amit ma elértetek, hanem sokkal többet akarjatok – fordult a jelenlévőkhöz. – Tűzzetek ki magatok elé olyan célokat, amiket el tudtuk érni, de legyetek agilisak, és vegyetek részt a diákközösségi élet formálásában.”

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00