Beruházások és felújítások a győri egyetemen

(www.kisalfold.hu 2007.09.04.)

Győr - Egymilliárd Ft-os beruházási, felújítási program keretében tovább korszerűsödik és bővül az oktatási háttér ez évben a győri Széchenyi István Egyetemen – mondta el Lipi László, az intézmény főmérnöke.

A legnagyobb beruházás a volt kompresszorházból kialakítandó építész műterem és a hozzá kapcsolódó, valamint az egyetem egészét érintő informatikai fejlesztés. Ez a projekt az Európai Unió támogatásával és a magyar kormány társfinanszírozásával valósul meg. A pályázaton nyert 540 millió forinthoz (melyben 432 millió Ft az Európai Unió, 108 millió Ft a Magyar Állam támogatása) 60 milliót tesz az egyetem, így összesen 600 millió Ft a beruházás összköltsége.

Az átépítéssel a volt kompresszorház 227 hasznos négyzetmétere 869 négyzetméterre növekszik. A földszinten lesz a kiállító terem, az első emeleten az építész tanszékek és a konzultációs helyek, míg a felső szinten a műterem kap helyet. Itt egyidejűleg 85 építész-jelölt hallgató dolgozhat.

Az informatikai fejlesztés döntően az egyetemi teljes internet hálózat bővítését és korszerűsítését jelenti. A campuson belüli épületek közötti nagysebességű (10 Gbps) gerinc-hálózat épül, magas üzembiztonságú kapcsolatokkal. A meglévő helyi hálózat végpontjai és aktív eszközei az új műtermi infrastruktúra bekapcsolásával bővülnek, a laboratóriumi épületekben és a tanulmányi épületekben tovább bővül a hálózat. Hangsúlyos fejlesztés a szerverállomány és a számítógépes kabinetek korszerűsítése. Az egyetem campusának teljes területén már jelenleg is működik a wifi, a vezeték nélküli internet. Folyamatos feladat a hálózat biztonságának növelése is.

Egyetemi saját forrásból megvalósuló felújítások

Két tanévet érint a 2008 év tavaszán befejeződő, 64 millió Ft-ba kerülő felújítás a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet épületén: a tetőszerkezet és homlokzat újul meg. A Fizika laboratórium kialakítása, valamint új számítógépes kabinet létesítése (HEFOP támogatással) 11 millió Ft-ba került. A Tanulmányi épületben a legnagyobb egyetemi előadóterem, a D-1-es átépítésére 2007. év nyarán került sor, a terem oktatástechnikai hátterének modernizálásával együtt a terem felújítására 33 milliót költött az egyetem. Irodák, tantermek átalakítására, oktatástechnológiai eszközök beszerzésére 30 millió Ft-ot fordítottak. A laboratóriumi épületek folyosóin a gépészeti berendezések felújítását és részbeni cseréjét, az álmennyezet kialakítását, a falak festését 2007. szeptember folyamán fejezi be a kivitelező. A jövő év tavaszára tervezik a folyosó padlóburkolatának felújítását, a munkák várhatóan mintegy 85 millió Ft-ot tesznek ki. A Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet épületében a tornaterem részleges, a sportöltözők-fürdők teljes felújítása – Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával közös finanszírozásban - 5 millióba került.

Tovább folytatódik az energiatakarékos nyílászáró program a központi kollégiumban: a nyáron 320 darab - folyosón és közösségi helyiségekben felszerelt - ajtót, ablakot cseréltek ki. Ez évben további 36 modern kollégiumi fürdőblokkot építettek be, s így a harmadik ütem végére már a kollégium lakóinak több mint fele a megújult és bennük a WC-vel kiegészített fürdőszobát használhat. A két felújítási program összköltsége mintegy 100 millió Ft.

Tetőszigetelésre, a tanulmányi és kollégiumi épületek víz- és csatorna hálózatának, szellőzés technikájának felújítására, az egyetemi parkoló vízelvezetési hálózatának tisztítására, a burkolati jelek felfestésére, a közlekedési táblák karbantartására 35 millió Ft-ot költött az egyetem.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30