Első születésnapját ünnepli a Spirit Course

A most induló tavaszi félévben harmadik szemeszterét kezdi egyetemünk hallgatói bulisorozata, a Spirit Course. A szezonkezdet önmagában is elég apropót adna egy hosszabb beszélgetéshez, ám tekintve, hogy a brand ma ünnepli egy éves születésnapját, különösen aktuális egy rövid számvetést tartani. A tavaly februárban startolt rendezvénysorozat múltjáról, jelenéről és jövőjéről a két alapítóval, Szlotta Bencével és Varju Benjaminnal beszélgettünk.

Győr, 2019. február 6. – SZEhírek, Horváth Márton

Az első gyertyát fújhatjátok el a Spirit Course képzeletbeli tortáján. Hogyan értékelitek az elmúlt egy évet?

Bence: Döcögősen indultunk, de ősszel korrigáltunk és abszolút bejött. Mindez jelentős növekedést eredményezett, mind látogatószámban, mind a bulik minőségében. Elmondható, hogy háromszázas látogatottság felett volt mindegyik rendezvény.

Benjamin: Még az volt a fontos különbség a tavaszhoz képest, hogy elkezdték keresni a Spirit Course bulikat. Beérett a vetés, elterjedt a brand. Ezt onnan tudjuk, hogy sokszor sétálgatunk a campuson és az emberek kérdezik, hogy mikor jön ki a következő esemény, ki lesz a fellépő… Tehát várják ezeket a bulikat.

Min változtattatok?

Benjamin: Azt tanultuk meg az előző félévből, hogy sokkal kevesebb tematikus bulit kell tartani, azokra viszont nagyobb fellépőket kell hozni. Ez fényesen bevált. Grafikust is cseréltünk, ezáltal az arculatunk is kapott egy frissítést. Ami pedig a marketinget illeti, mindig egy vagy két héttel a buli előtt kijött az esemény a Facebookon, ezáltal előbb tudomást szereztek ezekről az emberek, így több idejük volt a szájról szájra terjesztésre. Lényegében kevesebb megosztással értünk el nagyobb látogatottságot, mint tavasszal.

Bence: Ezt még kiegészíteném azzal, hogy ebben a félévben próbáltuk bevonni a Spirit Course-t a nagyobb hallgatói rendezvényeinkbe. Például nem a Kari Napok elé vagy mögé időzítettünk egy eseményt, hanem összekötöttük a kettőt és így a Kari Napok keretein belül volt egy bulink. Ezáltal még több embert elértünk a szociális média felületeken.

 

Varju Benjamin (balra) a Helix Rendezvényszervező Iroda elnöke, Szlotta Bence (jobbra) az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat általános alelnöke. Hallgatóként hallgatóknak szerveznek eseményeket a Spirit Course gyűjtőnév alatt. (Fotó: Májer Csaba József)

Ha visszatekintetek az őszre, mi volt a legnagyobb dobásotok?

Bence: A Follow The Flow koncert szeptemberben nagyon jól sikerült. Azon az estén több, mint 800 ember fordult meg a Bridge-ben. És azért 800 embert megmozgatni nem egyszerű, szóval őket meghívni utólag jó húzásnak bizonyult.

Benjamin: A Follow The Flow akkor először volt Győrben, sőt a környéken is. Tökéletes volt az időzítés, akkor robbantak be. 10-15 milliós dallátogatottságról, rádió első helyekről beszélhetünk az esetükben. Ők is elmondták a koncert után, hogy nagyon meleg volt, izzadtak, de mégis hatalmas élmény volt nekik még ezen a kis helyen is fellépni.

Ha már itt tartunk… Mi alapján hívtok fellépőket?

Bence: Alapvetően két dologra figyelünk: ki az, aki most megy és ki az, aki menni fog. Akkor tudod ezt igazán jól csinálni, ha ráérzel arra, hogy ki lesz az, akit egyre többen hallgatnak. Ez például a Follow The Flow volt. Akkor már ismerték őket elég sokan, lehetett érezni, hogy márpedig ez be fog futni.

Benjamin: Ezt némi kutatómunka is megelőzi, mert a YouTube nézettségi adatokat mindig figyeljük. Mik azok az új számok, amiket legtöbben hallgatnak az emberek, mik a legtöbbet követett videók, DJ-knél az év jelöléseit átnézzük és így tovább.

Tematikus bulikat nem terveztek? Tehát nem repültök rá olyanra, hogy farsang, Valentin-nap, nőnap, ilyesmik?

Bence: Nem hazánk vagy a világ ünnepeihez és a kötelezően kiadott munkaszüneti napokhoz igazítunk, hanem az egyetemi rendezvényekhez, napokhoz. Tehát sokkal inkább mikrokörnyezetben gondolkodunk ilyen szempontból. A hallgatót az érinti első körben, ami az egyetemen történik.

