AUDI alapkőletétel - A negyedik csúcsgyár lesz a győri

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Sudár Ágnes, 2011. július 8.)

A Kisalföld információi helyesnek bizonyultak: valóban 2100 új munkahelyet teremt az Audi óriás beruházása - háromszázzal többet, mint amelyről eddig szó volt. Mindezt a tegnapi alapkőletételen jelentette be Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Az ünnepségen Orbán Viktor kormányfő is elsősorban a munkahelyteremtésről beszélt.

„Örömmel jelentem be, hogy még egy üzemcsarnokkal - a présüzemmel - bővül a tervezett beruházás, így valóban a gépjárműgyártás teljes spektrumát lefedi a győri gyárunk. Eddig három ilyen egységünk volt a világban, az Audi Hungaria negyedikként beállt a sorba" - ezt a bejelentést tartogatta a tegnapi ünnepélyes alapkőletételre Rupert Stadler. Mindez azt is jelenti, hogy 2013-ig, amíg az új gyár (amelynek alapkövét letették) elkészül, 2100 új munkahely létesül.

Az ünnepségen jelen volt a hazai politikai élet számos meghatározó személyisége, mindenekelőtt a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter, de a helyi közélet, illetve a gazdasági szféra vezetői is megjelentek a régi gyár szomszédságában épülő, leendő gyár helyén.

Már többször megírtuk: valóban mérföldkő ez Győr, illetve a régió életében; a 250 milliárd forintos beruházás az élet minden területére kihatással lesz. Elsősorban persze a gazdaságra, a termelésre és a munkaerőpiacra, ez utóbbit Orbán Viktor miniszterelnök is vezérmotívumnak szánta a beszédében.

Mint mondta, a fejlesztésnek hála, összesen csaknem 10 ezer családnak lesz biztos munkahelye, „ez egy városnak megfelel, számukra mindez - a remény története".

A kormányfő emlékezett és emlékeztetett a tizenegy évvel ezelőtti Audi-vizitjére (erre mi is mindjárt visszatérünk), mondván, akkor is azt gondolta, amit most: az Audi olyan, amilyennek Magyarországot is szeretnénk látni. „Van jövője, duzzad az erőtől, modern, termelő és sok-sok embernek ad munkát" A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nemcsak az államközi kapcsolatok terén kell jól választania, hanem „a világkonszernekkel is jó szövetséget kell kötni". Visszatérve a 2000. június 16-i Orbán-látogatásra: a legenda igaz, miszerint első miniszterelnöksége idején az Audi vezetőivel tárgyalva írta fél egy cetlire, hogy Győrnek legyen egyeteme. Most is utalt arra, hogy a multinacionális cégnek fontos, hogy legyen itt egy egyetemi bázis, amely a fejlesztéseknek, illetve a mérnökképzésnek biztos alapot ad. „Az Audi olyan várost választott, amely a számára nélkülözhetetlen hátteret, a szakember-utánpótlást biztosítani tudja."

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója prémium minőséget, pontosságot ígért, s mindezt optimális költségek mellett. Borkai Zsolt győri polgármester pedig, „köszönetképpen annak a mintegy hatezer dolgozónak, aki sokat tett azért, hogy a konszern a beruházás helyszínéül a győri gyárat válassza", a város ezüst emlékérmét adta át Thomas Faustmann-nak - közvetlenül az alapkőletétel előtt.

Az ünnepséget megelőzően a kormányfő gyárlátogatáson vett részt, éppúgy, ahogy tizenegy éve is. Érdemes megjegyezni, mit írt akkor a vendégkönyvbe: „Köszönöm, hogy tehettem egy kirándulást a jövőben." Ugyanis most is ezt tette.

TÉMA VOLT A GYŐRI EGYETEM JÖVŐJE IS

- Stadler úr, az ünnepi pillanatok után beszéljünk a praktikus kérdésekről is: a helyi beszállítók is pezsgőt bonthatnak, számukra is csupa jót hozhat ez a beruházás? Vagyis számít rájuk az Audi?

- Néhány éven belül közvetve mintegy tizenötezer ember élhet meg belőlünk. Mindez azt Mindez azt mutatja, hogy mind a magyarországi, mint pedig az európai szintű beszállítóknak érdemes lesz ide letelepedniük. Ez a többi gyáregységnél is így volt.

- Nem lehetett nem meghallani Orbán Viktor beszédében azt a részt, ami a győri egyetemre vonatkozott. Ezek szerint beszélgettek a Széchenyi-egyetem jövőjéről?

- Igen, említettük ezt a témát is. A miniszterelnök egyértelműen megmondta, hogy a döntés az egyetem jövőjét illetően szeptemberre fogalmazódik meg. De mi is egyértelműen hangsúlyoztuk, hogy milyen funkciókra, milyen partneri együttműködésre, milyen témákban van szükségünk az egyetemre. A válasz az volt, hogy ebből nem lesz nézeteltérés.

 

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00