FameLab: a tudomány arcait keresik

Olyan diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várják a nemzetközi FameLab tudománykommunikációs verseny szervezői, akik akár egy háromperces tudományos – magyar vagy angol nyelvű – előadással is le tudják hengerelni hallgatóságukat. A jelentkezési határidő március 16.

Győr, 2020. február 18. – SZEhírek

Tudománykommunikációs versenyt szervez a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council. A FameLab elnevezésű, nemzetközi megmérettetésen a tudomány arcait keresik, azokat az embereket, akik a XXI. század közönsége számára tömören, inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról.

Világszerte egyre nagyobb szükség van arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket. Az ő sikereik inspirálják a jövő generációit, és egyúttal fogékonyabbá teszik a nagyközönséget az összetett kérdések iránt.

A szellemi erőpróbára tizennyolc éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várják 2020. március 16-ig. A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy előadással, ahol a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számít. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.

A British Council közel harminc országban rendez versenyeket szerte a világon. A magyarországi megmérettetésre a kiválasztott résztvevők egy kétnapos mesterkurzuson vesznek részt, amelyet a téma legjobb brit szakértői tartanak. A győztes pedig részt vehet a FameLab nemzetközi döntőjén a júniusi Cheltenham Tudományos Fesztiválon.

Az első FameLabet az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte. 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett, és az elmúlt tizenkét évben több mint tizenegyezer fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. A fesztivál résztvevői TEDx-beszédeket tartottak, könyveket írtak, cégeket alapítottak és sikeres, hatékonyan kommunikáló kutatók lettek.

A magyar FameLabet 2019-ben Asztalos Lilla, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte meg „Az orvoslás új dimenziója és veszélyei” című előadásával.

Jelentkezni egy űrlap kitöltésével lehet. Bővebb információ itt olvasható.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00