Az Arrabona Racing Team Janus-arcú versennyel kezdte a szezont

Janus-arcú kezdete volt a Széchenyi István Egyetem Formula Student sorozatban versenyző Arrabona Racing Team csapatának a szezonnyitón. A zalaegerszegi Zala Zone tesztpályán rendezték meg a Formula Student East versenyt a napokban. A statikus versenyszámokban nagyon jól teljesített a csapat. A dinamikus versenyszámokban már akadtak gondok, amiket orvosolni kell a továbblépéshez.

Győr, 2018. július 27. – SZEhírek, Nyerges Csaba

„Az első nap, kedden bepakoltunk a boxba, berendezkedtünk, elkezdtük az autó felkészítését Zalaegerszegen. Aznap már el is kezdődött az autó ellenőrzése. Ilyenkor a bírák megbizonyosodnak arról, hogy valóban a Formula Student szabályzata alapján építettük meg. Viszonylag gyorsan és rugalmasan áthaladtunk ezen a szakaszon, csak a fékteszttel volt egyedül kis probléma, de egy gyors szervízelést követően azon is sikeresen továbbjutottunk. Mivel mi már az első napon átmentünk a „műszaki vizsgán”, ezért elkezdhettük a tesztelést, beállítottuk a futóművet, applikáltuk az ottani aszfaltra, időjárásra az autót, felkészültünk a dinamikus versenyszámokra. Teljes két napunk volt erre” – mondja Gudra Gabriel csapatvezető.

 

Az indulás előtti pillanatok a Formula Student East versenyen, a Zala Zone tesztpályán.

A statikus versenyszámokban, ahol a költségeket kell bemutatni, mérnöki megoldásokat és tudást prezentálni, és üzleti tervet készíteni, kiválóan teljesített a pénteki napon a csapat. A mérnöki megoldások prezentálásában például az előkelő ötödik helyen végeztek. Érdekes kihívást jelent mindig, hogy a fiktív üzleti terv előadása során a bírákat, mint potenciális befektetőket kell meggyőzni arról, milyen jó üzletet jelentene beszállni az Arrabona Racing Team finanszírozásába.

„A dinamikus versenyszámok második fele sajnos már nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A gyorsulási feladatot és a nyolcas alakú pályát az előző évi szintidőkhöz képest még jól teljesítettük, de később olyan probléma merült fel az autónál, amit nem tudtunk ott helyben, a rendelkezésre álló rövid idő alatt orvosolni. Emiatt az endurance versenyszámot, ahol az állóképességet és a hatékonyságot mérik, pont nélkül zártuk.  Az első pilótánk teljesítette a tizenegy kört, ami a huszonkét kilométeres távolság fele. A pilótaváltás után viszont már nem indult újra az autó, ezért nem tudtunk sem az üzemanyag hatékonyságban, sem az állóképességben pontokat gyűjteni. Ez a szakasz jelenti egyébként minden résztvevőnek a legnagyobb kihívást, sokszor a legjobb csapatok is elcsúsznak itt. Vagy egy szűk időkorlát ugyanis, azon belül lehet csak újraindítani az autót. Nekünk nem sikerült, le kellett jönnünk a pályáról” – idézi fel a nehéz pillanatokat Gudra Gabriel.  

Összességében elmondható ugyanakkor, hogy az ART szokásos ritmusához képest jól kezdte a versenyszezont, különösen a statikus feladatokban. Tavaly nehezebben indult az évad. Mihelyt visszaérkeztek Zalaegerszegről, már aznap elkezdték a felkészülést a következő versenyre. Szombaton pakolnak be a kamionba, és vasárnap indulnak is Spielbergre, a Red Bull Ring versenypályára, ahol a Formula Student Austriát rendezik. Utána pedig mennek is tovább Hockenheimbe, a FS Germany-re, a világ legrangosabb Formula Student versenyére, és csak augusztus közepén érkeznek vissza újra Győrbe. 

A Formula Student East versenyen az ART teljes, 29 fős stábja részt vett. Gudra Gabriel szerint elismerés illeti a szervezőket a nagyon színvonalas rendezésért. Érdekesség, hogy a belsőégésű és az elektromos hajtású mellett már az önvezető kategória is megjelent a versenyen. Néhány csapat hozott autonóm járművet, köztük a BME csapata, de kevésnek sikerült végigmenni a pályán. A SZEngine pedig itt mutatta be 3D nyomtatással készült új motorját. Az endurance versenyszám szünetében mehettek bemutatókört a különleges, új motorral felszerelt tesztautójukkal.  

A következő néhány nap tehát még a felkészülésé, aztán következhet a két különleges kihívás Ausztriában és Németországban, ahol a világ legjobb FS csapatai versenyeznek. Köztük a mieink, remélhetőleg több szerencsével, mint Zalaegerszegen. Addig is jó felkészülést, biztonságos utat, és hajrá ART!

 

Az Arrabona Racing Teames (ART) életérzés…

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00