Át kell gondolniuk jelentkezési stratégiájukat a jogi pályára felvételizőknek

A felvételi tájékoztatóban most közzétett adatok nyomán alapjaiban változik meg az állami ösztöndíjas helyek elosztása. Előnybe kerültek a vidéki jogi karokra jelentkezők, míg a budapesti karokon többszörös túljelentkezésre kell számítani.

Győr, 2019. december 20.

A pályaválasztás előtt állók új helyzettel szembesülhetnek a felvételi jelentkezési időszak hajrájában, mivel a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a napokban közzétett adatok alapján átalakítják az állami ösztöndíjas helyek elosztásának rendjét. A jogász szakra jelentkezők számára mindegyik jogi karon egységesen 80-80 állami ösztöndíjas hely áll majd rendelkezésre, amit a jelentkezők között felvételi pontszámuk sorrendjében osztanak majd ki. Egyúttal csökken az állami ösztöndíjas helyre való bejutás ponthatára is, ez a finanszírozási forma akár 350 ponttal is elérhető lesz – persze csak azok számára, akik az adott karon a legjobb 80 jelentkező közé kerülnek. Jó hír ez a fővároson kívüli egyetemeknek, hiszen eddig számukra alig néhány tucatnyi ösztöndíjas hely volt elérhető. A változás után Győrben könnyebb lesz állami ösztöndíjas képzésben jogot tanulni, mint az elmúlt években volt.

Át kell tehát gondolni a jelentkezési stratégiájukat azoknak a diákoknak, akik jogász szakra szeretnének felvételizni. Amíg korábban korlátlanul rendelkezésre álltak az állami ösztöndíjas helyek azok számára, akik elérték az előre kitűzött ponthatárt (tavaly 440 pontot), most a népszerű egyetemeken óriási túljelentkezés várható. Ha fontos szempont a felvételinél az, hogy ne kelljen a családnak kigazdálkodni az évi közel milliós tandíjat, akkor érdemes egy olyan egyetem jogi karát is célba venni, ahol várhatóan kisebb lesz a túljelentkezés.

 

Több jogász hallgató kezdheti meg tanulmányait állami ösztöndíjasként jövőre Győrben. Fotó: Májer Csaba József

„Jó hír ez a változás Győr tehetségei számára – fogalmazott Lévayné Fazekas Judit professzor, a Széchenyi István Egyetem jogi karának dékánja. – A győri és környékbeli középiskolákból számos tehetséges hallgatónk volt, akik az eddigi rendszerben nem tudtak állami ösztöndíjas helyen tanulni. A hozzájuk hasonló fiatalok kapnak most nagyszerű lehetőséget. Felkészülten várjuk a jelentkezőket, kiváló oktatókkal, és bátran meg merem ígérni, hogy fényes karrierlehetőségek állnak végzettjeink előtt.”

A győri jogi kar tájékoztató napot tart 2020. január 7-én 17 órakor. Bővebb információ a http://dfk.sze.hu oldalon, illetve a https://www.facebook.com/szedfk/ Facebook-oldalon olvasható.

Lévayné Fazekas Judit, a Széchenyi-egyetem jogi karának dékánja. Fotó: Májer Csaba József

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.