Aki nem újul meg, lemarad

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2010. április 17.)
Burkus Zoltán

Az Inno-Tér Innovációs Kampány keretében első alkalommal rendezték meg a Széchenyi István Egyetemen a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállítást. A résztvevők sokszínűen bizonyították a régió kreativitását.

A Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás nyitotta meg tegnap az első Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállítást az egyetem laborépületében. A rendezvény fő célja volt, hogy a résztvevők ötletein, projektjein keresztül megmutassa: a világválság hatásait csakis a fejlesztésekre koncentrálva ellensúlyozhatják a vállalkozások, amihez innovatív szemléletmódra, állandó megújulásra van szükség.

Az egyetemmel szorosan együttműködő Universitas - Győr Nonprofit Kft. szervezésében 36 kiállító mutatkozott be - a teljesség igénye nélkül - a fa-, gép- és bútoripartól az élelmiszer- és csomagolástechnológián át a járműfejlesztésig és a biológiai kutatásokig. Ugyanakkor a játékosság sem szorult háttérbe: fából faragott járművek, a labda sebességét mérő kézilabdakapu, új generációs görkorcsolya is szerepelt a komolyabb témák között.

A kiállítók között a Nyugat-Magyarországi Egyetem is helyet kapott, valamint bemutatkozott a házigazdák intézménye, a győri tudásmenedzsment-központ. - A központ tavaly alakult a Széchenyi István Egyetemen, fő funkciója, hogy a feltalálói ötleteket megvizsgálja, és segítse ezek továbbfejlesztését, létrehozását - mondta el a Kisalföldnek dr. Dőry Tibor igazgató, egyetemi docens.
- Egy TÁMOP-projekt keretében kezdtük meg működésünket, előmozdítva egyben az egyetem szellemi megújulását is. Tudományos rendezvényeket szervezünk, kiadványainkkal bemutatjuk az intézmény tudásvagyonát, képességeit, és gyakorlati megközelítésben segítjük a kreatív ötletek kidolgozását, egészen a piacképes termékekig.

A megnyitó után a központ bemutatta a TÁMOP 4.2.1. projekt keretében meghirdetett Széchenyi Duó-pályázat három díjazottját. A Pneumobil sűrített levegős autón már két éve dolgoznak a hallgatók, ők bruttó egymillió forintot kaptak a befejezéshez. A LEGOsztika Raktár a valóshoz közeli helyzetben ismerteti meg a hallgatókat az anyagmozgatással, a teljes rendszert 800 ezres támogatással építhetik ki, míg a harmadik ,,HUHA" hulladékhő-generátor ígéretes ötlet a belső égésű motorok hatásfokának akár 20 százalékos növelésére, a megvalósítást 700 ezer forinttal segíti a központ.

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
Diplomaátadó ünnepély - MUK 2019. június 22. 14:00 - 15:00
Szenátusi Ülés 2019. június 24. 14:00 - 15:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00