Biztonságos környezetben tanulhatnak a külföldi hallgatók a győri egyetemen

A gólyatáborban évről évre egyre több, messzi kontinensekről érkező „vándormadár” is részt vesz a Széchenyi István Egyetemen. A világ minden tájáról költöznek Győrbe diákok, hogy itt tanulhassanak, piacképes diplomát szerezzenek, megismerhessék a várost, Magyarországot és Európát. A külföldi hallgatók orientációs tájékoztató hetének részeként a rendőrség és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szakemberei is hasznos információkat osztottak meg a külföldi gólyákkal

Győr, 2019. szeptember 19. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

A rendezvény házigazdája az egyetem Nemzetközi Programok Központja volt. A hallgatói önkormányzat nevében Horváth Milán EHÖK alelnök köszöntötte a külföldi diákokat. Rávilágított, hogy az egyetem nemzetközivé válásával kultúrák találkozási helye lett a campus. „Anélkül hallgathatok autentikus dalokat, láthatok táncokat, kóstolhatok jellegzetes ételeket, beszélgethetek más-más kultúrából érkező, különböző világlátású fiatalokkal szerte a földkerekségről, hogy egyszer is ki kellett volna lépnem a városomból, ahol élek. Ezt nektek, bátor diákoknak köszönhetem, akik vállaltátok a hosszú utat, és a családotoktól elszakadva, távoli városban folytatjátok tanulmányaitokat” – mondta az alelnök.

A külföldi gólyák a rendőrségtől és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól is hasznos tájékoztatást kaptak a Széchenyi-egyetemen.

A rendőrség részéről Kovács Sándor alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője tartott tájékoztatót a nemzetközi diákoknak. Olyan információkat közölt, amik az itt élők számára evidenciának tűnhetnek, mégis érdemes sorra venni őket ebben a körben is, mert ha mindenki tisztában lenne velük, hatékonyabb lehetne a segítségnyújtás, és kevesebb bűncselekmény történne.

Az alezredes felhívta a külföldi hallgatók figyelmét arra, hogy Magyarországon a rendőri egyenruhának van gyakorló, vagy más néven bevetési változata is. A polgárok bármikor, bármelyikkel találkozhatnak. A civil ruhás rendőröknek is van rendőrigazolványuk, amihez azonosító jelvény tartozik. A jelvény ötjegyű azonosítószámot tartalmaz, az e nélkül puszta hamisítvány. Az egyenruhás rendőröknél a jelvény a ruházat tartozéka. Amikor civil ruhás rendőrrel találkozik valaki, ő mindig úgy kezdi az intézkedést, hogy először is igazolja magát.  Ha ez mégis elmaradna, fel lehet kérni rá.

„Remélem, csak olyankor találkoznak a rendőreinkkel, amikor azok forgalmat irányítanak, vagy éppen segítenek másokon. Ha önök bajba kerülnek, vagy valamilyen bűncselekmény áldozatává válnak, akkor a 112-es központi segélyhívószámot kell hívni. Ugyanígy, ha személyi sérüléses balesetet, tűzesetet látnak, bűncselekményt észlelnek, természeti katasztrófa részesei lesznek. Amikor a 112-t hívják, adják meg nevüket, a történtek pontos helyszínét, és jelezzék, ha van sérült” – hangsúlyozta Kovács Sándor. 

 

Kovács Sándor rendőr alezredes, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

