Doktorandusz lett az egyetem lelkésze

A Széchenyi István Egyetem katolikus egyetemi lelkésze, Kaposi Gábor a hallgatókkal együtt újra iskolapadba ül. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktori iskolájában lett ugyanis doktorandusz, miután befogadták korábbi, Rómában abszolvált kurzusait. Egy különleges, fülön át bevehető „gyógyszer” hatását kutatja, ami az egyetemi lelkészség őszi programjaiban is megjelenhet.

Győr, 2019. szeptember 20. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

„Szent Ágoston zsoltár-magyarázataiból írtam Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen egy német bencés professzor mentorálásával a licenciátusomat, ezt szeretném kibővíteni. Nagyon aktuális üzenete van. Szent Ágoston azt mondja, hogy a zsoltár olyan gyógyszer, amit a fülén keresztül vesz be az ember, és áthangolja a belső világát. Az Istentől elforduló embert újra az Mindenható felé fordítja. Szent Péter apostolt hozza példaként, aki szangvinikus, vehemens természetű ember volt, meg is tagadta Jézust az utolsó vacsorát követően. Azután mégis az isteni gondviselés szolgálatába állt, és vértanúként halt meg az Úrért. Ő volt az, aki fennhangon hirdette Jézus feltámadását. A vehemencia nem oltódott ki, csak az iránya változott. Ágoston szerint ez a gyógyulás útja. Isten nem törli ki belőlünk az indulatokat, az érzelmeket, hanem a kegyelem által új irányba fordíthatja őket. Szerintem ez téma ma is nagyon aktuális” – vallja Kaposi Gábor.

Az egyetem lelkésze is iskolapadba ült. Doktorandusz lett.

A Széchenyi István Egyetem lelkésze nyáron, Gödöllőn vett részt lelki gyakorlaton. Egy indiai kedvesnővér tartotta, aki Németországban vezet gyógyító imaszolgálatot. Testi-lelki betegségekben lévők gyógyulásáért imádkozik, Jézust segítségül hívva. Gábor atyának mélyre ható élményei voltak Gödöllőn. Olyan emberek tettek tanúbizonyságot a gyógyulásukról, akiket korábban utolsó stádiumban lévő daganatos betegekként tartottak számon. Orvos barátait kérdezte erről, ők hívőként azt mondták, hogy ilyen csoda létezik, orvosként pedig, hogy nem tudják, mi is az, amikor valaki egy-két héttel a halála előtt ilyen találkozásban részesül, és hirtelen meggyógyul.

„Nagyon motivál, hogy a fiatalokat az élő Jézussal kapcsolatba hozzam. A ForrásPont rendezvényre például ötezer fiatalt várnak szeptember végén Budapesten a BOK Csarnokba. Ott is része lesz a programnak a szentségimádás. Amikor a kitett Oltáriszentség előtt csöndben Jézus jelenlétében vagyunk. A gödöllői lelki gyakorlaton is volt minden nap fél óra csöndes szentségimádás. Azt hittem, hogy a társaságunkban lévő fiataloknak ez már túlontúl megterhelő lesz, de eljönnek a ForrásPontra is. Nagy reményt fűzök mindehhez, és szeretném, ha itt, az egyetemi lelkészségen is több alkalom lenne a szentségimádásra. Ezért a Szent László kollégiumban, az új tanévben reggelente fél órára kitesszük az Oltáriszentséget, és lesz lehetőség az Úr Jézus fogadóórájára bemenni, kérni, hálát adni” – vázolja a jövőt Kaposi Gábor.  

A Széchenyi-egyetem katolikus lelkésze az életvezetésen keresztül is szeretné megszólítani a fiatalokat. Mint mondja, ma tele vagyunk coach-okkal. Coachingokra járnak emberek, szeretnének kimozdulni megfeneklett élethelyzeteikből, iránymutatást kapni. Holott kétezer éves bölcsesség van a birtokunkban. Papp Miklós budapesti görögkatolikus pap, a modern teológia, erkölcstan egyik legmeghatározóbb személyiségének gyakorlata nyomán indítja „Az életvezetés etikája” című sorozatát szeptember 24-én este nyolc órakor a Szent László Szakkollégiumban.  Várja az egyetemistákat a kollégiumon kívülről is, és azoknak is ajánlja az estéket, akik keresik az útjukat, akik nem tartják magukat kereszténynek. Beszélgetnek, teáznak, néhány fiatal gitározik, este kilenckor pedig meghívja a jelenlévőket a kollégium közös imádságára.

 

Kaposi Gábor öt lépésben viszi végig a titok körül az érdeklődőket.

„A felnőtteknek, végzős hallgatóknak is szervezünk programsorozatot „Öt lépés a titok körül” címmel. Az egyház kétezer éve hiszi, hogy Jézus a valóságosan jelen van közöttünk. Föltámadt a halálból, de az értelmünkkel nem tudjuk teljes egészében felfogni mindezt, ezért titok marad számunkra. Viszont körül tudjuk járni, és az a reményünk, hogy minél többször járjuk körül, annál beljebb jutunk a kör középpontja felé. Az első kört 25-én tesszük meg a kollégiumban, és adventig, a szorgalmi időszak végéig szeretnénk egyre beljebb jutni” – mondja Gábor atya, hozzátéve, hogy karácsony előtt a Szentháromság templomban lesz szentségimádás. Kollégista fiatalok fognak zenélni, fél órát csöndben töltenek az Úr Jézus jelenlétében, dicsőítő énekeket énekelnek, végül pedig mindenki egyéni áldást fog kapni. Kitérdelhet az is, aki nem katolikus, vagy valamilyen oknál fogva nem tud gyónni, áldozni, de szüksége van az áldásra.

„Volt egy lelki atyám, aki azt mondta mindig, hogy ha a nap felé fordulsz, akkor a hátad mögé szorul az árnyék. Tulajdonképpen ugyanez történik, amikor Jézus jelenlétében van valaki. Maga mögött hagyhatja az árnyékát” – vallja az egyetem lelkésze.  

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00