Az ENSZ-rendszer Tudományos Tanácsának (ACUNS) űlése Bécsben

(http://www.menszt.hu, a Magyar ENSZ Társaság honlapja, 2010. június 9.)

Az ENSZ Rendszer Tudományos Tanácsa (ACUNS - Academic Council on the United Nations System) az évenkénti találkozóját – az idén 23. - Bécsben rendezte 2010. június 3-5. között. A háromnapos rendezvény Georg Wincklernek, a Bécsi Egyetem rektorának, Christer Jönssonnak, az ACUNS elnökének, valamint Kandeh Yumkella-nak, az UNIDO főigazgatójának köszöntőjével kezdődött, majd Őexc. dr. Danilo Türk, a Szlovén Köztársaság elnökének expozéjával folytatódott.
Az esemény fő témáját az „új biztonsági kihívások” jelentették, ami köré a délelőtti plenáris ülések és a délutáni szekciók szerveződtek. Előbbiek az emberi jogok, az ENSZ tűzvonalban, valamint a nukleáris és kézi fegyverek proliferációjának témáit ölelték fel. Két kiemelt önálló előadásban Ramu Damodaran, az ENSZ Tájékoztatási Főosztályának (DPI) igazgatóhelyettese, az egyetemek és az ENSZ együttműködésének kérdéseiről; Dame Margaret Anstee, az ENSZ főtitkárának első helyettese pedig a biztonság áráról fejtette ki álláspontját.
Az atomfegyverek gyártásának és birtoklásának kérdéskörében - a harmadik plenáris ülésen - Tóth Tibor, az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete Előkészítő Bizottsága (CTBTO) Titkárságának (Bécs) vezetője szólalt fel. A biztonsági kihívásokat eltérő szempontokból elemző szekciókban pedig Lukács Eszter, a Magyar ENSZ Társaság elnökségi tagja, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa; valamint a MENSZT kormányzó tanácsának két tagja, Kecskés D. Gusztáv, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója és Szilárd István, a Pécsi Egyetem Orvostudományi Karának professzora és főtanácsadója tartott előadást.
Axel Wüstenhagen, az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság elnökségének tagja csütörtökön, a hivatalos program megkezdése előtt, tapasztalatcserére és szorosabb összefogásra hívta az európai ENSZ-társaságok, valamint ENSZ-modell szervezetek képviselőit, ahol az osztrák, német, szlovén, szerb és magyar kollégák mellett az új-zélandi társaság képviselői is jelen voltak.

Események

Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. február 18. 19:00 - 21:00
Beszélgess Velem! - Adat=biztonság? 2019. február 19. 17:00 - 19:00
Hallgatói klubkoncert 2019. február 20. 19:00 - 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. február 22. 13:30 - 2019. február 23. 18:30
MÉK Szalagavató 2019. február 23. 16:00 - 23:00