Az ENSZ-rendszer Tudományos Tanácsának (ACUNS) űlése Bécsben

(http://www.menszt.hu, a Magyar ENSZ Társaság honlapja, 2010. június 9.)

Az ENSZ Rendszer Tudományos Tanácsa (ACUNS - Academic Council on the United Nations System) az évenkénti találkozóját – az idén 23. - Bécsben rendezte 2010. június 3-5. között. A háromnapos rendezvény Georg Wincklernek, a Bécsi Egyetem rektorának, Christer Jönssonnak, az ACUNS elnökének, valamint Kandeh Yumkella-nak, az UNIDO főigazgatójának köszöntőjével kezdődött, majd Őexc. dr. Danilo Türk, a Szlovén Köztársaság elnökének expozéjával folytatódott.
Az esemény fő témáját az „új biztonsági kihívások” jelentették, ami köré a délelőtti plenáris ülések és a délutáni szekciók szerveződtek. Előbbiek az emberi jogok, az ENSZ tűzvonalban, valamint a nukleáris és kézi fegyverek proliferációjának témáit ölelték fel. Két kiemelt önálló előadásban Ramu Damodaran, az ENSZ Tájékoztatási Főosztályának (DPI) igazgatóhelyettese, az egyetemek és az ENSZ együttműködésének kérdéseiről; Dame Margaret Anstee, az ENSZ főtitkárának első helyettese pedig a biztonság áráról fejtette ki álláspontját.
Az atomfegyverek gyártásának és birtoklásának kérdéskörében - a harmadik plenáris ülésen - Tóth Tibor, az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete Előkészítő Bizottsága (CTBTO) Titkárságának (Bécs) vezetője szólalt fel. A biztonsági kihívásokat eltérő szempontokból elemző szekciókban pedig Lukács Eszter, a Magyar ENSZ Társaság elnökségi tagja, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa; valamint a MENSZT kormányzó tanácsának két tagja, Kecskés D. Gusztáv, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója és Szilárd István, a Pécsi Egyetem Orvostudományi Karának professzora és főtanácsadója tartott előadást.
Axel Wüstenhagen, az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság elnökségének tagja csütörtökön, a hivatalos program megkezdése előtt, tapasztalatcserére és szorosabb összefogásra hívta az európai ENSZ-társaságok, valamint ENSZ-modell szervezetek képviselőit, ahol az osztrák, német, szlovén, szerb és magyar kollégák mellett az új-zélandi társaság képviselői is jelen voltak.

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00