Államvizsgából és OPEV szervezésből is jeles

Dobogóra állhatott a Széchenyi István Egyetem csapata a campuson rendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen. A XVI. OPEV tematikáját idén egy győri építőipari vállalkozás adta. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar és a Közgazdász Szakkollégium pedig ismét kiváló házigazda volt a hétvégén.

Győr, 2018. február 6. – SZEhírek

 

„A jól prosperáló Mikolasek Kft. egy nagyon kemény, erősen ingadozó teljesítményű iparágban szeretné pozícióját stabilan megőrizni, rövid és hosszútávú stabilitását fenntartva. Az építőipari termelés bővült, az építőipari kereslet igen nagymértékben növekedett hazánkban. Ugyanakkor az iparág erőteljes munkaerőhiánnyal küzd, a szakemberek jelentős része külföldre távozott, az utánpótlásnevelés akadozik. A havi bruttó átlagkereset a nemzetgazdasági átlagnál 24 százalékkal alacsonyabb.” Csupán néhány kiragadott mondatot idézünk egy alapos esettanulmányból, amihez kapcsolódva a résztvevő csapatoknak konkrét kérdésekben kellett megoldási javaslatokat prezentálniuk az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen.

 Gálos Krisztinával, Szabó Bencével, Mikolasek Tiborral és Dr. Szigeti Cecíliával összegeztük a verseny tapasztalatait. „Az OVEP egyik főszereplője maga az esettanulmányt adó cég.  Nemcsak az adataikat kapjuk meg, hanem betekintést engednek saját életükbe. Beengednek minket a hátsó ajtón a kulisszatitkaik közé. Megtisztelnek bennünket a bizalmukkal, három napig együtt lélegezhetünk velük, ami óriási dolog. Csak olyan cég vállalja ezt, amelynek nem okoz gondot az átláthatóság” – mondja Dr. Szigeti Cecília, a Széchenyi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a házigazda Kautz Szakkollégium programigazgatója.

„Nagyon pozitív tapasztalatokat szereztem a verseny hétvégéjén. Jól éltem meg, hogy több olyan dologra rávilágítottak a diákok az elemzések, prezentációk során, amiket hasznosítani tudunk a cég életében. Például a humánerőforrás területén hangzottak el konstruktív javaslatok, de a cafetériával és a járulékokkal kapcsolatban is. Öröm volt látni, hogy a fiatalok tele vannak ötletekkel” – összegezi tapasztalatait az esettanulmányt adó kft. tulajdonos ügyvezetője, Mikolasek Tibor, aki természetesen a zsűriben is szerepet vállalt.  

A harmadik helyezett győri csapat tagjai, Gálos Krisztina, Pető Zsanett, Gönczy Balázs és Szabó Bence először indultak ebben a felállásban.  Krisztinával és Bencével ülünk egy asztalnál. Bence a szakkollégium diákbizottságának egyik vezetőjeként a szervezésben is segített. Mindketten harmadévesek, gazdálkodás és menedzsment szakosok, és élményekben teli három napon vannak túl. Nagy kihívásnak és egyben lehetőségnek tartották, hogy ilyen komplex feladat megoldásában önállóan, kreativitásukra támaszkodva vehettek részt. A csapat erőssége az volt, hogy jól szét tudták osztani a feladatokat, és remekül kiegészítették egymást. Ha átmenetileg meg is akadtak egyszer-egyszer, mindig volt valaki négyük közül, aki előjött a megoldással. 

Dr. Szigeti Cecília szerint az OPEV komoly számviteli, pénzügyi ismereteket igényel a hallgatóktól. Ráadásul nem tudhatják előre, hogy melyik iparágból érkezik az esettanulmány, és a cég kilétére is csak a verseny alatt derül fény. Nem használhatnak internetet sem, egymásra vannak utalva. A zsűriben évről-évre gyakorló vállalatvezetők is részt vesznek, többen közülük korábban maguk is versenyeztek. A zsúritagok szinte minden évben ajánlanak gyakornoki pozíciókat a versenyzőknek cégeiknél. Idén sem volt ez másként. A tíz induló csapat a verseny első napján, pénteken délután már dolgozhatott az esettanulmányon. Másnap is, egészen estig, akkor dőlt el, hogy melyik hat csapat versenyezhet tovább vasárnap az „A” döntőben a dobogós helyekért, és kik kerülnek a vigaszágat jelentő „B” döntőbe. A Széchenyi Egyetem csapata „A” döntős lett, és végül a harmadik helyen zárt. A legjobbnak idén is a kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem csapata bizonyult.

 A Országos Pénzügyi Estetanulmányi Versenyt minden évben a Széchenyi István Egyetemen rendezik. A hétvégén XVI. alkalommal fogadta a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar és a Közgazdász Szakkollégium a résztvevőket.

Az OPEV sikeréért a háttérben az idén húsz éves jubileumát ünneplő Közgazdász Szakkollégium teljes csapata keményen dolgozott. Többen közülük a verseny előtti napon államvizsgáztak, de este nem bulizni mentek, hanem előkészítették a termeket. A győri egyetem elkőként alapított szakkollégiumának rangját jelzi egyébként, hogy minden tagja ötösre vizsgázott. Nemcsak az államvizsgán, hanem a verseny házigazdájaként is. A 2003 óta minden évben a Széchenyi István Egyetemen rendezett esettanulmányi verseny nemzetközi szintéren is az egyik legrangosabb  szakmai megmérettetéssé vált. 

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00