Az egyetemi polgárokat szolgálják az új parkolási szabályok

Az egyetemi parkolási rendszer március 12-én, csütörtökön életbe lépő befejező üteme annak a többéves közös gondolkozás alapján kialakított új parkolási rendnek a része, amely az oktatók, a dolgozók és a hallgatók kényelmesebb, könnyebb parkolását szolgálja. Az egyetemi polgárok kedvezményes bérletet váltva vehetik igénybe a fizetős helyeket, a sorompóval elzárt részeket pedig továbbra is ingyenesen használhatják.

A Széchenyi István Egyetemre rendszeresen autóval érkezők tapasztalhatták, hogy az utóbbi években mind nehezebben lehetett szabad parkolóhelyet találni napközben az intézmény területén. Ezt a folyamatot erősítette, hogy a környező utcák a városi fizetőparkoló-hálózat részei lettek, aminek hatására sokan olyanok is a kampuszon hagyták autójukat, akiknek hosszabb ideig, akár egész nap Révfaluban vagy a Belvárosban volt teendőjük.

Az egyetemi parkolás szabályozása így elodázhatatlanná vált, ugyanis a parkolólemez, a parkolóház és a vezetői parkoló egyre kevésbé biztosított elegendő lehetőséget az oktatók, a dolgozók és a hallgatók számára. A Szenátus emiatt döntött az új szabályokról, azt is figyelembe véve, hogy a teljes terület sorompóval való elzárása csak rendkívül nehézkesen volna megvalósítható, ráadásul túl nagy kényelmetlenséget okozna az egyetemre különböző rendezvények, szolgáltatások – könyvtár, vendéglátóhelyek, szállás – miatt érkezőknek. Első lépésként új, sorompóval elzárt parkolási zóna kialakítása történt meg tavaly a Menedzsment Campus és a laborépület körüli részen, ahová azóta csak alkalmazotti és hallgatói kártyával lehet behajtani. A következő, egyben utolsó ütem március 12-én, csütörtökön lép életbe, amikortól hétköznapokon 8 és 18, szombatonként pedig 8 és 14 óra között fizetni kell minden olyan parkolóhely használatáért, amelyet nem véd sorompó.

Az elsődleges cél ugyanakkor az, hogy az egyetemi polgárok az eddiginél kényelmesebben, könnyebben tudják megoldani parkolásukat, ezért ők a parkolas.sze.hu oldalon keresztül kedvezményes bérletet válthatnak, amellyel – a posta előtti parkolósziget kivételével – időkorlátozás nélkül vehetők igénybe a fizetős parkolóhelyek. Ennek díja fél évre 2500, egy évre pedig 3900 forint. Az utóbbi összeg havonta 325 forintot jelent, miközben a külsősök ugyanott óránként 200 forintos díj ellenében várakozhatnak. Az egyetemen eddig csak a vezetőknek kellett fizetniük a parkolóhelyekért havi 1000, azaz évi 12.000 forintot. A bérlet váltása természetesen nem kötelező, hiszen a sorompón belüli parkolóhelyek – amelyek az összesen mintegy ezer parkolóhely kétharmadát teszik ki – a jövőben is ingyenesek maradnak.

Reméljük, az új parkolási rend hosszú távon hatékony és kedvező megoldást jelent az egyetemi polgárok számára.

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.