AUDI alapkőletétel - A negyedik csúcsgyár lesz a győri

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Sudár Ágnes, 2011. július 8.)

A Kisalföld információi helyesnek bizonyultak: valóban 2100 új munkahelyet teremt az Audi óriás beruházása - háromszázzal többet, mint amelyről eddig szó volt. Mindezt a tegnapi alapkőletételen jelentette be Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Az ünnepségen Orbán Viktor kormányfő is elsősorban a munkahelyteremtésről beszélt.

„Örömmel jelentem be, hogy még egy üzemcsarnokkal - a présüzemmel - bővül a tervezett beruházás, így valóban a gépjárműgyártás teljes spektrumát lefedi a győri gyárunk. Eddig három ilyen egységünk volt a világban, az Audi Hungaria negyedikként beállt a sorba" - ezt a bejelentést tartogatta a tegnapi ünnepélyes alapkőletételre Rupert Stadler. Mindez azt is jelenti, hogy 2013-ig, amíg az új gyár (amelynek alapkövét letették) elkészül, 2100 új munkahely létesül.

Az ünnepségen jelen volt a hazai politikai élet számos meghatározó személyisége, mindenekelőtt a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter, de a helyi közélet, illetve a gazdasági szféra vezetői is megjelentek a régi gyár szomszédságában épülő, leendő gyár helyén.

Már többször megírtuk: valóban mérföldkő ez Győr, illetve a régió életében; a 250 milliárd forintos beruházás az élet minden területére kihatással lesz. Elsősorban persze a gazdaságra, a termelésre és a munkaerőpiacra, ez utóbbit Orbán Viktor miniszterelnök is vezérmotívumnak szánta a beszédében.

Mint mondta, a fejlesztésnek hála, összesen csaknem 10 ezer családnak lesz biztos munkahelye, „ez egy városnak megfelel, számukra mindez - a remény története".

A kormányfő emlékezett és emlékeztetett a tizenegy évvel ezelőtti Audi-vizitjére (erre mi is mindjárt visszatérünk), mondván, akkor is azt gondolta, amit most: az Audi olyan, amilyennek Magyarországot is szeretnénk látni. „Van jövője, duzzad az erőtől, modern, termelő és sok-sok embernek ad munkát" A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nemcsak az államközi kapcsolatok terén kell jól választania, hanem „a világkonszernekkel is jó szövetséget kell kötni". Visszatérve a 2000. június 16-i Orbán-látogatásra: a legenda igaz, miszerint első miniszterelnöksége idején az Audi vezetőivel tárgyalva írta fél egy cetlire, hogy Győrnek legyen egyeteme. Most is utalt arra, hogy a multinacionális cégnek fontos, hogy legyen itt egy egyetemi bázis, amely a fejlesztéseknek, illetve a mérnökképzésnek biztos alapot ad. „Az Audi olyan várost választott, amely a számára nélkülözhetetlen hátteret, a szakember-utánpótlást biztosítani tudja."

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója prémium minőséget, pontosságot ígért, s mindezt optimális költségek mellett. Borkai Zsolt győri polgármester pedig, „köszönetképpen annak a mintegy hatezer dolgozónak, aki sokat tett azért, hogy a konszern a beruházás helyszínéül a győri gyárat válassza", a város ezüst emlékérmét adta át Thomas Faustmann-nak - közvetlenül az alapkőletétel előtt.

Az ünnepséget megelőzően a kormányfő gyárlátogatáson vett részt, éppúgy, ahogy tizenegy éve is. Érdemes megjegyezni, mit írt akkor a vendégkönyvbe: „Köszönöm, hogy tehettem egy kirándulást a jövőben." Ugyanis most is ezt tette.

TÉMA VOLT A GYŐRI EGYETEM JÖVŐJE IS

- Stadler úr, az ünnepi pillanatok után beszéljünk a praktikus kérdésekről is: a helyi beszállítók is pezsgőt bonthatnak, számukra is csupa jót hozhat ez a beruházás? Vagyis számít rájuk az Audi?

- Néhány éven belül közvetve mintegy tizenötezer ember élhet meg belőlünk. Mindez azt Mindez azt mutatja, hogy mind a magyarországi, mint pedig az európai szintű beszállítóknak érdemes lesz ide letelepedniük. Ez a többi gyáregységnél is így volt.

- Nem lehetett nem meghallani Orbán Viktor beszédében azt a részt, ami a győri egyetemre vonatkozott. Ezek szerint beszélgettek a Széchenyi-egyetem jövőjéről?

- Igen, említettük ezt a témát is. A miniszterelnök egyértelműen megmondta, hogy a döntés az egyetem jövőjét illetően szeptemberre fogalmazódik meg. De mi is egyértelműen hangsúlyoztuk, hogy milyen funkciókra, milyen partneri együttműködésre, milyen témákban van szükségünk az egyetemre. A válasz az volt, hogy ebből nem lesz nézeteltérés.

 

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.