„A rendőri intézkedéseknek minden esetben alá kell vetni magukat. Például ha egy bűnelkövetőt tömegközlekedési eszközön észlel a rendőrség, a járművet megállíthatja, és amíg a valódi tettest nem fogják el, addig a protokoll szerint mindenki gyanús. Ezért leszállíthatják az utasokat, megmondják nekik, hol tartózkodhatnak, és csak azután folytathatják az utazást, ha beazonosították az elkövetőt. Ilyenkor ezt a procedúrát türelmesen végig kell várni” – mondta az alezredes. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy Magyországon nem csak a kábítószer kereskedelme, hanem birtoklása is bűncselekménynek minősül. Rendőri intézkedést von maga után. Ezért óva intett mindenkit attól, hogy bármilyen kábítószerrel éljen. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország alapvetően biztonságos ország, az itt élők vendégszeretőek, nem kell tartaniuk a jószándékú embereknek attól, hogy támadás éri őket.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (továbbiakban: OIF), (jogelődje: Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal) Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának munkatársai, Dr. Bartók Judit rendőr őrnagy, az Engedélyügyi Osztály osztályvezetője és Szakály Krisztina rendészeti alkalmazott arról adtak tájékoztatást, miként tudnak legálisan tartózkodni a külföldi hallgatók Magyarországon.

„Örvendetes látni, hogy egyre több szak válik nyitottá a nemzetközi diákok számára is a Széchenyi István Egyetemen. Progresszíven fejlődik az angol nyelvű képzési terület, és ezzel párhuzamosan egyre több országban megismerhetik az itteni tudáskapacitást” – mondta Dr. Bartók Judit.

Az OIF munkatársai kifejtették, hogy azoknak a személyeknek, akik az Európai Unió tagállamából vagy valamely EGT tagállamából érkeznek, és 180 napon belül 90 napot meghaladóan kívánnak Magyarország területén tartózkodni, regisztrálniuk kell. Azon harmadik országbeli állampolgároknak, akik rövidtávú vízummal érkeznek, vagy ún. vízummentes ország állampolgárai, és rövidebb időszakot töltenek nálunk, mint a fent említett időszak, azoknak szálláshelybejelentést kell tenniük a szálláshely szerinti regionális igazgatóságon, egyéb kötelezettségük nincs. A hosszabb távú, 180 napon belül 90 napot meghaladó tartózkodás esetén viszont be kell menniük a szálláshelyük szerinti OIF-hoz és a vízummentes országok állampolgárainak tartózkodási engedély iránti kérelmet kell előterjeszteni, illetve a vízumköteles országból érkezőknek főszabály szerint már a konzulátuson keresztül kell elindítani a kérelmet, és az előzetesen elindított sikeres kérelem esetén átvenni az OIF-tól a kiállított tartózkodási engedélyt. Összefoglalóan így kapcsolódik az OIF a nemzetközi hallgatókhoz idegenrendészeti szervként. Segíti az itt tartózkodásukat okmányellátással, a kérelmük elbírálásával, de bizonyos szempontból a főigazgatóság egy szűrőrendszer is.

 

Szakály Krisztina, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főelőadója.

Szakály Krisztina a tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel kapcsolatban angol nyelven adott részletes tájékoztatást, elmondta, hogy mikor, mivel kapcsolatban kell a külföldi hallgatóknak, a harmadik országból érkezőknek az OIF-hez fordulniuk, mi minden szükséges az engedély benyújtásához, meghosszabbításához. Mi okozhat esetleg elutasítást, mire kell különösen odafigyelni. Felhívta a figyelmet arra, hogy tanulmányaik mellett munkát is vállalhatnak Magyarországon, és turistaként szabadon utazhatnak a schengeni övezetben, bizonyos időkorlátokkal.  Elmondta, mit kell tenni akkor, ha elvesztik az irataikat. Megadta a segítséget ahhoz, hogy a hallgatók itt tartózkodása az idegenrendészeti oldalról is zökkenőmentes legyen. Ugyanúgy, ahogy az egyetem Nemzetközi Programok Központjának munkatársai ittlétük alatt végig a segítségükre lesznek, de fordulhatnak hallgatói mentorokhoz, az ESN-hálózat tagjaihoz is.

Nem maradt más hátra, mint élményekkel teli, kellemes itt tartózkodást kívánni a Széchenyi István Egyetem évről évre növekvő számú külföldi hallgatójának, a most érkezett gólyáknak.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00