Az első védés az angol nyelvű doktori programban

Megtörtént az első sikeres védés és idén további öt-hat várható a Széchenyi István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programjában (SZEEDSM). Az angol nyelvű képzésben az oktatók hatvan százaléka külföldi, a hallgatóknak pedig rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelniük.

Győr, 2020. február 5. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Mérföldkőhöz ért nemrégiben a Széchenyi István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programja (SZEEDSM), amely a gazdaságtudományok terén az egyetlen ilyen szintű angol nyelvű képzés Magyarországon. Az indiai Gauri Shankar Gupta – hazája korábbi magyarországi nagykövete – sikeresen megvédte „Fenntartható fejlődés és ősi bölcsesség” című disszertációját és megszerezte doktori címét, az elsőt a győri székhelyű program történetében. Komlósi László professzor, programigazgató kérdésünkre elmondta: ebben a félévben még két, az év végéig pedig várhatóan további három-négy védésre kerülhet sor.

A professzor-igazgató beszámolt az idáig vezető négyéves útról. A doktori program 2016-ban jött létre a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány támogatásával. Ebben nagy szerepe volt természetesen a Széchenyi István Egyetem vezetésének, ezen belül Baracskai Zoltán professzornak, Rechnitzer János professzornak, a Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetőjének, valamint az első programigazgatónak, Vastag Gyula professzornak. Az első tanévben zömmel magyarországi vállalatok középvezetői közül kerültek ki a hallgatók, de a kör azóta jóval szélesebb lett: vannak önköltségesek, s olyan jellemzően közel-keleti és ázsiai fiatalok is, akik a Stipendium Hungaricum Program keretében érkeztek. Az aktív hallgatók száma mára elérte az ötvenet.

Komlósi László professzor-igazgató: „Arra törekszünk, hogy a képzésben nemzetközi szintű minőséget biztosítsunk.”

„A felvételit mindig júniusban tartjuk, szigorú követelményekkel, s két esztendő elteltével júniusban van a vízválasztó, a komplex vizsga is. Aki azt sikeresen teljesíti, folytathatja a kutatási tevékenységét, aki nem, az elbúcsúzik a programtól”– ismertette a folyamatokat Komlósi László. „A program fontos eleme a transzdiszciplinaritás, ami tudományfilozófiai szempontból azt jelenti, hogy a közgazdaságtanon kívüli tudományágakból szabadabban figyelembe lehet és kell venni azokat az eredményeket, amelyek relevánsak lehetnek egy probléma komplex megoldáshoz. Ilyen többek között a szociológia, a pszichológia, a csoportlélektan, a viselkedéstudomány, a filozófia, az érveléstan, a retorika és az etika.”

A résztvevők az első négy szemeszterben órákon vesznek részt Győrben és a budapesti Bölcsvárban. A második két év feladata a disszertáció elkészítése, amelyben témavezető segít és irányít minden hallgatót. Nagyon szigorú tudományos elvárásnak kell megfelelniük: a védésre bocsátás előtt vezető nemzetközi tudományos folyóiratokban kell legalább két angol nyelvű publikációval rendelkezniük vagy a főszerkesztő nyilatkozatával arról, hogy a tanulmányaik befogadása megtörtént.

„Arra törekszünk, hogy a képzésben nemzetközi szintű minőséget biztosítsunk, ezért az oktatók mintegy hatvan százaléka külföldi. Van köztük például angol, amerikai, ausztrál, olasz és finn professzor is” – hangsúlyozta a programigazgató. Hozzátette: céljuk, hogy a Széchenyi-egyetem habilitált docensei közül többet – akik remélhetőleg hamarosan az egyetemi tanári fokozatot célozzák meg oktatói pályájuk során – bevonjanak a témavezetők, a felvételi bizottság tagjai, valamint a programban oktatók körébe.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.