Apáczai-karról szóló különszámmal jelentkezett az Alumni Magazin

A szokásos őszi szám helyett tematikus kiadvánnyal jelentkezett az Alumni Magazin, fókuszban az Apáczai-karral. A kötet kapcsán szerda délelőtt dr. Dóka Ottó rektorhelyettes, dr. Pongrácz Attila dékán és Winkler Csaba, a Széchenyi István Egyetem kommunikációs titkára tartott tájékoztatót a kar tanácstermében.

Győr, 2019. november 26. – Horváth Márton, SZEhírek


Idén ősszel – az újság 2007-es megjelenése óta először – karspecifikus különszámot jelentetett meg az Alumni Magazin, egyetemünk negyedéves folyóirata. Ugyan extra tartalmú kiadványok már korábban is készültek a magazin gondozásában  – elég csak az 50, illetve 200 éves jubileumi köteteket említeni –, de ez a mostani az egyetlen, amely teljes egészében egy adott karról szól. Mégpedig az idén 241 éves Apáczai Csere János Karról.

A cikkekből kibontakozik a kar széles oktatási portfóliója, jelenlegi helyzete, fejlődésének irányvonala. Megismerhetjük azokat a kollégákat, akik áldozatos munkájukkal nagymértékben hozzájárultak az intézmény hírnevének öregbítéséhez. Felsejlik egy olyan szakmai-emberi közösség kontúrja, amely hagyományaihoz hűen, de a 21. századi követelményekhez igazodva kínál képzéseket a jövő pedagógusainak. A szöveget ízléses képek egészítik ki, melyhez finom, elegáns arculat társul, így alakítva ki a remek összhatást.

 

Az Alumni Magazin legújabb különszáma az Apáczai-kart mutatja be. (Fotó: Horváth Márton)

A kivételes alkalomból a magazin aktuális számát be is mutatták az Apáczai-karon. A Liszt Ferenc utcai épület tanácstermében felszólalt dr. Dóka Ottó rektorhelyettes, dr. Pongrácz Attila dékán, valamint Winkler Csaba, az egyetem kommunikációs titkára. Az asztalnál jelen voltak a kar emblematikus oktatói, valamint a különszám létrejöttében oroszlánrészt vállaló munkatársak, Baudentisztl Ferenc főszerkesztő és Mózsi Richárd grafikus-designer.

 

A magazinban szereplő interjúalanyok mind az asztal köré gyűltek a bemutatóra. (Fotó: Horváth Márton)

„Ez az első alkalom, hogy egy kar be tud mutatkozni szélesebb körben is” – kezdte köszöntőjét dr. Dóka Ottó. „Amikor kezembe vettem ezt kötetet, sok minden eszembe jutott, de leginkább a Széchenyi-egyetemmel lezajlott integráció. Emlékszem, ezen a karon is sok kérdés felmerült a jövővel kapcsolatban. Ez a kiadvány bizonyítja, hogy az akkori kétkedők megnyugodhatnak, a kar megtalálta a helyét a Széchenyi István Egyetemben” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Dr. Dóka Ottó szerint, ha adott egy jó közösség, amely összefog, amely egyfelé húzza a szekeret, amely meg tudja védeni az értékeit, akkor nem kell mitől tartani. Széchenyit idézve hangsúlyozta: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

 

Dr. Dóka Ottó: "Az Apáczai-kar megtalálta a helyét a Széchenyi István Egyetemben."

Winkler Csaba némi betekintést engedett a kulisszák mögé azzal, hogy elárulta, a szerkesztőkkel sokat tanakodtak, mi lenne az a forma, amely megfelelően tudná rögzíteni az Apáczai-kar jelenét és törekvéseit. Milyen legyen a terjedelem? Milyenek legyenek a fotók? Mennyire ássuk bele magunkat a múltba? – megannyi kérdés merült fel.

„Nagyon örülök, hogy a kollégák elfogadták, nem a történelmi emlékek felvonultatása a célunk, hanem hogy rögzítsük a kar mostani állapotát a nagyközönség számára. Szerettük volna bemutatni, ki hogyan látja a saját szerepét a nagy egyetemi egészben. Azon voltunk, hogy felhelyezzük a kart a nemzetközi térképre, ezért angol nyelvre is lefordítjuk majd a teljes szöveget, amit online lapozható verzióban közzé is teszünk a honlapon” – jelentette ki az egyetem kommunikációs titkára. Winkler Csaba a továbbiakra utalva azt is hozzátette: biztos benne, hogy más karok irigykedve tekintenek majd erre a különszámra, így ő további hasonló kiadványokra számít a jövőben.

 

Az Alumni magazin egyetemi kapcsolattartója és egyben rendszeres szerzője is Winkler Csaba kommunikációs titkár. (Fotó: Horváth Márton)

Dr. Pongrácz Attila, az Apáczai-kar dékánja beszédében kiemelte, az egykori tanítóképző újradefiniálta önmagát és otthonra lelt a Széchenyi István Egyetemen. Úgy vélte, az anyaintézmény engedi megőrizni értékeiket és jól sáfárkodik azokkal a javakkal, amelyek az integrációkor kerültek a vagyonkezelő birtokába. Példaként a Famulus oktatószállodát vagy a Cuha utcai kollégiumot említette. Azt is elmondta, hogy az egyetem nem pusztán az infrastruktúra szintjén viseli gondjukat, hanem a kollégák számára biztosítja a kutatási lehetőséget, a szakmai előrelépést és a biztos megélhetést.

„Hatvanhárom oktatóból és nyolc nem oktató személyzetből álló kar vagyunk, amely ezeregyszázötvenkilenc hallgató emberi és szakmai fejlődéséért felelős. Ez egy településnyi ember. Ekkora tömeget fontos láthatóvá tenni, ezért döntöttünk úgy a szerkesztő urakkal, hogy létrehozunk egy ilyen kiadványt, amely által mindenki megismerheti azt a huszonegyedik századi értékteremtési folyamatot, amelyet képviselünk” – fejtette ki gondolatait.

Ezzel kapcsolatban elmondta, nem az integráció előnyeit-hátrányait latolgató, sodródó kar szeretnének lenni, hanem nagyon is konkrét stratégiájuk van.

„Részt veszünk a nemzetköziesítési folyamatokban, nemrég átadtunk egy digitális élménypedagógiai stúdiót, emellett a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiállításoknak, előadásoknak adunk teret. Van karakterünk, van küldetésünk és van jövőképünk” – húzta alá.

Dr. Pongrácz Attila szerint a nyomtatott szónak súlya van. "A kézzelfogható dolgoknak nagy értéke van a mai világban" - mondta. (Fotó: Horváth Márton)

Az Alumni Magazin őszi különszáma megtalálható a karok dékáni titkárságain. A magazinról bővebb információ ITT érhető el.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.