Így változott `csúnya´ campusból széppé és modernné a győri Széchenyi-egyetem

Szinte rá sem lehet ismerni a felújítást követően a Széchenyi-egyetem főépületére. Az 1,1 milliárd forintos beruházás nem csupán szépészeti beavatkozás: több mint hasznos energiaspórolás szempontjából. Szavazás.

Hosszú éveken keresztül Révfalu "feketepontjának" számított a Széchenyi-egyetemépületegyüttese, a győri intézmény az ország legesztétikusabb campusa címéért finoman fogalmazva sem rúgott volna labdába.

"Az egyetem főépülete anno Ybl-díjat kapott, negyven éve a korízlésnek teljesen megfelelt, de Bodrossy Attila építész szavait idézve való igaz, hogy a beton csúnyán öregszik" - válaszolta felvetésünkre Lipi László, a SZE műszaki ellátási és fejlesztési igazgatója.

Egy évvel ezelőtt így nézett ki a campus főépülete. Felvételünk 2007-ben készült - fotó: Kisalföld-archívum

Szerencsére nagyot változott a helyzet az elmúlt évek során: az Új-Tudástér és az Inno-Share épületek három évvel ezelőtti átadása után most már valóban élmény járni-kelni a győri egyetem utóbbi hónapokban megújult épületei között.

1,1 milliárdos beruházás, melynek nem csak szépészeti beavatkozás

"A beruházás során felújították az intézmény A, B, C és D jelű tanulmányi épületét. Az 1,1 milliárd forintos fejlesztést döntő részben európai uniós pályázati forrás fedezte, míg az egyetem saját költségén 100 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez" - mondta Lipi László.

A felújítás kezdetén így festett a Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet - fotó: Bertleff András

A munkálatok során elsőként szigetelték a tetőt és a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat. A korszerűtlen bordás csőradiátorokat szabályozható lapradiátorokkal váltották fel.

A világítási rendszer részleges szabályozását a folyosókon mozgásérzékelők felszerelésével biztosították. A beruházás leglátványosabb eleme a napkollektorok és napelemek telepítése volt.


A napelemek 15-20 éven belül behozhatják az árukat

"Az épületegyüttesen összességében csaknem háromezer négyzetméternyi, a létező egyik legkorszerűbb napelemes kiserőműtelepet helyeztek el, amelyek áramot termelnek. A megtermelt villamos energia nem az országos villamos energiahálózatba kerül, hanem a belső, egyetemi hálózatot táplálják majd.

A napelemek egy részét a tanulmányi épületek tornyainak oldalára, függőlegesen helyezték el, míg másik részük kettős funkcióban, a tornyokat összekötő, horizontális épületelemeken, mint napellenzők kaptak helyet. A napelemek többségét azonban – megközelítően 1800 négyzetméternyit – a laboratóriumok tetején állították fel. A napelem rendszer teljes kapacitása esetén 330 kilowatt teljesítményű lesz.

Az átadást és a beüzemelést követően a berendezés termelte, illetve a hőszigetelő rendszer által megspórolt energia nyáron akár 25-30 százalékkal kisebb villamos energiaigényt jelenthet, mint a mostani szint, de még a téli, zord napokon is elérheti az arány a 10 százalékot. A befektetés 15-20 év alatt megtérülhet" - magyarázta a SZE műszaki ellátási és fejlesztési igazgatója.

A napelemek nyáron akár 25-30 százalékkal csökkenthetik a győri egyetem energiaigényét - fotók: Cseh Róbert

Már csak három épület idézi a múltat: vajon mikor újulhatnak meg?

Másik megújuló energetikai beruházás szintén része a projektnek: az igazgatási épület tetején napkollektor parkot építettek. Utóbbi a melegvíz előállítását segíti majd napenergiából, elsősorban az egyetemi kollégium számára.

"A statisztikáink szerint 25 évvel ezelőtt jóval több víz fogyott a kollégiumban, mint napjainkban. Mindez nem csupán a korszerűbb berendezéseknek, de az egyre környezettudatosabb hallgatóknak is köszönhető" - tette hozzá Lipi László. A beruházás utolsó simításait végzik jelenleg a szakemberek, a műszaki átadást április 9-én kezdik el.

Arra a kérdésünkre, hogy az egyelőre múltat idéző igazgatási, laboratóriumi és az "E" épület (ahol a három nagy előadó alatti szinten a Széchenyi étterem is működik) felújítására nyílik-e esély a közeljövőben, Lipi László úgy válaszolt: "mindhárom épület pályázatával készen vagyunk, de tavaly nem nyitottak meg olyan uniós forrást, ahol sikerrel indulhattunk volna.

Az, hogy az utolsó három, felújításra váró épület 21. századi modern külsőt nyerjen, nem csak rajtunk múlik".

Szinte rá sem lehet ismerni a főépületre


Megjelenés helye:
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/igy_valtozott_csunya_campusbol_szeppe_es_modernne_a_gyori_szechenyi-egyetem_-_video_fotok/2376461/

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.