Az innováció ünnepe a győri egyetemen

(Győri Közélet, 2011. április 9.)
Gégény István

Második alkalommal rendezik meg a Széchenyi István Egyetemen (SZE-Győr) a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállítást. A 2011. április 15-én, pénteken 9-16 óra között látogatható rendezvény helyszíne immár hagyományosan a laborépület folyosója lesz, amelyhez a V.I.P. teremben tartandó szakmai programok kapcsolódnak. A programot az Universitas-Győr Nonprofit Szolgáltató Kft-vel együttműködve szervező Tudásmenedzsment Központ igazgatója, dr. Dőry Tibor úgy véli, nagy szükség van az innovátorok megünneplésére, az újító, feltalálói kedv ébrentartására. Az innovatív szemléletmód kétségkívül fontos szerepet játszik a gazdasági fejlődés előmozdításában, a hasznos találmányok és ötletek újabb lehetőséget biztosítanak egy-egy iparág előrehaladására.

Hogy a régió nincs híján feltalálókban, azt jól mutatja a tavalyi rendezvény közel félszáz kiállítója, akik a járműipartól a sport területén át a közelekedésbiztonságon keresztül a növénytermesztésig számtalan kézzelfogható innovatív megoldást mutattak be az érdeklődőknek. Idén áprilisban újra találkozhatunk egyedi készítésű fa járművekkel, különleges akusztikai élményt biztosító hangfalakkal, s a fa témájánál maradva a tavalyi nívódíjas farugós matracok feltalálói is ott lesznek a kiállításon. Igazi kuriózumnak ígérkezik a Meshining Kft. járműparkja, hiszen az alternatív hajtású járművek iránt érdeklődők által már jól ismert üzemanyagcellás Hy-Go mellett elhozzák a Genfi Autószalonon bemutatkozó, magyar mérnökök által tervezett és készített elektromos kisautót, a Micron-t, s egy további közelekedési eszköz is szerepelni fog a standjukon. Ha járműipar és regionális innováció, akkor természetesen nem maradhat ki a győri egyetemhez sok szállal kötődő Intermotor Kft. sem, amely elektromos hajtású járműveivel, köztük villanymotoros hajókkal vált népszerűvé a „zöld hajtások” barátainak körében. A Széchenyi István Egyetem házon belülről is képviselteti magát, hiszen immár a Széchenyi Duó alkotói pályázat harmadik körében is kiválaszotta a zsűri a legjobb pályaműveket, így hat találmány és kilenc innovátor csapat mutatkozik majd be a SZE-Győr laborépületében. Mint ismert, a Széchenyi Duón legalább egy oktatóból és egy hallgatóból álló csoportok indulhatnak, ezzel is erősítve a tanár-diák kapcsolatokat. Ugyancsak megtekinthető majd az egyetem mérnökeiből és mérnökhallgatóiból álló SZEnergy Team háromszoros világbajnok napelemes autója.

A felsorolás természetesen nem teljes, ám ahhoz talán megfelelő, hogy felkeltsük az olvasók érdeklődését a díjmentesen látogatható találmányi kiállítás iránt. Jöjjenek el a Révfaluban található kampuszra, ismerkedjenek meg a nyugat-dunántúli régióban fogant ötletekkel, a kreatív találmányokkal! Ünnepeljük együtt április 15-én az innovátorokat!

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00