Az egész régió gyarapodik az egyetemmel együtt

Igazi nagyüzem van a Széchenyi István Egyetem Pályázati Irodájában. Munkatársaik, mint a sokszereplős szimultán partikat játszó sakkmesterek, egyszerre több pályázat útját koordinálják. Az uniós ciklus derekán vagyunk, ezekben az években a sikeres projekteknek köszönhetően több fejlesztés érkezik az Egyetemre.


Győr, 2018. február 28. - SZEhírek

Az uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházások többnyire nemcsak a campust és az egyetemi polgárságot gyarapítják. Győr és a régió fejlődését, a helyi vállalkozásokat, a felsőoktatás és az ipar partneri kapcsolatait egyaránt segítik. Győr polgársága is bekapcsolódhat a campus által nyújtott szolgáltatásokba, az egész térség fejlődhet azáltal, ha az egyetem növekedni tud. Az új épületekben például kutatóterek és irodák nyílnak, valamint szolgáltatások is teret kapnak. Ugyanígy a vállalkozások is széleskörű kiszolgálást vehetnek igénybe a legmodernebb eszközökkel berendezett, és kiváló szakemberek által irányított, új, nyitott laborokban.

 

Új, impozáns keleti kapuval bővül az egyetem. A Menedzsment Campus, a Fékpad épület és a Logisztikai-Csomagvizsgáló Labor a nyár derekára elkészül.

A Pályázati Iroda vezetője, Dr. Tamándl László elmondta, hogy míg a jelenlegi uniós ciklust illetően az előző évek főleg a projektfigyeléssel, tervezéssel, előkészítéssel és a pályázatok beadásával teltek, most már leginkább a pályázatok megvalósítása zajlik. A Széchenyi István Egyetem a stratégiai tervében meghatározott szempontok alapján hazai és uniós forrásokra egyaránt pályázott, pályázik.  Nyertes EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) projektből tizenöt fut jelenleg, GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) projektből hét. Ezen kívül elnyert az egyetem KEHOP (Környezeti és Energia Hatékonysági Operatív Program) és hazai versenyképességi jellegű projekteket is. A KEHOP keretében épülhetett ki például egy kiserőművel felérő napelem rendszer, jelentősen csökkentve az egyetem ökológiai lábnyomát. Ugyanígy futnak a H2020, Erasmus+, INTERREG projektek is. A H2020 uniós projektek főként kutatási lábakkal, nemzetközi együttműködésben, több ország partnerségével zajlanak. Az INTERREG projektekben Ausztriával és Szlovákiával közös programokat visz az egyetem.

Amennyiben csak az EFOP projekteket nézzük, szakmailag ott is sokrétű területekről, különböző célcsoportokról és eltérő méretű pályázatokról beszélhetünk. Ide tartoznak például a nemzetköziesítési, az oktatás- és képzésfejlesztési, a pályaorientációs, az egyetemi felvételt segítő és a bennmaradást támogató programok, az oktatással kapcsolatos infrastruktúra fejlesztések, például az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola felújítása, továbbá az intézmények közötti kutatási együttműködések. Van két tehetséggondozási program, ami fiatal kutatók, doktoranduszok utánpótlás nevelését szolgálja. Kiemelten fontos az ipari cégekkel való együttműködés, így például a duális és kooperatív képzések fejlesztése, ami szintén megtalálható az EFOP projektek között.  

„A GINOP programban jelenleg hét egyetemi projekt fut, ebből öt a versenyképességi és kiválósági együttműködés konstrukció keretében. A cégekkel közös együttműködésben megvalósított pályázatok fő fókusza a prototípusok előállítása, innovációs eljárások megvalósítása, melyekben elsősorban piacra dobható, valós bevételt és hozzáadott értéket generáló célokat fogalmaztak meg. A GINOP keretében jön létre a mosonmagyaróvári Vár turisztikai fejlesztése, valamint a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projekt is. A FIEK szakmai témái többek között az elektromobilitás, az infokommunikációs technológiák, a nyitott laborok, az autonóm járművek, a kis- és középvállalkozások, valamint a hallgatói öntevékeny csoportok fejlesztését célozzák” – sorolja Tamándl László.

A fenti területhez szorosan kapcsolódik, hogy a Kormányzat támogatásával egy új impozáns keleti kapuval bővül az Intézmény. A Fékpad épület, a Menedzsment Campus és a Logisztikai-Csomagvizsgáló Labor a nyár derekára elkészül csaknem ötezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Ennek köszönhetően a következő tanév kezdetén egy egészen más látkép tárul azon látogatók elé, akik keleti irányból közelítik meg az Egyetemet. A program jelentős eszközbeszerzést is tartalmaz, a nagy értékű elektromos fékpadtól a különféle csomagolási, logisztikai berendezésekig, mérőeszközökig, turbófeltöltőig.  

„Ezek a fejlesztések is elősegítik, hogy a Széchenyi István Egyetem a legmodernebb, a piac változásaira reagálni tudó oktatási rendszerrel fogadhatja a leendő hallgatókat, és kiváló infrastruktúrát, eszközrendszert tudjon biztosítani kutatóinak” – mondta az irodavezető, aki tizenkét munkatársával együtt csaknem a teljes egyetemi polgársággal napi kapcsolatban áll. Hiszen a projektek megvalósításához sok száz munkatárs, oktatók, kutatók, a szakterületek specialistái, pénzügyi és adminisztrációs munkatársak összehangolt együttműködésére van szükség. Amiből a Széchenyi István Egyetem évről évre jelesre vizsgázik. A Pályázati Iroda munkatársai pedig, azáltal, hogy a projektekkel kapcsolatban szerteágazó tapasztalatokra tesznek szert az egyetemen egészét tekintve, a jövőben széleskörűen hasznosíthatják értékes tudásukat a campuson.  

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
MÉK Parasztolimpia 2018. szeptember 19.
Hallgatói klubkoncert 2018. szeptember 19. 19:00 - 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00