Állásbörze: mérnökök előnyben

(www.kisalfold.hu 2007.05.10.)
     
Államvizsga előtt nem árt körülnézni a "piacon", mire van kereslet, hol lehet majd elhelyezkedni. Mi is nézelődtünk, kérdezősködtünk a Széchenyi Egyetem rendezvényén.

Mintegy 40 cég kínált állást tegnap a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) állásbörzéjén. Rögtön leszögezzük: a gazdasági szakokon végzők reménykedhetnek, hogy nem az itteni kínálat szerint alakul a pályájuk, mivel a státusok 85 százalékára mérnököt keresnek.

Akik nemcsak érdeklődtek, hanem önéletrajzot is hoztak a SZE 13. állásbörzéjére, két-három hónapon belül tudják meg, hogy volt-e számukra is kézzelfogható eredménye az akciónak. Az egyetem Karrier Irodája által szervezett börzén csaknem kétszer annyi cég vett részt idén, mint a korábbi években, közülük igen sok a visszatérő, mint például az Ericsson, a Nokia, a Mol, az E.ON vagy a HILTI. Folytathatnánk a felsorolást, azonban annyi már ezekből a példákból is kiderül: itt a mérnökök vannak előnyben, amint ezt a főszervező is elismerte lapunknak.

Tamándl László, a Karrier Iroda vezetője szerint az egyetem törekszik arra, hogy a következő években a közgazdasági munkaerőt igénylő cégek is nagyobb arányban képviseltessék magukat a börzén, egyelőre a közlekedési, építő-, gépész-, villamosmérnököt és informatikust keresők igencsak felülreprezentáltak. Úgy számoltuk, a papíron kiírt mintegy 700 állásajánlatból 600 rájuk vonatkozik. Tamándl László úgy véli egyébként: a hallgatók tisztában vannak az elvárásokkal, a legutóbbi felmérésen az általuk két legfontosabbnak vélt kritériumnak a nyelvtudást és a kommunikációs készséget jelölték meg éppúgy, ahogyan a kínálati oldalt képviselő cégek.

A cégek nagy része megszabta, hogy hány állást tud felajánlani ez alkalomból, az Audi például mintegy 70 mérnököt keresett, méghozzá 230 ezer forintos kezdő fizetésre, ami szintén nem utolsó szempont. Sokan azonban hiába álltak sorba önéletrajzukkal, mert amikor megtudták, hogy a német középfokú, kommunikációs nyelvtudás alapfeltétel, más cég után néztek.

Igen nagy optimizmussal járta a standokat Vozik Viktor, akitől el is várható a derűlátás, hiszen csak jövőre diplomázik. – A végzős gépészmérnökök mind azt állítják, hogy nagyon jó lehetőségeink vannak a régióban, erre már most is szükségem lesz, mivel kötelező szeptembertől a szakmai gyakorlat. Az Audinál érdeklődtem elsősorban, de önéletrajzot egyelőre nem adtam be – mondja a győri fiatalember.

Ahogy már jeleztük, nehezebben csinálja meg a szerencséjét egy közgázos hallgató, így a végzős Komka Ágnes is tanácstalanul járkált az aulában. A marketing szakirányon tanuló végzős lány szerint főként a fejvadász cégeknél érdemes érdeklődni, s remélhetőleg nem ugyanaz a kínálat fogadja odakint, mint idebent a börzén.

Winkler Csaba, az egyetem szóvivője szerint nem érdemes csüggedni: az elmúlt több mint tíz évben végzettek közül kevesebb mint 100-at tartanak ma nyilván a munkaügyi központok, s ez az évi 2000 frissdiplomáshoz képest igen csekély szám. A levelezős és távoktatásban részt vevőkkel együtt összesen 14 ezren tanulnak az egyetemen, s a többség – vagyis 60 százalék – mérnöknek készül.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30