Benjamin: Ellenben a Bridge figyel ezekre. Nekik az a politikájuk, hogy az ő bulijaik mindenkinek szólnak, az egy általános szórakozóhely, oda bárki bemehet. Ők hétvégén rockosabb bulikat szoktak tartani nem feltétlenül hallgatóknak, kicsit idősebb közönségnek is akár, mi viszont hétköznap, főleg szerdán visszük a mainstream vonalat és egyértelműen a fiatalokra, a hallgatókra koncentrálunk.

Elég sok fellépővel vagytok kapcsolatban. De mi lenne az, akit még nem tudtatok elhívni, de nagyon szeretnétek, ami álomszerű lenne a számotokra? Ha a költségvetés nem, csak a hely mérete szabhatna határt.

Benjamin: Egy külföldi fellépő például hatalmas dobás lenne. Ha lenne rá költségvetés és csak a hely lenne az akadály, akkor a Burak Yetert szívesen elhívnánk a Bridge-be.

A szemeszterzárón az AK26 sokakat vonzott a Bridge-be. Hasonló koncertekre a következő félévben is lehet számítani. (Fotó: Kovács Eszter, Helix Rendezvényszervező Iroda)

Forduljunk rá a tavaszra. Eláruljátok, mit terveztek?

Benjamin: Második hó hatodika nyitóbuli. 1 éves a Spirit Course, szülinapozunk. Szemeszternyitó és záró mindig van, ezen kívül ebben a félévben tervezünk egy önálló DJ-s estét az év mainstream DJ cím jelöltjei közül válogatva. Valamint talán egy SZEN Before-t bevállalunk megint. De az egyetemi napok közelébe nem igazán lehet időzíteni semmit, emiatt nem is gondoltuk túl ezt a félévet.

Bence: A tavasz nehéz… Főleg az áprilisunk nagyon-nagyon sűrű programok szempontjából. Lesz gépész konferencia, Gazdászbajnokság, SZEN, Jurista Kupa… Mi pihenni nem fogunk, hétről hétre fellépőzünk. (Színpadmesterként felügyelik a beállást, kísérik a fellépőket, gondoskodnak a cateringről és így tovább – a szerk.) Utána meg még le is kell zárni a félévet, ami nem lesz egyszerű, hiszen olyan szintű fellépőállományt mozgatunk meg a tavasz folyamán, hogy nagyon kevés lehetőségünk marad. Kimerítjük a tartalékokat.

Benjamin: Annyian voltak már nálunk, hogy nagyon nehéz újat találni. Sokszor visszahívunk valakit fél év, egy év eltelével. A Tőtöttcigi például volt tavaly SZEN-en, Gólyahéten meg szemeszterzárón is és mindhárom bulija teltházas volt. Elmondható, hogy nem unják az emberek. Ugyanúgy a Pixa, aki szintén többször járt már nálunk, vele is jó viszonyt ápolunk.

A tavasszal hány új nevet fogunk majd látni, akik még nem voltak Spirit Course-on?

Benjamin: Hármat biztosan.

Bence: A nyitón newcomerek jönnek, újoncok lesznek minden tekintetben.

A nappali programokra rátérve: Dumaszínház várható ismét? Esetleg más hasonlóban nem gondolkodtok?

Benjamin: A Spirit Course ősszel is tartott nem zenei alapú rendezvényt, volt egy Dumaszínházunk feltörekvő standuposokkal, ami még a tavaszinál is nagyobb sikert ért el, ugyanis már csak állva fértek el sokan a teremben. Sikerült városiakat is becsábítani, láttunk oktatókat, külsős szemlélőket is a rendezvényen, úgyhogy reméljük ez az együttműködés tovább fejlődik és tavasszal is lesz hasonló rendezvényünk.

Bence: Próbálunk minél színesebb programokat kínálni a hallgatóknak. Egyre több helyről kapunk füleseket, hogy márpedig ez jó és hozzátok. Nyilván ezeket átgondoljuk, de vesztenivalója nincs az embernek. Ha mi nem próbáljuk ki, akkor ki fogja? Le kell tesztelni, hogy adott dolog működik-e vagy sem. Ha bejön, akkor évekig lehet egy sikeres nappali rendezvény, ha pedig nem jön be, akkor egyszer kipróbáltuk, ennyi volt.

 

A Dumaszínházas előadás telt házat hozott a Bridge nagytermébe. (Fotó: Kovács Eszter, Helix Rendezvényszervező Iroda)

Események

WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55
Tantárgyválasztási időszak 2019. szeptember 2. - 2019. szeptember 7.