Bajnai Gordon a győri egyetemen: az ország jövője a munka becsületén múlik

(www.gyorinap.hu, 2010. március 04.)

Magyarország jövője azon múlik, hogy helyreállítjuk-e a munka becsületét- mondta Bajnai Gordon Győrben, amikor tájékozódott a Széchenyi- egyetemen zajló 10 milliárd forint összértékű fejlesztésekről. A miniszterelnök szerint az országban a győri egyetem van a legközelebb a vállalkozásokhoz, az iparhoz.

Borkai Zsolt polgármester és Szekeres Tamás rektor fogadta Győrben a miniszterelnököt és kísérőjét, Molnár Csaba kancelláriaminisztert. Az eseményre a város több vállalkozása is meghívást kapott, főként olyanok, amelyek együttműködnek az iparral szoros kapcsolatot ápoló felsőoktatási intézménnyel. Szekeres Tamás épp a vállalatokkal, különösen a járműipari cégekkel való együttműködést emelte ki köszöntőjében, amelyben rávilágított intézménye új fejlesztési stratégiájára. Az egyetem mellett zajló hídépítésre utalva úgy fogalmazott, színvonalas képzésükkel hidakat építenek a későbbiekben biztonságos egzisztenciát kereső fiatalok, a vállalatok és a város között. Megjegyezte, a felsőoktatási pályázatok eredményességét tekintve a Széchenyi a negyedik az országban.

Pokoli nehéz éven van túl Magyarország- ezt már Bajnai Gordon mondta beszéde bevezetőjében. A miniszterelnök szerint a legtöbb munkahely a Nyugat-Dunántúlon szűnt meg, mivel ez a térség integrálódott leginkább Nyugat-Európához. Ennek ellenére továbbra is ez az egyik legdinamikusabban fejlődő régió, amely jó eredményekkel lesz képes kilábalni a válságból, beindítva ez itteni gazdaság motorját. A kormányfő személyes tapasztalatát is megosztotta a Széchenyi-egyetem jelenlévő vezetőivel és hallgatóival. Amikor azt kérdezik tőle, hogy melyik egyetem van a legközelebb a vállalkozásokhoz, mindig az ipar bázisán létrejött győri intézményt mondja. Hozzátette, példamutató és előremutató az itt tapasztalható összefogás, hogy a tudást összekapcsolják a termeléssel. Bajnai Gordon végül úgy fogalmazott, Magyarország jövője azon múlik, hogy helyre tudjuk-e állítani a munka becsületét, hiszen hazánkban a munkaképes lakosságnak csak az 56 százaléka dolgozik.

Az egyetem sikere, a város sikere; a város sikere, az egyetem sikere- mutatott rá Győr és a Széchenyi közötti kiváló kapcsolatra Borkai Zsolt. A polgármester beszédében kiemelte a vállalkozásokat is, és a velük közösen elért eredményeket. Így azt, hogy a megyeszékhelyen mernek nagyot álmodni, és már két éve működik a szakképzésben ösztöndíjrendszer, mert tudják, hogy a válság utáni fellendüléshez szükség lesz a szakképzett munkaerőre. Emellett a magyar termékek védelmében létrehozott összefogást említette a városvezető, akinek saját kezdeményezése az országban egyedülálló módon olyan közös projektet eredményezett, mint ami a közelmúltban a Graboplast és a helyi vállalkozásokból álló Visiotech klaszter között jött létre.

Az egyetemet elismerő beszédek után közös sétán tekintették meg az intézmény területén zajló fejlesztéseket, majd a miniszterelnök továbbhajtott a Rába gyárba.

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.