AKADÉMIAI KUTATÓKÖZPONT LESZ GYŐRBEN

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2015. június 26.)

A Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria Motor Kft. a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz csütörtökön új akadémiai kutatóközpontot alapított. Az MTA budapesti székházában rendezett ünnepi eseményen a győri egyetem vezetői, hallgatói, önkormányzati és cégképviselők is nagyszámban részt vettek. A Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja a győri Széchenyi István Egyetemen jön létre, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a győri egyetem közreműködésével. Az új kutatóközpont működését az MTA, az Audi Hungaria, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja, erről külön megállapodást írtak alá.

„Az MTA erősíteni kívánja az egyetemekkel és az innovációs folyamatok egészével a kapcsolatát. Az új győri kiválósági központ létrehozása mindkettőre jó példa. Az ideális az, amikor a fiatalok az oktatás és az alapkutatás során megismerkednek a legmodernebb műszerekkel, módszerekkel, és ezt a tudást az iparban tudják kamatoztatni” – mondta előadásában Lovász László, az MTA elnöke.

Thomas Faustmann, a világcég győri gyárának vezetője üdvözölte a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezését, a győri kiválósági program elindítását. - Az Audi Hungaria Motor Kft. hosszú évek óta elkötelezett támogatója a kutatásnak és a győri egyetemi képzésnek” – mondta az ügyvezető igazgató.

A hazai tudomány fellegvára, az Akadémia, az AUDI és Győr városa együttműködése az új kiválósági központ alapításával új korszakot nyit a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén.  Knáb Erzsébet szerint az Audi győri sikereinek zálogát a magasan képzett munkatársak jelentik. „Személyügyi stratégiánkban ezért kap fontos szerepet a felsőoktatási, a tudományos együttműködés” – mondta a cég személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. Földesi Péter rektor az alapításkor elmondta: az egyetem törekvései erősítik a győri gazdaság, a város térségszervező erejét, így a Széchenyi Egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagytérség határain. Az egyetem stratégiai célja, hogy a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen.

- Nagy öröm és elismerés számomra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is felfigyelt arra a harmóniára és közös jövőépítésre, amit Győr képvisel. Büszke vagyok rá, hogy az együttműködésünk még szorosabb lesz a jövőben. A Széchenyi Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményeként a kiművelt és gyakorlatorientált tudással rendelkező fiatalok képzéséről gondoskodik, s városunkban vonzó befektetői környezetet, élhető és szerethető közeget teremtettünk, hogy a fiatalok megtalálják nálunk a számításaikat. Úgy érzem, minden területen jó úton járunk, köszönet azoknak, akik mindezeknek részesei” – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Lovász László az ünnepi eseményen bejelentette: a győri egyetem a város és az AUDI támogatásával a közeli jövőben bekapcsolódik a Lendület programba, amely a legtehetségesebb fiatalokat ösztönzi a hazatérésre.

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00