Baráti Kör alakult a Széchenyi István Egyetemért

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2008. március 29.)

Megalakult a Széchenyi István Egyetem Baráti Köre. A negyvenéves felsőoktatási intézmény negyven egykori hallgatója lett a társaság alapító tagja. Az ünnepi aktust csütörtökön este rendezték Győrött, az egyetem hangversenytermében.

Az eseményen először Kovács Zsolt, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke és Tamándl László, a Karrier Iroda vezetője adott tájékoztatást a baráti kör szervezésének folyamatáról. Elmondták, fő célkitűzésük, hogy az egyetem egykori, jelenlegi és leendő hallgatói között élő, tartalmas kapcsolat alakuljon ki. Ezt segíti egyebek között az öregdiák-adatbázis, melyben 24.420 név található. A baráti kör azokat az öregdiákokat várja, akik készek is tenni egykori intézményükért.

Dr. Szekeres Tamás rektor arról beszélt a meghívottaknak, hogy szerinte miért lehet szeretni ezt az intézményt. Hogy miért fontos ez? Mert miközben ma a hallgatói létszám a normatív támogatási rendszer miatt egészségtelenül magas, a demográfiai mutatók azt jelzik, a közeljövőben nagy verseny várható az egyetemek között a hallgatókért. Tizenöt év múlva ugyanis csak feleannyi érettségiző lesz, mint öt éve volt. A rektor megjegyezte, a győri egyetem mintegy 7 milliárdos költségvetésének 40 százalékát saját maguk teremtik elő. Ez önállóságot ad, melynek köszönhető, hogy a követendő célokat jelentős részben maguk határozhatják meg. Ezután pedig sorolta azokat a fejlesztéseket, terveket és eredményeket, amelyek szerethetővé, vonzóvá teszik az egyetemet. Arra buzdította az öregdiákokat, vállaljanak részt az intézmény népszerűsítésében, jövőjének alakításában.

Ekkor következett az ünnepi aktus: a volt hallgatók aláírták az alapító nyilatkozatot. Párosával szólította őket Kuti József nyugalmazott főiskolai docens, aki később meleg, valóban baráti szavakkal tett javaslatot az immár létező baráti kör tagjainak, hogy milyen módon kezdjék a közös tevékenységet, s milyen irányokba induljanak. Ennek megbeszélésére kínált jó alkalmat az ünnepséget záró állófogadás.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.