Audi-tanszék a Széchenyi-egyetemen

(www.kisalfold.hu  2007.12.18.)

Győr - Január elsejétől Audi Hungaria Belsőégésű Motorok néven új tanszék kezdi meg működését a győri Széchenyi István Egyetemen – jelentették be kedden az intézmény ünnepi rendezvényén, ahol dr. Szekeres Tamás rektor értékelte a 2007-es esztendőt.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem között hosszú évek óta tartó együttműködés újabb mérföldkőhöz érkezett. Az Audi nevét viselő tanszék megalapításától mindkét fél előnyöket remél. Az egyetem azt, hogy az itt végző mérnökök az ingolstadti nagyvállalat tudására alapozva olyan képzést kapnak, amellyel kapósak lesznek a munkaerőpiacon.

Az Audi pedig abban bízik, hogy kiválóan képzett szakemberekkel tudja bővíteni munkatársi gárdáját, tovább erősítve győri telephelyének pozícióit, amely immár a világ második legnagyobb motorgyára.
A tanszék létrehozását hétfőn írásban is deklarálták a felek. Az Audi részéről Thomas Faustmann ügyvezető igazgató és Rozman Richárd személyügyi vezető, az egyetem részéről pedig dr. Szekeres Tamás rektor látta el kézjegyével a dokumentumot.

Thomas Faustmann, az Audi ügyvezető igazgatója, dr. Szekeres Tamás rektor és Rozman Richárd, az Audi személyügyi vezetője az aláírt dokumentummal. Fotó: Bertleff András

A megállapodás értelmében az új tanszék 2008-tól, a nyári szemesztertől kezdve fogad hallgatókat, akik többek között mechatronikai, gépész és gépjármű-technológiai szakirányok közül választhatnak. A tanszék megalapításának bejelentését Szekeres Tamás évértékelővel kötötte össze.

– Ha azt mondom, nehéz év végére értünk, nem mondok igazat. Sikeres évet zárunk, gazdasági, pénzügyi helyzetünk változatlanul stabil – jelentette ki a rektor, aki hosszasan sorolta az eredményeket. Elmondta: a 20 alapképzéses szak mellé sikerült 12 mesterszakot akkreditáltatniuk. Két szakon már meg is indult a képzés.

A Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskolában két doktort avattak. Ugyancsak doktorrá avatták az első végzett széchenyis joghallgatókat. A rektor beszélt arról is, hogy hatszázmillió forintot költhetnek pályázaton nyert tervekre, felerészben építési, felerészben pedig informatikai fejlesztésekre.

– Hallgatóinknak köszönhetően megvalósult a régi álom: a Bridge az egyetemhez méltó diákközpont lesz, ahol a város valamennyi egyetemistája, főiskolása otthonra lelhet. Nyitni kívánunk a középiskolások felé is – folytatta Szekeres Tamás.

A jövővel kapcsolatban elmondta: hosszas előkészítő munka után beadtak egy 6,5 milliárd forintos pályázatot az oktatási minisztériumba. A győri Széchenyi-egyetemnek ugyanis régi vágya egy olyan információs központ létrehozása, amely nemcsak könyvtárként, nemcsak kutatási helyként funkcionál, hanem a térség informatikai központjaként és motorjaként is.

Az évértékelőn Borkai Zsolt polgármester adta át azt a zászlót a rektornak, amelyet a győri közgyűlés adományozott a Széchenyi-egyetemnek, hogy kifejezze köszönetét az intézménynek azért, hogy meghatározó módon részt vesz a város fejlesztésében.

A megállapodás értelmében az új tanszék 2008-tól, a nyári szemesztertől kezdve fogad hallgatókat, akik többek között mechatronikai, gépész és gépjármű-technológiai szakirányok közül választhatnak.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00