Az ESN-ben életre szóló barátságok köttetnek

Akinek megadatik, az egyik legjobb dolog lehet az életében, ha utazhat a nagyvilágban. De ma már nem kell feltétlenül világutazónak lenni ahhoz, hogy egy diák világot lásson. Saját egyetemén is találkozhat sokféle kultúrát képviselő, más-más földrészekről érkező fiatalokkal, és rajtuk keresztül megismerheti szokásaikat, gondolkodásmódjukat. Így van ez Győrben is. A Széchenyi István Egyetemen az ESN Győr csapata segíti az itt tanuló külföldi diákokat.

Győr, 2018. március 9. - SZEhírek

Az ESN (Erasmus Student Network) Európa legnagyobb önkéntes diákszervezete. Több mint kilencszáz felsőoktatási intézményben van jelen negyven országban.  Tizenötezer aktív tagot fog össze, és évente kétszázezer diákot segít külföldi tanulmánya, ösztöndíja alatt szolgáltatásaival. Csaknem húsz éve a nyitottságra ösztönzi a hallgatókat, arra, hogy legyenek befogadóak és elfogadóak.

 

Maróti Boglárka és Sellei Violetta az ESN Győr vezetői.

Az ESN Győr vezetői a Széchenyi-egyetemen tanulnak. Az elnök, Maróti Boglárka járműmérnöknek készül, az alelnök, Sellei Violetta Supply Chain Management angol nyelvű mesterszakra jár. Mindketten beleszerettek az ESN légkörébe, hitvallásába. Nagy családnak tekintik, ahol új kultúrákkal és új emberekkel ismerkedhetnek meg, barátságokat köthetnek. Boglárka szerint az ESN kihagyhatatlan lehetőséget ad a hallgatóknak, Violettának az összetartozást szimbolizálja, és imádja benne, hogy részt vehet vidám programokban, utazhat, fejlesztheti a készségeit, és segíthet másokon.

A szervezet legfontosabb tevékenysége, hogy a Győrbe érkező külföldi hallgatók mellé áll. Félévente ötven-hetven mentor (akik maguk is hallgatók) segíti a diákok beilleszkedését Az őszi szemeszterben, amikor nagyobb hullámban jönnek Erasmus-ösztöndíjasok, több, a tavaszi szemeszterben általában kevesebb mentorra van szükség. Papp Szilárd például a négy hete, Törökországból Győrbe érkező Selim mentora lett. „Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, szinte napi szinten találkozunk, sokat szórakozunk, részt veszünk Erasmus-programokon” – mondja a járműmérnöknek tanuló Szilárd.

 „Remekül érzem magam az első hetekben Győrben. Szilárd kiváló mentor, mindenben segít, amire csak megkérem” – ad velős értékelést az elmúlt napokról Selim. Annak, hogy Szilárd valóban ilyen jó mentor, ékes bizonyítéka, hogy két másik török diák is csatlakozott hozzájuk. A négy fős kis csapat általában a hétvégéken is együtt van, de a szórakozás mellett azért gyakorlatias része is van a mentorságnak. Szilárd elkísérte Seliméket a Bevándorlási Hivatalhoz, intézte a mobiltelefonjaikkal kapcsolatos ügyeket, segített a kollégiumi elhelyezkedésben, a magyar nyelvű hivatalos iratok kitöltésében, megmutatta az előadótermeket, hogy tudják, hol lesznek az óráik, milyen feladatokat kell megoldaniuk az oktatással kapcsolatban. Ha bulinap van, az alapozást általában az Üvegesben kezdik, aztán mennek tovább, mindig kitalálnak valamit.

 

Papp Szilárd pártfogoltjaival, a Törökországból érkezett hallgatókkal.

Boglárka és Violetta szerint az ESN jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Győrben tanuló külföldi hallgatók a Széchenyi-egyetem jó hírét viszik a nagyvilágba, és hazatérve az ismerőseiket is arra bátorítják, hogy jelentkezzenek a Széchenyire. Diákszervezetük heti rendszerességgel szervez programokat, a napokban éppen Szegedre mennek, és ellátogatnak majd természetesen a Balatonra is, lesz kenutúrájuk a Mosoni-Dunán, összekötve az agrárkar meglátogatásával. A hallgatói hálózat vezetői fontosnak tartják, hogy az ide érkező külföldi diákok önkéntes munkát is vállaljanak. Így például rendszeresen elmennek a mozgáskorlátozottak egyesületéhez segíteni, az állatmenhelyre kutyát sétáltatni. Jó kapcsolatot ápolnak a kórházzal és az idősek otthonával. Mikuláskor az összes külföldi diák részvételével háromszáz mézeskalácsot sütöttek. Az édességet elvitték az idősek otthonába, beöltöztek Mikulásnak, krampusznak, volt rövid műsor, mindenki nagyon jól érezte magát.

Szilárdnak tavaly is volt mentoráltja, azóta is tartják a kapcsolatot. Az ESN-ben általában életre szóló barátságok köttetnek. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha a szervezet győri tagjai külföldre utaznak, valószínűleg nem kell szállásra költeniük, mert mindenhol van egy jó ismerős a hálózatból. A legtöbben persze nem az ingyen szállásért, hanem a nyelttanulás miatt jelentkeznek az ESN-be. Valóban más élményt jelent az angoltanulás barátok között, kiváló programok közben, mint az iskolapadban. Az itt töltött idő ráadásul nyitottságra nevel, növeli a problémamegoldó képességet, kitágítja a világlátást.

Azok a fiatalok, akik szeretnének bekapcsolódni az ESN munkájába, a https://sze.esn.hu/ oldalon minden információt megkapnak a jelentkezéssel és a szervezettel kapcsolatban. Teendő bőven akad egész évben. Az ESN Győr otthon van a Széchenyi István Egyetemen. Szinte baráti kapcsolatban állnak a Nemzetközi Programok Központ munkatársaival, Dr. Lukács Eszterrel, Mészáros Mártával, Lazányi Andreával. Közösen segítik az itt tanuló külföldi diákokat, és persze az ittenieket is. Hiszen azok a Széchenyis hallgatók, akik külföldi ösztöndíjra készülnek, ugyanúgy igénybe vehetik az ESN szolgáltatásit kint, mint ahogy a külföldiek nálunk.  Hallgatók a hallgatókért. Ez a mottójuk.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.