Az integrált termékfejlesztés a jövõ útja

Jól kezelik a válságot a járműipar győri szereplői

(Győri Közélet 3. évf 49. száma 2009. december 12.)

Bő hároméves együttműködési megállapodást kötött tavaly õsszel a Széchenyi István Egyetem és három helyi vállalat, a Rába Futómû Kft., a Borsodi Mûhely Kft. és a HNS Műszaki Fejlesztő Kft. A Rába által vezetett konzorcium képviselői december 9-én tartott közgyűlésükön a közös munka első évének eredményeit értékelték.

Gyökeresen megváltozott a világ, s benne a vállalkozások gazdasági helyzete az elmúlt években, ezért az 1,3 milliárd forint összértékű projekt négy résztvevője elõtt egyetlen cél lebeg: miként lehetne sikeresen túlélni a válságot. A válasz lényege röviden is megfogalmazható: fejleszteni kell, új megoldásokkal, innovatív szemlélettel lehet továbbra is piacképes termékeket és szolgáltatásokat kínálni. A talpon maradás kulcsa tehát a belső megújulás. Épp ebben, vagyis a kutatás-fejlesztés terén nyújt hatékony segítséget a vállalatoknak a Széchenyi egyetem, amely széles körű tapasztalattal rendelkezik az ipari szereplőkkel való együttműködés terén.

Pintér István, a Rába Holding vezérigazgatója úgy fogalmazott, a válság még nem ért véget, így fel kell készülni további váratlan tényezõkre. Ehhez pedig valamenynyi részéről nagyfokú alkalmazkodóképesség és fejlesztői szándék szükségeltetik, s nyitottnak kell lenni az új technológiák befogadására. A cégvezető véleménye szerint Magyarország számára gazdasági szempontból a járműipar jelentheti a kitörési pontot, e téren Győr és a régió kiemelt szerepet kaphat a közeljövőben.

Dr. Czinege Imre, a konzorcium irányító testületének elnöke részletesen beszámolt a közös munka első évéről, melynek az integrált termékfejlesztés (ITF) áll a középpontjában. Ennek lényege, hogy a tervezés, a gyártás és a minőségellenőrzés összehangoltan, számítógépes támogatással történik, így a folyamat végén jelentkező problémák már az első munkamenet során láthatóvá válnak, s akár meg is előzhetők. Az ITF másik előnye, hogy a gyártó figyelme a termék teljes életciklusára kiterjed, ez pedig garanciát nyújt a minőségi munkára. A harmadik fontos aspektus a tapasztalatok elraktározása, tudásbázisba rögzítés, ezáltal a „tanuló vállalat” modelljének. A Széchenyi-egyetem profeszszora az elvek bemutatásán túl konkrét eredményekrõl is beszámolt. Az elmúlt év során a konzorcium tevékenységének köszönhetően 30 új termék vagy szolgáltatás jött létre, 82 fõ vett részt a kutatásokban, 3 új munkahely létesült közvetlenül a projektekhez kapcsolódva.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.